Пазарът на недвижими имоти в България. Какво се случва реално. - Тема 59

• 41 209
  • 753
  •   1
Отговори
# 510
Мисля, че шофирам немалко по нашите пътища и аз мога да кажа две-три думи. Да, някои в действителност карат като бесни, но да се твърди, че повечето катастрофи са защото всички шофират така е просто нелепо. Гого, гумите като са на 10-15 години знаеш ли как се нацепва самата гума от старост. Такива после направо гърмят. Като се движиш с 90-100 км/ч на извънградски път и ти се пръсне предната гума примерно, имаш ли идея какво се случва? И най-нормално шофиращият човек да си, никой не е застрахован от такива неща/злополуки. Абсурдно е да се твърди, че всички са джигити, но не отричам, че има и такива.

Отвори и друга тема - колко по-точно е замърсяването от производството на зелената енергия? Айде говори с факти, не със заучени фрази. Колко е точно? И къде най-вече се случва това? Защото едва ли такива заводи са в пределите на 2-3-5 милионен град. Изобщо къде от замърсяващите автомобили стигна до зелени сделки и т.н.? Вярвам, че за никого не е приятно да диша изгорели газове от горящи масло двигатели или премахнати филтри. В крайна сметка, като не можеш да си поддържаш автомобила, не е казано, че трябва да го караш и да тровиш всички.

П.с. Мандаринка, защо да не ти прилича на газ? На мен точно на това ми прилича - пара. И аз съм чувал конспирации, че вечерно време се палел котела за твърдо гориво, но да бъдем реалисти - една такава процедура в цял ТЕЦ не става току така. По снимки не може да се прецени какъв е димът и дали е дим или пара, защото светлината/светлосенките имат ключова роля.

# 511
Пара от изгаряне на газ не може да е оловно сива, сори! И непрекъснато да си мени цвета - виждам и бяла пара тип "Я кажи ми, облаче ле бяло!", но половината ден (докато виждам) е това. Какво горят - само те си знаят, но едва ли е особено екологично. Но при проверка (ако не са ги предупредили предварително и да са готови), ако не ги хванат в крачка, по документи всичко ще е перфектно. Това ставаше в Перник, а и на други места - хората се оплакват от вонята, те им вадят документи, че всичко е наред.

# 512
Е аз не отричам, че има и други проблеми - печки (даже това ми е болна тема, ей богу, където и да отида все има къща до нас Grinning), производства и какво ли не. Просто няма да е лошо върху всичко да се работи.

# 513
Няма лошо да се работи върху всичко, но мисля, че ефективността ще бъде по-голяма, ако се започне от най-големите замърсители. А смятам, че тези комини (не знам какво е положението около другите ТЕЦ-ове в София) са особено голям замърсител, несъизмерим с трафика и печките altogether. Но Топлофикация е свещена крава и може да прави всичко и няма кой да я пипне. Да биеш слабия (отопляващите се на дърва и въглища) е лесно.

# 514
Пара от изгаряне на газ не може да е оловно сива, сори! И непрекъснато да си мени цвета - виждам и бяла пара тип "Я кажи ми, облаче ле бяло!", но половината ден (докато виждам) е това. Какво горят - само те си знаят, но едва ли е особено екологично. Но при проверка (ако не са ги предупредили предварително и да са готови), ако не ги хванат в крачка, по документи всичко ще е перфектно. Това ставаше в Перник, а и на други места - хората се оплакват от вонята, те им вадят документи, че всичко е наред.
Оловно сива не може да е пара от изгаряне на газ, но ти как преценяваш, че това е оловно сиво по снимка? Аз пак казвам, че в зависимост от сенките тази пара може и черна да изглежда снимано под някакъв определен ъгъл и при определено осветяване. Това не означава, че парата е черна.

# 515
Гледам я на живо, Чичко Тревичко, аз лично съм снимала. И правя разлика - виждам и бялата пара, и оловносивата гадост, и всички нюанси на сивото.  От снимка най-лесно е да сравниш с фона (небето).
Разбира се, че снимката не съвпада 100% с реалния цвят, но повярвай, има 95% процента съвпадение. Ако не ти се вярва, иди през уикенда в Баухаус и постой 1 час, гледайки какви са цветовете и колко често се сменят.

# 516
Аз хубаво ще отида, но няма как в един ТЕЦ чисто технологично да става толкова бързо смяната на горивото. Много по-вероятно е да ти се струва така заради светлосенките.

