Пазарът на недвижими имоти в България. Какво се случва реално. - Тема 59

• 41 131
  • 753
  •   1
Отговори
# 645
Боже мили, ето какво има в нет-а - чисто ново "кръгово" на Траката, така се усвояват пари...Angry

Иначе ето примерна снимка какво се случва

# 646
  • Варна
Аз питах по-скоро от административна гледна точка какви са последиците. Иначе ми е ясно какво означава червена зона и какво е свлачище.
За да конкретизирам - става въпрос за местност Панорама над Златни пяцъци.
Къщата е строена 80те, има си нотариален акт и е нанесена в кадастъра, така че разрешение за строеж не ми е проблем, че не може да се извади към този момент.
Питам за всякаква друга информация ако евентуално купя къщата за целогодишно живеене. Какви проблеми бих могла да имам? (без да коментираме свлачище, районът е укрепен и къщата е включена в канализацията).

# 647
Боже мили, ето какво има в нет-а - чисто ново "кръгово" на Траката, така се усвояват пари...Angry
Това си е почти класическо "turbo roundabout" кръгово. Верно, че не е доста популярно по нашите земи и варненци бяха малко в ступор как трябва да се движат по него като го пуснаха, ама свикнаха. Хубава работа си върши това кръгово.
turbo roundabout
А това, което се случва на втората снимка е доста далече от въпросното кръгово

Последна редакция: чт, 24 фев 2022, 14:47 от Smulan

# 648
Didi168, едва ли може да се нарече разумна покупката в свлачищен район. Доколкото зная след активизирането на свлачището през 2012 г. е спряно водоподаването в района и не зная дали са го възстановили.  Ако има движения на земната основа водопроводът периодично ще се пука на различни места, а течове в такъв район са особено опасни. Понякога попадам на репортажи от района, в който явно още живеят хора и доста се оплакват от различни затруднения.

# 649
  • София
Наредбата за универсален дизайн (бившата "достъпна среда") ще се отрази на новопроектираните сгради по следния начин:
- конструктивната височина на жилищните етажи ще се повиши с 5 см, за да се положи 5 см XPS с цел избягване на прагове към балкони и отводняване на бани; никой строител няма да се занимава да понижава плочи в зоните на бани и фасади, както се е правело в соца.
- ще се предвиждат двукрили витрини (с минимална светла ширина 150 см) към балкони и тераси, а не така любимите им "пищови".
От доста години асансьорите се предвиждат достатъчно големи (по наредба) за използване от хора в инвалидни колички, с или без придружител.
От всичко това не следва, че е оправдано да се завиши строителната стойност кой знае колко.

# 650
Чета че внасяме желязо предимно от Украйна и като следствие от войната там ми се струва резонно да имаме още покачване на цените.

# 651
arh_b, на пръв поглед не е кой знае какво, но дори и при така изброените от теб последствия това води до повишаване на кота корниз, т.е. ако някой е похарчил Х......... пари за парцел с идеята, че може да построи примерно върху него 2000 м2, а се окаже че вече са възможни не повече от 1700 м2 тези недостигащи 300 м2 неминуемо ще повишат стойността на оставащите 1700 м2. И колкото РЗП на възможната сграда е по - голямо, толкова загубите, които ще трябва да се компенсират са повече.
Всъщност и в момента доста проекти са с понижения в баните, за да няма прагове, което  оскъпява изпълнението на строителството (но пък е красиво спор няма).
Ако се запази изискването за минимална ширина 180 см. на общите коридори, за да могат спокойно да се разминават 2 инвалидни колички, ще се вдигне % общи части, които никой не иска, но са неизбежни...
За дограмите повечето профили каса са с височина около 5 см., с което автоматично стават неотговарящи на изискванията също...
Предполагам ще възникнат още много проблеми, когато реално трябва да се изпълнят тези изисквания за универсален дизайн водещи до повишение на себестойността, а от там и на продажните цени.

# 652
Квадратите ще скочат с ... 200 -300 евро поне, заради новите наредби. И аз не виждам как ще се избегне

# 653
  • Sofia
Наредбата изискваше определени минимуми според това какво е помещението (дали е тераса, вътрешен коридор, входна врата или външен коридор, стълбище, рампи) и нещата варират от 1.3м до 1.8м, за тези места, за които се сещам, което до момента не се правеше.

