Пазарът на недвижими имоти в България. Какво се случва реално. - Тема 59

• 41 745
  • 753
  •   1
Отговори
# 165
  • София
Панелите вероятно няма да паднат ако няма някое сериозно земетресение от около 6.5 по Рихтер. Те може и да са смятани за нещо друго, обаче като се обследваше за санирането масово  са рязани, изтърбушвани, наводнявани, къртени. Отделно има страшно много места, на които конструкцията е натоварена над допустимото - например изнесени кухни по терасите. Дори и да не паднат, идва много скоро времето, когато ще трябва да се смени цялата електрическа, ВиК инсталация, ама изцяло, а не само 2-3 щранга. Отделно асансьорите над половината се движат само поради занижения контрол и низ от компромиси.
Всеки теч, всяка дупка допълнително компрометира цялата конструкция. А това действа с натрупване. Повечето панели в България нямат 50 години все още. Инвестирате в актив, който и сега изглежда порутен, а след 50 години как ли ще изглежда и дали ще се съберете със съседите си да го вкарате в прав път?
И за да не извадите "коза" че в момента се санират. Ами не, не се санират, лепи им се стиропор, сменя се евтона дограма с друга евтина и се боядисват проблемите.

Последна редакция: сб, 29 яну 2022, 10:53 от chiana2003

# 166
Смяната на вертикалните щрангове в панелки и ЕПК-та хич не е толкова рядко срещан ремонт. Прави се вход по вход, когато и ако се организират живущите. Но реално това е една от най-евтините инвестиции - по 150-250 лв. на апартамент. Достатъчно панелки също така са сменили дограмата по стълбите, другите ще го направят. Това подобрява изолацията в общите части, т.е. има отношение към комфорта и визията, но откъм конструкция - не.

И за панелките, и за тухлите, ремонт на фасадата (с топлоизолация или без) е доста по-скъпо и дълго упражнение. Затова и по-рядко се прави. Но се прави, лека-полека.

Вътрешното боядисване на стълбищата и стените също се прави, но ефектът е само естетически, според мен, няма отношение към стабилността. 

Чиана, остъклените балкони обикновено са с итонг, не с керамични тухли, защото е по-лесно и по-евтино. И то с тънките. Да, самата дограма тежи, но ако пък всички балкони се остъклят, не е ли по-добре от частичното?

# 167
Aniqa -направо милиони жилища са в една сграда Grinning
Като им падне блока ще идат на квартира и ще бъдат принудени да продадат правото настроеж на някок строител или да си наемат такъв да им построй. Ще се учудищ колко бързо биха се разбрали и организирали като ножа им опре до кокала и бързат.

Аз знам панелки с над 20 входа, както и панелки по 15-16 етажа. Може и да не са "хиляди", но са доста апартаменти с наистина хиляди обитатели. Като гледам как се "разбраха" за санирането, ясно ми е как ще се разберат и за друго.
Ех, добре че е този форум да разбера, че имало в БГ панелки над 9 етажа. И че ще падат скоро. Grinning

Дали ще е скоро - не знам. Вие си правете изводите.

https://www.dnevnik.bg/photos/2008/04/25/490353_fotogaleriia_-_p … k_v_stara_zagora/
https://btvnovinite.bg/videos/news/panel-ot-8-etazhen-zhilishten … -v-lom-padna.html
https://www.zajenata.bg/%D0%BE%D0%B3%D1%80%D0%BE%D0%BC%D0%B5%D0% … D1%82%D0%B2%D0%BE!-news19815.html
https://kmeta.bg/betonen-panel-padna-ot-jilisten-blok-v-burgas/
https://dnes.dir.bg/obshtestvo/mvr-stara-zagora-panel-19304767

Кмета, ЗаЖената, ДнесДир,Дневник...
Нещо от БДСМ света нЕма ли, не са ли казали за спадове? Те там обичат... ама не дискриминирай така сайтовете.
Че какво им е на Дневник и на Дир? Нещо не разбрах. Ти Пик и Блиц ли гледаш? Grinning

# 168
Скрит текст:
Aniqa -направо милиони жилища са в една сграда Grinning
Като им падне блока ще идат на квартира и ще бъдат принудени да продадат правото настроеж на някок строител или да си наемат такъв да им построй. Ще се учудищ колко бързо биха се разбрали и организирали като ножа им опре до кокала и бързат.

