Пазарът на недвижими имоти в България. Какво се случва реално. - Тема 59

• 41 260
  • 753
  •   1
Отговори
# 450
Всичко е в детайлите, но  ние водим принципни спорове Simple Smile

Ами ако имаш 50 - 100 хиляди евро самофинансиране, и ако вземеш за 10-15 години, а не за 30... Всеки случай си е сам за себе си.

# 451
  • София
Аз само да вметна, че някой беше сметнал 178к евро за двустаен за покупка. При сегашните кредитни условия (около 4%лихва, ама ще се повиши) то за 30 години ще трябва да върне над 600к лева или по около 1700лв месечно.
Припомням че в момента същия апартамент го взимаш за 650лв наем и не плащаш местни данъци и такси и не плащаш амортизации.
Пазарът на имоти (ако не се гледа емоционално) е винаги логичен и в моментната ситуация всичко говори, че наемът е в пъти по-евтин от заема и то ако не смятаме рисковете от невъзможност за плащане на заем ( а в 10% от случаите и това ще се случи)
Лихвите са по-скоро 2.4%, а не 4%. Само да спомена. Иначе аз толкова пари за двустаен не бих дала, дори и да ги имам готови парите...

# 452
  • инфантилно и разглезено хлапе
Ами ако имаш 50 - 100 хиляди евро самофинансиране, и ако вземеш за 10-15 години, а не за 30... Всеки случай си е сам за себе си.

Да вкараш 100 000 евра в тухли + кредит, и после да го пускаш за 325 евро на месец... това е инвестиционният план на годината.  Smiley
Предлагам да го изпратим до списание Форбс - ще спечели първо място в класацията за най-доходоносна и перспективна инвестиционна стратегия. Smiley

# 453
Да вкараш 100 000 евра в тухли + кредит, и после да го пускаш за 325 евро на месец... това е инвестиционният план на годината.  Smiley
Предлагам да го изпратим до списание Форбс - ще спечели първо място в класацията за най-доходоносна и перспективна инвестиционна стратегия. Smiley

Аз някъде ИЗОБЩО да съм споменавала за инвестиционни планове и наеми??? Виж ми постовете от началото на дискусията - пиша само за лични нужди, а и самата дискусия е в тази посока - да се живее под наем или да се вземе ипотека.  Та първо почети, после се смей Wink

# 454
Мандаринка, има достатъчно градове с населвние между 60 и 150 хил души. Моля те спри да подценявяш провинцията. Единствено се отстъпва по здравеопазване, но като цяло аз ако живееш в източна БГ бих ходиш към Турция за нещо по-сериозно вместо в София. А за рутинно здравеопазване навсякъде е зле.

Чиана - пропускаш още нещо. Когато се наложат еко регулации на стари имоти, ще стане много лошо. В сащ го въвеждат от средата на 2022. Някои хора ше се окажат със скъп имот, повишаващи се лихви, поскъпващ живот и еко ремонти.

Иначе, лихвите и в сащ до преди 2м в сащ бяха 2.6%, ама ей ги на днес са 4.1% а фед още не е вдигнал и се говори за 5-7 пъти вдигане до края на 2022 по 0.25. Тея дето си правят илюзии, че видиш ли имало голям държавен дълг и нямало да може, да им напомня, че сащ има 30 трилиона или 120% от бвп и ги вдигат.

И някой да ми обясни как при 85% собственост, наследствени имоти, народопсихология да се грижиш за родители, някой изобщо ще остане на квартира когато стане пенсионер. Бас ловя че няма ни един пенсионер на квартира.

# 455
Иначе, лихвите и в сащ до преди 2м в сащ бяха 2.6%, ама ей ги на днес са 4.1% а фед още не е вдигнал и се говори за 5-7 пъти вдигане до края на 2022 по 0.25. Тея дето си правят илюзии, че видиш ли имало голям държавен дълг и нямало да може, да им напомня, че сащ има 30 трилиона или 120% от бвп и ги вдигат.
Гого, уточни за какви лихви говориш. И поясни как, дали и с колко се променят лихвите на вече отпуснати ипотечни кредити.