Т.е. трябват по-широки коридори, по-широки бани (като се отчете, че предвидените санитария - примерно тоалетна няма как да се включва тези размери на баните, ако се налага количката да мине и да се завърти, за да излезне), по-широки тераси.

Общите части ще се разширят, така и разпределението на апартаментите, и в междинните/обслужващи помещения ще трябва да станат по-големи.

Много хора се отнасят с голямо пренебрежение и неуважение с коментари от вида "заради някой си инвалид - целия блок ще стане по-скъп или ще се вдигнат цените на квадрат и за моя апартамент, пък на мен не ми трябва", все едно инвалдността е болест по рождение и не може да се случи на всеки един човек в даден етап от живота.

# 654
Аз само не разбрах дали изискванията за апартаментите ще важат за абсолютно всички жилища, или просто ще има изискване за определен брой, който да е предвиден за инвалиди. И сега съм срещала сгради, където например има 3 апартамента за инвалиди.

# 655
Аз само не разбрах дали изискванията за апартаментите ще важат за абсолютно всички жилища, или просто ще има изискване за определен брой, който да е предвиден за инвалиди. И сега съм срещала сгради, където например има 3 апартамента за инвалиди.

Аз поне информацията, която намирам онлайн е за целия блок. Но в никакъв случай не твърдя, че е достоверна. Но все пак по логика някаква, инвалидността може да е придобита и ще е добре апартамента ти да е построен пригоден, ако се случи.

От толкова гледане на имоти и мини банички, мини асансьори, такива изисквания ще улеснят не само хората с увреждания, но всички ни.

# 656
  • Sofia
https://www.segabg.com/hot/category-economy/nova-naredba-shte-do … ne-na-zhilishtata

Цитат
С наредбата всички нови многофамилни жилищни сгради трябва да бъдат проектирани с достатъчно широки асансьори, коридори, врати и помещения не само в общите части, но също така и във всеки един отделен апартамент, така че да е възможно придвижването на хора с инвалидни колички и патерици. Балконите и тоалетните, например, трябва да са с площ минимум 1.50 на 1.50 м, коридорите - 1.20 м, ако по дължината си имат врати, самите врати не трябва да са по-тесни от 0.80 м, а входните - от 1 метър, посочват от сдружението на строителните предприемачи.

Аз лично бих се радвал на нормални по размери апартаменти и помещения така, че човек на възраст да може да му е удобно, а всички ние ще остареем.

За съжаление очаквам тези изисквания да се покрият проформа, като това стане за сметка на останалите стаи, т.е. още по-малки спални и хол, още по-големи общи части и на практика по-нискък комфорт за основната част от живота ти.

# 657
Аз лично бих се радвал на нормални по размери апартаменти и помещения така, че човек на възраст да може да му е удобно, а всички ние ще остареем.

За съжаление очаквам тези изисквания да се покрият проформа, като това стане за сметка на останалите стаи, т.е. още по-малки спални и хол, още по-големи общи части и на практика по-нискък комфорт за основната част от живота ти.

Пишеш така, все едно някой ще те задължи да купиш с малкия хол. Ми няма да купуваш, и ако и другите не купуват ще почнат да строят нормални. Виж, ако се купуват и малките, значи има търсене.

# 658
  • Sofia
Ооо, аз не искам да купувам, но няма на пазара. Не ги строят.

Моя апартамент щеше да е абсолютно съвършен ако бяха го направили с още 10-на кв.м на "правилните" места. Нямаше да има никакво мислене да доплатя тези 10кв.м.

Но просто няма. Не и в тези размери (до 130кв.м). Хубавите апартаменти с добро разпределение, без компромиси са тези 200+ кв.м при това не винаги, но да речем има читави.

Сега, ако се правят всички апартаменти с малко мисъл в главата, то ще има и читави апартаменти с размери до 130кв.м, а не да се чудиш как хем купуваш приличен по размер апартамент, хем е тясно Simple Smile

Но както казах - няма да го направят.

# 659
Имам чувството, че проектантите пускат копи-пейст в софтуера вече готови проекти в новия парцел и програмата автоматично нагласява помещенията към парцела. Като чета пък коментарите в теми за обзавеждане и ремонт, става ясно, че ако има мисъл и желание още на ниво проектиране, може да се пипне на някои места - разположение на врата, примерно, за да стане по-функционално и да не се налага това да се прави вече на етап довършване от клиентите. Дори и със сегашните размери.

Общи условия

Активация на акаунт