Пазарът на недвижими имоти в България. Какво се случва реално. - Тема 59

• 41 132
  • 753
  •   1
Отговори
# 660
Като хора с опит и познания, какво мислите за сегашната ситуация? Търсим къща в общ.Елин Пелин. Знаем какво е от много време насам с предлагане и цени, но какво бихте посъветвали? От вчера насам, предвид "военната операция", ми се струва удачно да изчакаме засега, какво мислите?

# 661
Какво общо има елин пелин с Украйна и Русия? Тя войната беше blitzkrieg. Путин си взе квото му трябваше, запада го порица без нищо реално да му направи и всичко приключи. Даже не виждам що украйнците се изнасят.

# 662
Вероятно очакват падане на цените, но в момента не виждам причина пазарът на имоти в Елин Пелин да бъде засегнат.

# 663
Просто казах къде, без някакво значение. Под вола теле ако ще търсим, ок. Не очаквам спадане, А напротив.

# 664
Ще скочат цените на тези с дълбоки и просторни мазета. Очаквам спад в районите до стратегически обекти. Satisfied

# 665
Аз не виждам нещо смешно във въпроса Simple Smile и аз си мисля, че ще скочат цените заради конфликта, но по принцип не разбирам нищо от икономика, така че може и да не съм права Simple Smile каква е гаранцията, че материали за строителството и суровини пак няма да поскъпнат заради ограничени и затруднени доставки? По принцип това не е причина да поскъпва вече построеното, ама то вдигне ли се новото повлича и другото..

# 666
Смешното във въпросът е очакването на конкретна прогноза и отговор, базиран на нея. Конкретно в частта "да изчакаме ли".
Ако имотът ми трябва за живеене, няма да питам и няма да чакам, защото вече сериозно, да, инфлация, поскъпване на материали, няма да стане по-добре, цените ще продължат нагоре.
Ако те е страх от въвличане на България във война, да, чакането е по-разумно - тогава всичко ще  ти трябва кеш и не е ясно дори в коя държава ще ти трябва жилище.

# 667
Може и да поскъпнат новите строежи заради войната - да не забравяме, че Украйна е голям производител на стомана (има големи залежи от желязо и огромни металургични предприятия), а България внася голямо количество метални изделия от там. Стомана има в излишък даже в ЕС, но въпросът е дали цената ще е същата, като на украинските продукти. Отделно ше има забавяне в доставките, защото ще трябва да се сключват нови договори с други доставчици.

# 668
Бе не съм чул банките да раздават кредити щото хората ги е страх. Дори напротив, ако банките решат, че икономическата обстановка ще се сговни заради влошена търговия или енергетика, колкото и да искате да изтеглите по-голям кредит от това което банката прецени, няма да има кой да ви го даде. Пък продавачите на бункери и мазета може и милиони да им искат. Относно НС и материали, да има го този риск, макар че се видя че петрола се изстреля и падна в рамките на деня, след като се разбра, че запада налага смешни санкции и е зависим до кокала от русия. Общо взето не нисля, ме ще има някакви сериозни търговски последици за нас, а ако има, има и други продавачи на желязо. А дори и да се вдигнат цените, вече всеки строител си решава дали да рискува и дали да пренесе разхода на купувача. Вероятно спекулата ще продължи във всичко като за последно, докато не нъде секната.

# 669
Ама как така? Нали ужким цената на имотите не зависеше от себестойността на строителството? Нали така се обясняваше тук? Или така се казва само като е изгодно?
Като се вдигат цените на материалите се оправдават със себестойността на строителството, като се понижават цените на материалите обаче се почва едно - "ама то цената на НИ не зависи от себестойността, зависи от търсенето и предлагането и т.н. и т.н.".  Спомням си скандала с Артекс и как те сами си признаха по онова време, че себестойността на апартаментите им е около 500 евро/квадрат. И как се реагира тук във форума - точно с фразата в кавички по-горе...

# 670
Малко забъркваш нещата Wink Цената на всяко нещо се състои от себестойност + надценка. И в този смисъл важи и за двете - първо се взема себестойността и после върху нея се добавя надценка според пазара. Ако пазарът иска цена, по-ниска или около себе стойността, в общия случай не се произвежда изобщо. Тогава или друг успява някак да свали себестойността (с малки кутийки например) или се създава дефицит, който вдига пазарната цена и вече може да се продава с прилична печалба и при старата себестойност.
Иначе в отделни случаи по специални причини надценката може и да е отрицателна и да се продава на загуба, но това е изключение.

# 671
И аз не разбирам къде хората намират връзка между Украйна и пазарът на къщи в България, но гледам имаше въпрос за къща на свлачище вчера някъде тук, изглежда се увеличава търсенето на лесно преместваем дом Rolling Eyes

Покрай това се присетих, новите разпоредби за достъпност от инвалиди ще важат ли за строеж на къща?

# 672
Как така държавата ще иска от собствениците на къщи да ги направят достъпни за инвалиди?!

# 673
  • София
И аз не разбирам къде хората намират връзка между Украйна и пазарът на къщи в България, но гледам имаше въпрос за къща на свлачище вчера някъде тук, изглежда се увеличава търсенето на лесно преместваем дом Rolling Eyes

Покрай това се присетих, новите разпоредби за достъпност от инвалиди ще важат ли за строеж на къща?

Наредбата третира многофамилните сгради.

# 674
Несъмнено има връзка, защото сме в глобална икономика, ако щеш има и психологически ефект на несигурност. Вярваш или не и в България има хора, които се притесняват да не бъдем нападнати. Но директна връзка с Елин Пелин няма Simple Smile.

Общи условия

Активация на акаунт