Пазарът на недвижими имоти в България. Какво се случва реално. - Тема 59

• 41 146
  • 753
  •   1
Отговори
# 345
Защо ли ми звучите че говорите леко с яд като неуспели да се вредите да купите имот в Сф като ви чета и се дразните на високите цени. Никой не е виновен,  един гледа попа друг попадията Blush

# 346
а на мен защо ми се струва, че някой се докача лесно по някаква причина ?
решението ли или посоката на развитие на нещата ? или друго/

Последна редакция: нд, 13 фев 2022, 01:00 от bella-ciao

# 347
  • Sofia
И аз с такова впечатление оставам, че цените за определени хора са станали високи. Очевидно са изпуснали момента и държат пари в банката на депозит с надежда за падането на цените, като сега вече е късно за имот и се надяват някои хора депозите да се вдигнат толкова, че да се компенсират новите цени на имотите. Но това е неадекватно спрямо икономическата обстановка.
Миналата година можеше да вземат апартаменти като нас на цени от 2020, но чакат балона да се спука и от там идват заяжданията им.

# 348
Значи си знаете, че живеете в балон? Друго си е да живееш в балон , който не се е спукал Simple Smile
Аз не съм сигурна дали при положенито в Европа в момента флексибилността не е предимство. Но има още развиие.

# 349
Досега не видях някой да се заяжда, но явно темата е чувствителна за хората Simple Smile Имаме различни възможности, алтернативи и критерии, затова няма смисъл да се обособяваме на два лагера. А новодомците може да споделят направиха ли компромис с  това, което търсят и защо решиха точно сега да пазаруват.

# 350
  • на Мелмак
Привет,

Не знам кой къде видя заяждане. Но все пак се чете. Аз лично имам три апартамента в София и една къща.
Отделно сме си взели ваканционен имот и наследствен в друг голям град.
Парите ни са в друго. Но нашата народопсихология е такава - апартамент. И определено не искам сега да купувам Grinning
Хубав ден ви желая!

# 351
Aз пък, не искам да купувам!
Имам един 2 стаен и искам да го продам, нямам желание да го пускам под наем , не ми се разправя...в района му има 30 обяви за продажба.

Я чуденка съм какво да правя, вие какво бихте направили ако сте на мое място?
Моля за нормални коментари , без заяждане.

# 352
На тези цени, бих го продала. Особено, ако не ти се дава под наем.
Както пишат потребителите по-горе, има спирачка при хората, които купуват за първи път, но тези, които мислят, че тухлата е инвестиция купуват.

# 353
  • Пловдив
По принцип по-добре да се отложи покупката ако е за жилищни нужди, но не заради цените.Сега дали ще са качват или скачат, всеки който дали е участвал на живо на пазара от 90-та до днес или го е изучавал по някаква причина, ще ви каже че е на спадове и върхове.Вероятно всички са забравили в началото на 90-те до 98-ма година какъв бум е било и 98-ма настъпва срив.После от 2002 до края на 2008 ръст, който действително ако сравним средната заплата със средната цена на кв/м в края на 2008-ма в София ще видим какво значи истински балон.Като прибавим близо 9-10% лихва по кредит достъпността за жилищни нужди тогава е била много-много по-лоша от сега.
Какъв е проблема в момента ами просто няма имоти за покупка, а при един по-нормален пазар такива има.Говоря за готови жилища, завършени и дори обзаведени.В момента никой не продава.Хората които искат да продадат и да купят го отлагат защото също виждат че няма какво да купят.Обикновено който продава хубав 3-стаен в София го прави или защото отива завинаги в чужбина или защото ще купува къща в някой от престижните райони или затворени комплекси.Спрели са продажби и т.н спекуланти или прекупвачи или както искате ги наречете, които купуват на зелено, ремонтират и продават.Просто в момента предпочитат да държат парите в готовия имот вместо да рискуват нова покупка на зелено.Или просто защото чакат още по-високи цени.Никой няма да продаде имот за да вземе едни пари и да ги стиска защото го кефи да гледа банковата си сметка.
Така че просто добри имоти няма на пазара за това по-добре да изчакате.Е ако изскочи точно това което искате действайте.Но това което се предлага са проблемни имоти с открити тераси по 20-30кв/м отгоре, последни или първи етажи, на главни шумни булеварди, имоти на места с кошмарна инфраструктора и предстоящо строителство в околните кърове поне 10 години....Така че не се хващайте на мантрата ама то компромис трябва да направите някакъв.Да, да кажем с изложение, някоя по-малка стая спалня вместо 18кв/м, да е 12 кв/м или вместо юг/запад, да е изток/запад, да няма кой знае колко хубава гледка и т.н.Но с другте неща не.Като няма такъв имот, няма сделка.София има огромен жилищен фонд и при нормален пазар винаги ще излезе това което търсите.