# 517
Мандаринка, тецовете в София са с основно гориво газ и като резервно гориво - мазут. Не знам дали имат към този момент техническа възможност да горят нещо друго. Не така стоят нещата в близко бъдеще, когато към ТЕЦ "София" ще бъде изградена инсталация за изгаряне на преработени отпадъци. И това малоумие е финансирано от Европейската комисия и заем от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ).
Нека този факт го имат предвид хората, които имат интерес за покупка в новоизграждащия се комплекс срещу ТЕЦ "София". Не че и останалите жители на София не дишаме същия въздух примесен с  добавки от ТЕЦ "Перник" и ТЕЦ "Бобов дол".

# 518
И сега горят боклук, но е в малко количество (поне по документи). Мазут не горят, по-скъп е от газа, а и технологично е по-труден за употреба. Мазут трябва да имат като складови запаси, в случай на форсмажор с газта, но преди няколко години при проверка на ТЕЦ-ове се оказа, че не съхраняват дори задължителните минимални количества мазут.
И слава Богу, горенето на боклук май няма да се случи!
Не се заблуждавайте, тази гадост не е само до/около ТЕЦ-а, разпространява се над целия град, а и този ТЕЦ не е единственият в София.

Чичко Тревичко, заяждаш се на дребно.

# 519
Мандаринката е права. Газът отделя азотни окиси и въглероден диоксид. И двете не се виждат. Виждат се ФПЧ и то ако са над 50 ppm  или как там се мереха, но за цифрата 50 съм сигурна Grinning Та какво точно горят не знам, но явно го смесват с газа.

# 520
Чичко, не ги интересува, че ние се тровим, целта им е да опазят уж планетата. Хич не им дреме, че ти си тровиш дроба, дреме им (уж) за глобалното затопляне. Ако беше само за нас, ще ни морят и ще ни лекуват раците, защото от това се изкарват пари. Потърси си факти сам, има много информация изписана за копаене на метали за батерии, как се произвежда електричество за ел автомобили, как се произвеждат слънчеви панели, вятърни мелници и как се "рециклират".

# 521
Пара си е това от ТЕЦа, просто е много висока темп на излизане от комина и наситена влагата, и в определени часове на огряване от слънцето при ясно време се вижда това. Все едно да кажете, защо буреносните облаци лятно време са черни, все от мазут ли са всички Simple Smile ... Помня времето когато бяха на мазут тецовете, е няма такава смрад и чернилка, то не изчезва с километри ... Пък по колите какво оставаше, едни черни гарванчета Wink

# 522
И при облачно време се вижда, и при смог, и при ярко слънце, от сутрин до вечер. И как с 10-20  мин. разлика във времето първо е тъмно-тъмно сив цвят, след това изсветлява, става си бял, след това дори не се забелязва, след това пак се повтаря смяната на цветовете.
Че е пара, пара е, ама с какво примесена, това е въпросът. Температурата на парата трябва да е сравнително постоянна, има си технология, която не допуска резки амплитуди на температурата, да не искаш да си прецакаш турбините.

# 523
A защо да е пара? Тези високи и тънки комини не се правят за пара, а за изгорели газове. Ето една картинка на схема на ТЕЦ - парата е прекалено ценна суровина, за да се изпуска в комина, да не говорим, че ако се омешат пара и изгорели газове ще се развали всичко. Парата, когато вече не може да се използва, защото и е отнета енергията, се изпуска в охладителните кули (онези дебелите комини). Тънките и високи комини обаче са само и единствено за изгорели газове - пътят до тях е от горивната камера на котела, през електростатичния филтър и в комина. Ако е газова централа май може и без този филтър.

# 524
  • София
Скрит текст:
В повечето случаи по пътищата хората умирата заради шофьорска тъпотия, не заради неизправен автомобил. Такъв най-много да те остави на пътя.
Гого, често ми се случва да включвам вътрешна циркулация на въздуха, защото в повечето случаи на светофара пред мен е някой димилник с РА, РК или СО регистрация.
И аз така. Спирам само зад коли с регистрация СА, ако няма такива на светофара, отбивам и изчаквам да се появят. Все пак един път се живее, а в повечето случаи СА не са димилници. Smiley

По темата: отдавна е нямало толкова куц имотен пазар в София. Дано се пораздвижи малко през пролетта.

Общи условия

Активация на акаунт