Аз знам панелки с над 20 входа, както и панелки по 15-16 етажа. Може и да не са "хиляди", но са доста апартаменти с наистина хиляди обитатели. Като гледам как се "разбраха" за санирането, ясно ми е как ще се разберат и за друго.
Ех, добре че е този форум да разбера, че имало в БГ панелки над 9 етажа. И че ще падат скоро. Grinning

Дали ще е скоро - не знам. Вие си правете изводите.

https://www.dnevnik.bg/photos/2008/04/25/490353_fotogaleriia_-_p … k_v_stara_zagora/
https://btvnovinite.bg/videos/news/panel-ot-8-etazhen-zhilishten … -v-lom-padna.html
https://www.zajenata.bg/%D0%BE%D0%B3%D1%80%D0%BE%D0%BC%D0%B5%D0% … D1%82%D0%B2%D0%BE!-news19815.html
https://kmeta.bg/betonen-panel-padna-ot-jilisten-blok-v-burgas/
https://dnes.dir.bg/obshtestvo/mvr-stara-zagora-panel-19304767

Кмета, ЗаЖената, ДнесДир,Дневник...
Нещо от БДСМ света нЕма ли, не са ли казали за спадове? Те там обичат... ама не дискриминирай така сайтовете.
Че какво им е на Дневник и на Дир? Нещо не разбрах. Ти Пик и Блиц ли гледаш? Grinning

Нищо им няма. Хора, незапознати с материята, бълващи статии на кило срещу 20лв, не могат да ми влияят на мнението за каквото и да е било. То, да вписваш, вече дори не искат и образование. Нужно ти е да имаш 3 поп-фолк приятелки, които да си плащат за ПР седмично, и те назначават.

# 169
  • София
Смяната на вертикалните щрангове в панелки и ЕПК-та хич не е толкова рядко срещан ремонт. Прави се вход по вход, когато и ако се организират живущите. Но реално това е една от най-евтините инвестиции - по 150-250 лв. на апартамент. Достатъчно панелки също така са сменили дограмата по стълбите, другите ще го направят. Това подобрява изолацията в общите части, т.е. има отношение към комфорта и визията, но откъм конструкция - не.

И за панелките, и за тухлите, ремонт на фасадата (с топлоизолация или без) е доста по-скъпо и дълго упражнение. Затова и по-рядко се прави. Но се прави, лека-полека.

Вътрешното боядисване на стълбищата и стените също се прави, но ефектът е само естетически, според мен, няма отношение към стабилността. 

Чиана, остъклените балкони обикновено са с итонг, не с керамични тухли, защото е по-лесно и по-евтино. И то с тънките. Да, самата дограма тежи, но ако пък всички балкони се остъклят, не е ли по-добре от частичното?
На балкон 5м2 освен зидането с итонг и дограмата (общо над 500кг) имате и няколко тежки ел.уреди и шкафове. Общо взето става доста сериозно натоварване, което не е предвидено по проект. Смяната на вертикалните щрангове е едната част - остават страшно много вътрешни водопроводни и канализационни тръби. Отделно са масово течащите бани - сами виж в съседния раздел постоянните теми "теч от съседи". Отделно после иидват проблемните покриви, за които много сгради нямат пари за ремонт. В статиите с падналите панели какво ви прави впечатление? Всички са от последния етаж, проблемите на които идват от покрива. Както и да е, не съм против панелните апартаменти. Просто там поддръжката е много важна, тъй като е в пряка връзка с конструкцията, за разлика от монолитното НС, което дори и да си тече, му няма нищо на конструкцията...

# 170
Друг проблем е чецмасово хората не правят разлика между панел и епк. Визуално не знам да има начин да ги различи нормален човек, освен по етажността. Но до колкото знам епк си е стоманобетонна носеща конструкция като на НС, а стените и плочите може да са панели, тухли (стени само) или бетон, но те не са носещи. Така че епк които са доста често срещани и бъркани с панел са си абсолютно безопастни като тухлено строителство. Даже са ползвани тухла двойка, която е плътна.

# 171
Никога панел, не мога да си представя да се инвестира или да се  купи панелка. Панелката има срок на годност около 60 години и да кажем да издържи още 30-40 г.  Панела е слаб след години не заради бетона или арматурата, а заради заварките дето ги свързват-свързващи елементи, като започнат да гният. Не мога да си представя да кажем млади хора на 30 г, да си купят панел и то на изплащане, ще дам пример, изплаща го 30 години и като се пенсионира и го изплати трябва да го събарят и остава на улицата на стари години, демек е плащал за лудо. Та  недейте да си хвалите старите панелки, по добре нещо по скъпо, но ново. Панелките са на изживяване и дано опаянтването им не е за сметка на държавата и на наш гръб.

# 172
В Германия и Франция много хора живеят в "панелки". Но никой не говори за разрушаването им.
Ако заварките и свързващите елементи са проблемни,(това може лесно да се установи чрез тест),те просто трябва да се заякчат и готово.

