Пазарът на недвижими имоти в България. Какво се случва реално. - Тема 59

• 41 276
  • 753
  •   1
Отговори
# 405
А като се вдигнат цените на село - връщаме се директно в пещерите.
Деволюция или инволюция.

Скрит текст:
Само като пример за прагматичността на българския народ:
Моя възрастна роднина така коментираше ГеМе-то - "Много хубаво говореше селяните да си обработват земите, ама той не никога не е работил на нивата, а избяга в Щатите!"

Не знам с каква скорост трябва да се размножаваме за да се наложи. Останалото го е обяснил чичко тревичко. не е поскъпване , а просто обезценяване .

# 406
А, не съм съгласна с нещата, които изписахте за прованса. Но да не ви отегчавам - няма смисъл, никога няма да се разберем Wink
Само да вметна, че продавачите на имоти както у прованса, така и у шопско, продават поради съвсем идентични причини - и тя е, че имотът е станал нежелан за конкретния човек. Или трябва да го дели с роднина, или кварталът е станал кофти. Това е. Не си съчинявайте, че в прованса хората продават, защото умират от глад по улиците.
При положение, че всичко се дигитализира - и достъпът до всичко се улеснява, следва да се погледне на прованса с друго око, според мен.
Ето друг пример - едната ми съученичка се премести да живее в София със семейство си още преди 15 години. Ами, момичето се оплаква как децата й нижат двойки след двойки, и трудно се справя с възпитанието им.
Моите не са отличници - но за сметка на това спечелиха медали в национално и в международно състезание, другото учи в СофтУни - паралелно с училището си (и е много добър).

Да се гледа едностранно на прованса като на място без перспектива - показва, че може би нямате поглед върху прованса, а само сте ходили на почивка в Копривщица Wink

А, и последно - искам да ви кажа, че горския не го познавам. Сори.

# 407
Толкова наивни, че бях купила за 3000лв, които продадох за 100 000 и си изплатих целия ипотечен кредит. От такава наивност хората милиардери станаха, вие още бетонирайте в имоти. Винаги ми е било смешно хора, които гледат отстрани как са супер скептични, докато покрай тях други хора печелят, но важното е, че първите хора знаят и са наясно, че не са си купили захарен памук. Поздравления!
На такава голяма сума не трябва ли да се плащат 10% данък, тоест то на всяка трябва, но тук ще ги тръсят. Съответно и декларация произход на пари, чиито произход не знам как ще се докаже, за да не се наложи и допълнително плащане на данък печалба? Тука закондателството не е много ясно и за това го коментирам, може и на лично.

# 408
  • София
Толкова наивни, че бях купила за 3000лв, които продадох за 100 000 и си изплатих целия ипотечен кредит. От такава наивност хората милиардери станаха, вие още бетонирайте в имоти. Винаги ми е било смешно хора, които гледат отстрани как са супер скептични, докато покрай тях други хора печелят, но важното е, че първите хора знаят и са наясно, че не са си купили захарен памук. Поздравления!
На такава голяма сума не трябва ли да се плащат 10% данък, тоест то на всяка трябва, но тук ще ги тръсят. Съответно и декларация произход на пари, чиито произход не знам как ще се докаже, за да не се наложи и допълнително плащане на данък печалба? Тука закондателството не е много ясно и за това го коментирам, може и на лично.
Платих близо 10 000 данък, не ме мислете. Не бих рискувала проблеми с данъчните 😀. Прилагаш документа от продажбата от криптоборсата, няма попълване на документи за произход на пари, това е продажба на финансови активи и се вижда откъде са.

Последна редакция: пн, 14 фев 2022, 10:52 от insane

# 409
Инфлацията помпа имотния балон докато не го спука.

# 410
Преди около месец някой питаше за новата сграда на Вълка до Минно-Геоложкия университет, мисля че попаднах на нея, а и отгатнах горе долу и цената, който иска да купува, мястото е хубаво близо до метро

https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5&adv=1b164405511807800

# 411

Нееее, инфлацията не помпа балони. Ако имаме инфлация 10% и жилищата поскъпнат с10% това не е балон, а запазване на стойността, както писа някой по-горе. Инфлацията даже може да компенсира ръста на цените, защото ако ги измерваш в хлябове на квадратен метър цената може и да спадне.

# 412
Преди около месец някой питаше за новата сграда на Вълка до Минно-Геоложкия университет, мисля че попаднах на нея, а и отгатнах горе долу и цената, който иска да купува, мястото е хубаво близо до метро

Сградата се строи от пловдивската компания ПИМК, която строи и Капитол резиденс.
В тази в Студентски град, почти всичко е продадено. Има останали ателиета и по-големи апартаменти с не толкова добро изложение.