# 456
Само не ми стана ясно, защо всички предполагат, че наемите ще останат на същото ниво...
В момента доста от студентите и учениците учат он-лайн и това спомага търсенето на апартаменти под наем да намалее, но това няма да продължи вечно.

# 457
В сащ има фиксирани и вариращи лихви. У нас има само вариращи.

Нелитан - днес дискутирахме това. В СГ 2016 е имало 150 обяви за наем, 2022 има 600. 2019 е имало при пълна студентска заетост 450. И какво като се върнат студентите, които вероятно са се върнали. Няма да споменавам, че вероятно тепърва се довършват и пускат нови квартири. Ами малинова долина? Там колко е пренаситено с обяви за наем и продажби. Предлагането е огромно. Ако пък тръгнат да падат имотите, наемите също ще паднат. А колко хора си купиха и от наематели станаха собственици. Изобщо, който си фантазира за вдигане на наемите няма връзка с реалността.

# 458
Само не ми стана ясно, защо всички предполагат, че наемите ще останат на същото ниво...
В момента доста от студентите и учениците учат он-лайн и това спомага търсенето на апартаменти под наем да намалее, но това няма да продължи вечно.
Някой явно си фантазират, че ще им плащат за да наемат жилище под наем. Идва ера на тъмните прозорци и заключените имоти. Интересно е когато след месец освободят мораториума за тока и цените отново полетят нагоре, дали наемите ще намаляват?

# 459
Ако наемите като цяло стоят на едно място, пак ще е добре.
Не всеки е налял преди 1-2-3-4 год в инвестияция с цел наема да изплаща.
Тези, които ги имат от преди или пък са изплатени  и да е сегашния наем, все ще им е едно. Ще ги дават и ще имат доходи. Другите да му мислят, особено тези без акт 16 и разни които са още до никъде.

# 460
Покачването на цените ще доведе до това хората да оптимизират разходите си за наем.

# 461
Етр, отвори статистиката на бнб за ипотечни кредити и ще разбереш дали имот с кредит ще стой заключен. Силно ме съмнява.

# 462
  • инфантилно и разглезено хлапе
Някой явно си фантазират, че ще им плащат за да наемат жилище под наем. Идва ера на тъмните прозорци и заключените имоти. Интересно е когато след месец освободят мораториума за тока и цените отново полетят нагоре, дали наемите ще намаляват?

А след 9 месеца, освен тока се очаква всички горива да поскъпнат + 1 лев заради плановете на ЕС за намаляване на емисиите.
Аз предполагам, че живеещите под наем в бг няма да могат да понесат толкова голям двоен ценови удар, и просто ще бъдат принудени да се изнесат в страна с по-виск стандарт на по-добре платена работа...
Очаквам населението ва бг да намалее драстично...

# 463

А след 9 месеца, освен тока се очаква всички горива да поскъпнат + 1 лев заради плановете на ЕС за намаляване на емисиите.
Аз предполагам, че живеещите под наем в бг няма да могат да понесат толкова голям двоен ценови удар, и просто ще бъдат принудени да се изнесат в страна с по-виск стандарт на по-добре платена работа...
Очаквам населението ва бг да намалее драстично...
Бях писал, но ще се повторя. Има много хора на около 1000лв заплати дори в София. Същите са точно разни наематели, които не ги обичат собствениците, понеже се събират по няколко в апартамент.
Те и сега не са цъфнали и с темпа на увеличение на всичко, ако им вдигнат и наемите съвсем ще седят празни имотите.
А както казах, все ще има кой да даде евтин имот-има хиляди, не всеки изплаща и дава под наем едновременно.
Ако не, точно те първи ще се махнат, нали е ясно, че от 1000 ще им вдигнат на 1100 или 1150лв в най-добрия случай.
От друга страна какво се стряскат собствениците, нали са вкарали пари за да ги спасят от инфлацията. И затворени да седят имотите, все едно, те и сега огромна част са затворени и на БДС и си седят с години, само се сменя собственика понякога, малко като биткойните.

# 464
като се качат разноските още  и като дойдат изравнителните с разпределени общите загуби ще си говорим пак

Общи условия

Активация на акаунт