# 173
Джулиан, вземи порови из нета и се осведоми не от петли, блицове и ЕЖК какво представляват и панелите

Щом не ви харесват Дневник, Дир, бТВ, ЗаЖената, ето малко интересна информация от Дарикнюз, по материал на Нова ТВ. Ако и това не стига като медия, ще трябва да търся информация от ООН. Simple Smile

„Металът на връзките корозира и поради тази причина се случва нещо да се откачи, да падне, което застрашава цялата конструкция на сградата и може да се окаже фатално за човек, който минава пред блока”, казва експертът по стоманенобетонни конструкции инж. Йордан Милев.
https://dariknews.bg/novini/bylgariia/izticha-srokyt-na-godnost- … panelkite-1274626

# 174
Какво ви интересува, кой какво ще купи и в какво ще вложи парите си?! Който иска панел, да купува панел. Да не му живеете в жилището или да му изплащате кредита?! Такива дискусии за мен са абсолютно без предметни. Ако е въпрос на отчет и всеки да си сподели личното предпочитание е друга тема, но да се убеждавате взаимно кой прав кой крив няма смисъл.

# 175
Никога панел, не мога да си представя да се инвестира или да се  купи панелка. Панелката има срок на годност около 60 години и да кажем да издържи още 30-40 г.  Панела е слаб след години не заради бетона или арматурата, а заради заварките дето ги свързват-свързващи елементи, като започнат да гният. Не мога да си представя да кажем млади хора на 30 г, да си купят панел и то на изплащане, ще дам пример, изплаща го 30 години и като се пенсионира и го изплати трябва да го събарят и остава на улицата на стари години, демек е плащал за лудо. Та  недейте да си хвалите старите панелки, по добре нещо по скъпо, но ново. Панелките са на изживяване и дано опаянтването им не е за сметка на държавата и на наш гръб.
Ей ги пак същите мантри. А бе, що не вземат от цялата гилдия строители, проектанти, конструктори да си скъсат дипломите. Ето един труд горе, синтезирал всичко нужно да се знае. Ново, значи качествено. Обаче никой не казва какво би станало с новото качествено строителство, ако го подложат на същия многогодишен тормоз на промени и реконструкции извън всякакви проектни ограничения като панелите и ЕПК. Ще бъде феерично според мен Simple Smile

# 176
те сигурно амън са си ги купили ... за да могат да тропнат колкото може повече блокчета ж блатата на младост 2...

# 177
  • Sofia
man_darin_ka говорех изцяло за показаната сграда на Street View, това си беше леко капан, защото там имахме апартамент и по време на стоителството и една тухла не вложена, а не говоря за всички възможни разновидности. Така, че има много неща, които не се виждат, след като се завърши един блок и може да си спорим колкото искаме Simple Smile

# 178
Джулиан, има си проект, там се вижда какво е вложено и какво не е вложено. А също и като почнеш да ремонтираш основно. Бас ловя, че сте имали преградни стени на кухнята или на банята, или на килера, които са били от газобетонни блокчета.

# 179
man_darin_ka говорех изцяло за показаната сграда на Street View, това си беше леко капан, защото там имахме апартамент и по време на стоителството и една тухла не вложена, а не говоря за всички възможни разновидности. Така, че има много неща, които не се виждат, след като се завърши един блок и може да си спорим колкото искаме Simple Smile
ЕПЖС и ЕПК са различни технологии за изграждане на носещата, а не на ограждащата конструкция. Която има значение за носимоспособността на сградата. Ограждащата има значение за топло и шумо изолация. И макар да са различни технологии, са еднакво носимоспособни. Поне така казват преподавателите от ИСИ на ПГС инженерите, като го четат в едни дебели книги с едни дълги и сложни формули. Какво казват Дневник, дир, мир и прочие мен лично твърде слабо ме интересува.
Въпросът с поддръжката и недопускане на копрометиращи конструкцията промени важи в еднаква степен за всяка технология от което и да е време, старо или ново. И при едно земетресение всички те ще окажат влияние, дори и в сграда на 5 години, подозирам дори, че.при сгради от ранния преход влиянието ще е по-голяма от панелните. Все пак дано не ни са налага да го проверяваме.
Специално така възхваляваните ЕПК имат голям недостатък, понеже са много тежки, имат риск от пропадане и накланяне, особено при недобро геоложко и хидроложко проучване и високи подпочвени води. Има такива случаи в София, може и да не са писали за тях в Дневник или дир., но ги има. А иначе, както е модерно напоследък да се казва, всеки сам си прецЕня.  

Мандаринка Hands Plus1

Последна редакция: сб, 29 яну 2022, 14:32 от Анонимен

Общи условия

Активация на акаунт