# 413

Нееее, инфлацията не помпа балони. Ако имаме инфлация 10% и жилищата поскъпнат с10% това не е балон, а запазване на стойността...

Така е, особено панелките стареят като хубаво червено вино ... Wink

# 414
Мястото е супер, минавах по тази улица като пътувах за в къщи,  там  тихо и спокойно, зад общината, едновременно добра локация, парка е там, няколко  университета, новото Фантастико не е далеч, автобуси много, не вярвам да са разграбени, има още, сега я започват, на чертеж е, ако е за инвестиция без проблеми се отдава под наем

Последна редакция: пн, 14 фев 2022, 11:27 от queenn

# 415
Мястото е супер, минавах по тази улица като пътувах за в къщи,  там  тихо и спокойно, зад общината, едновременно добра локация, парка е там, няколко  университета, новото Фантастико не е далеч, автобуси много, не вярвам да са разграбени, има още, сега я започват, на чертеж е, ако е за инвестиция без проблеми се отдава под наем
Онзи ден гледах разпределенията и останалите свободни помещения. Тя е в продажба от преди нова година все пак. Ако имате интерес мога да ви пратя файловете. Но мисля, че ги има и качени в сайта на агенцията, която ги продава.

# 416

Нееее, инфлацията не помпа балони. Ако имаме инфлация 10% и жилищата поскъпнат с10% това не е балон, а запазване на стойността, както писа някой по-горе. Инфлацията даже може да компенсира ръста на цените, защото ако ги измерваш в хлябове на квадратен метър цената може и да спадне.

А наемите защо не мърдат, да не казвам, че паднаха от преди над една година или сега са по-ниски спрямо 2 години назад? В същото време, имотите са скочили поне 20%.

# 417
  • инфантилно и разглезено хлапе
Не знам защо на инфлацията им казвате балон.
Ами тя инфлацията подхранва балона.
Исках да кажа, че банките в бг масово кредитират нищо друго, освен тухли, и след като само там помпят и наливат, сами си спретнаха едно хубаво балониране.
Поне аз не съм чувал от доста време някой в бг да тръгне да тегли кредит примерно за да изграждане на някакви производствени мощности, или да развива иновации, или пък да тегли кредити за переспективни R & D дейности...

Така че този балон си е проблем само за потенциалните купувачи на жилища, и за банките...

# 418
А, не съм съгласна с нещата, които изписахте за прованса. Но да не ви отегчавам - няма смисъл, никога няма да се разберем Wink
Само да вметна, че продавачите на имоти както у прованса, така и у шопско, продават поради съвсем идентични причини - и тя е, че имотът е станал нежелан за конкретния човек. Или трябва да го дели с роднина, или кварталът е станал кофти. Това е. Не си съчинявайте, че в прованса хората продават, защото умират от глад по улиците.
При положение, че всичко се дигитализира - и достъпът до всичко се улеснява, следва да се погледне на прованса с друго око, според мен.

За продаването си права, но проблемът е, че насрещната страна - платежоспособното търсене, е слаба. Затова и цените извън големите градове са ниски.
За дигитализацията - добре, разбирам, но как ще ми помогне за здравеопазването, например. Как дигитализацията ще подобри средата - и за родители, и за деца? Нали не искаме да висят децата само на електронните устройства? А ние пък искаме жив контакт, а не през чатове и социални мрежи? Как дигитализацията ще оправи пътищата и улиците? Как ще подобри мисленето - да мислиш като общност, какво е добре за многото, а не за теб лично? Дигитализацията подхранва индивидуализма - аз съм се уредил, другите да му мислят.
За индустрията - не знам, аз съм консервативен човек, т.нар. креативни индустрии за мен са като криптовалутите и финансовите пирамиди, купуваш нещо несъществуващо и ненужно. Отделно, че са затъпяващи - потребителите вече не трябва да мислят, личният вкус се масовизира (изкарват ти резултати в търсачките на база лайкове, доста от тях фалшиви, ако искаш да видиш нещо различно - ами трудно е да го откриеш). Накратко - полират мозъчните гънки до блясък.
Ако говорим за истинската индустрия - да, дигитализацията в нея е ОК, но за да я обслужват, са нужни кадри, които са обучени на нещо повече от постване във ФБ и гледане на клипове в ютюб.

# 419

Там винаги е имало проблем с паркирането и придвижването с автомобил. Сега като го застроят допълнително, не знам как ще се разминават по тези тесни улички. А и мястото е обградено от МГУ, общежития, 12 блок на Електротехничекия факултет, който хвърля сянка на половината парцел.

Общи условия

Активация на акаунт