# 354
Явно аз търся проблемен имот, защото търся само последен етаж с голяма тераса Simple Smile

# 355
А, то последните етажи с големи тераси са търсени - последен етаж с голяма тераса вече не е  компромисен имот. Това са моите впечатления.
Да, има си цикли при имотите, но за живеене няма особен смисъл да се чака прекалено дълго. Животът си минава. Ако даваш 600-700 лв. на месец за наем, отделно ако заделяш едни пари (примерно още толкова) за покупка след време - ами 50% от свободния кеш си заминават на вятъра. По-добре да дадеш парите за компромис с квадратура, тип строителство, район евентуално (умерен компромис с района, според моя опит), отколкото да чакаш идеалното жилище. Като паднат цените (когато паднат), пак си имаш вече нещо, в което живееш, вече частично изплатено, можеш да продадеш, можеш да дадеш под наем, за финансиране на новата покупка.
Ако купуваш за влагане на парите - там вече е по-сложно, зависи от много неща. На върха на цените или при дълго покачващи се цени не е най-добрата опция за покупка. Но пак зависи от личната ситуация. Ето, една съфорумка купува, защото е казала, че ако не вложи парите, бързо ги харчат. Други пък са сигурни в постоянно покачващи се и стабилни доходи. Но пък ако си на ръба на възможностите - може да не е добра идея.

# 356
  • Пловдив
Имайки предвид качеството на масовото ново строителство последен етаж с открита тераса, значи проблеми от покрива за теб, а от откритата голяма тераса и за съседа ти отдолу, което също е твой проблем.В София често вали сняг, ако не се чисти неиминуемо дали след 2-3-5 или малко повече години ще доведе до проблем.През 2017г. имаше голям сняг дори и в Пловдив и тъй като беше се заледил сифона а от слънцето снега се беше стопил и една такава тераса на моя колежка беше станала езеро, което изтичаше хем в апартамента отдолу, хем по фасадата.Още    се съдят със съседа отдолу, макар че апартамента вече го продаде, а хората които го купиха в момента търсят и те на кой да го продадат Laughing Но иначе успех с търсенето, мисля че няма да имаш никакъв проблем, такива апартаменти колкото искаш.
Ще кажете ама няма кадърни майстори които да са го направили.Има няма, слагаше двойна хидроизолация, някакъв специален гранитогрес и какво ли не, сифона беше сменен........тече и тече.Единствено голям навес който да пази от валеж би оправил нещата, но на 80кв/м тераса много трудно, а се губи простора и смисъла от тази тераса.

# 357
А, то последните етажи с големи тераси са търсени - последен етаж с голяма тераса вече не е  компромисен имот. Това са моите впечатления.

Koe e компромис е силно субективно. За мен например последен етаж с големи тераси е компромис. Предпочитам една оптимална по размери лоджия, отколкото безкрайна тераса за чистене и риене на сняг, която създава проблеми на съседите отдолу и ти влиза в квадратурата (цената). От друга страна според нашата концепция "апартамент за старини" ние съзнателно търсихме първи етаж над гаражи, което за масата хора е абсолютно неприемлив компромис (според мен повечето аргументи са неоснователни в моя случай, но то си е и въпрос на вяра и настройка). 
Мои много близки ще продават "имот чудо" според както чета тук - стара тухла, широка градинка и простор пред хола (юг), асансьор (древен, ама върви), паркинг с бариера, в най-хубавата част на Иван Вазов, ама за мен няма никаква потребителска стойност, виждамго само като ценен актив за продажба. А други ще се избият за него...

# 358
Мандаринка, не си живялаизвън София не можеш да се изказваш така. Единствено за здравеопазването имаш право. Но не може да сте вьдвата края - или в София или в няклое забито село. Има си много областни градове, в които живота в тях и около тях е много по-добър, заради липса на трафик. Имат си и производство и индустрия и офиси и ит. Преди 10г не беше така, но нещата се промениха и ще се променят още повече в тази посока. София стана скъпа, има недостиг на работна ръка в някои сектори или е финансово неоправдано за бизнеса, това доведе до децентрализация на бизнеса из цяла България.

Относно имотите - за 6м много хора прогледнаха и осъзнаха, че идват лоши времена и по-зле ще става.   Честито на всички “инвеститори” набълбукали се с кредити в пренаситен наемен пазар. С тоя бюджет на “растежа” ще ни тресне още повече инфлация. Започна се с индустрията, сега гледам земеделците издишат, накрая ще удари и ИТ.

Sadness - имоти запокупка има много, но още не саги пуснали на пазара. Строителите задържат, продавачи/спекуланти задържат, ще се появят и мотивирани продавачи. Изведнъж предлагането ще ни залее в момент когато търсенето ще е умряло и лихвите високи.

Последна редакция: нд, 13 фев 2022, 10:30 от Gogo1979

# 359
  • Пловдив
Чак избиване не вярвам, тъй като специално квартал Иван Вазов ми е познат сигурно ще сложат сигурно 2500-3000евро цена на кв/м.Вероятно за 1-2 месеца ще се продаде.Но иначе наистина е чудо, защото в този квартал няма къде да се строи, на една крачка от центъра, до южен парк, просто в случая мястото придава една уникалност и ако има изброеното, като етаж, изложение е топ.Там и бул.Витоша е тих, така че и на него да е пак няма проблем с шума.Аз ако имах нужда от имот в София бих точно такъв имот взела, без значение цената.Тя винаги ще е висока на това място, независимо какво става на пазара.

Общи условия

Активация на акаунт