НОЕМВРИйчета 2❤2❤ Тема 7

• 23 101
  • 747
  •   1
Отговори
# 450
Re-born, Без да се заяждам, ми прави впечатление, че тези които са критикувани или осъждани за начина на на гледане на дете, са много чувствителни на тази тема, и бързат да нападнат когато някой друг го прави. Аз не съм критикувана, не си и позволяват около мен, затова си позволявам да си го помисля и в случая да го споделя. Със сигурност когато ти полагаш усилия и търпиш ревове на детето си щото му липсва бибата, а виждаш че друг най-вероятно го мързи и не му се занимава. Дори моя приятелка, която няма проблеми у дома, има здраво дете ми казваше, ооо да му го махат на яслата, пробвах няколко пъти като го чуя да реве и не мога да го търпя...
Вероятно такива са твоите наблюдения. Твоите! Simple Smile

# 451
Да сменя малко темата - как сте с думичките? Четох поста мисля на Dagny в октомврийската група и се шокирах, че моите са мнооого далеч от това.
Знаят как правят примерно 10тина животни, разбират доста повече, казват къде са уши, нос, коса, зъби, в последно време чувам "Дай" и май с това се изчерпваме.
Признавам си, не отделям кой знае какво време да повтарям думички, защото докато се нагласим и с двамата и гледам да сме навън по площадките максимално дълго, амаааа взех да се замислям по темата с приказването.

# 452
С говора и ние сме доста далеч. Но и аз нямам кой знае какво време да обърна на детето. Повечето време сме вънка. Казва някои неща, показва, имитира, но говора основно е в срички. Цели думи са малко на брой. Аз не се притеснявам, явно по късно ще проговори с цели изречения. Иначе не гледа екран, но може би с бибата прекалявам като сме вкъщи и започне да мрънка веднага предлагам бибата, вънка не ползваме биба. С първото дете бибата беше само и единствено за приспиване, но тогава имах и време и нерви. Сега плюс и бременност нямам нито от едното нито от другото Joy

# 453
Бибата няма да я коментирам, защото моите деца не са я ползвали никога. Отказаха я още в началото. Голямото дете порасна без биберон залъгалка и без да е пил от шише с биберон една глътка.
Памперса, както писах и по-назад, го махнахме на 2,6 г.
И не защото бях мързелива. Тогава се случи. Опитвала съм и преди, но няма да описвам в подробности. Вече го направих, да не се повтарям.
Мнението ми е, че преди 2 г. памперс трудно се маха. Ама, маха и без нито един инцидент нито денем, нито нощем.
Малката смуче палец. Опитвала съм да го махна, пак засмуква и така...Знам, че с бибата отказването е по-лесно.
Ако някой има опит с отказване от палец, моля да сподели.
А по въпроса с възмущението няма какво да се възмущава чавек. Всеки да гледа да си оправи собственото дете, че като знам колко е трудно да го направи....
И сега вече почва интересната част...😉

# 454
Аз мога да споделя личен опит - махнах шишето с биберон първо, защото му правеше асоциация за бибата. А проблем ни беше тъпата биба. Имало нощи и по 10 пъти се е будил да му я давам, макар да можеше и сам да я вземе. Това ме подлуди. Сестрата на една приятелка ми каза, че нейното момче е отказвал да пие в шише с биберон и му е давала мляко от неразливните чаши и реших да опитам. За 2 дни свикна (той ги ползва от 6м за вода) и после махнах биберона. Даже поотложих, изчаках да минат Коледа и Нова година и след тях я прибрах. Ползваше я само за заспиване от самото начало, стоеше си само в кошарата. Тук искам да спомена, че той няма никаква играчка за успокоение. Опитах с няколко неща така и не ги пожела. Тогава той имаше само 6 зъба, сега избиват 4 кътни и кучешките и въобще не ни трябва биберон.  Всеки сам преценява собствената си ситуация и действа според нея. Аз смятам с второто дете, да не използвам или ако се наложи да е до 6м мах. И сега не исках, но в началото майка ми го свикна, а после ми беше по-лесно.

Думички казва малко, животни знае доста. Разбираме се с жестове. Последните дни започна да поправя някои думи: "дядо" стана от дада- дадо, "бебе" от бабу-бебе. Започна повече да казва мама, кака и баба. На брат ми казва "мемо" - Емо, а на жена му "Мими", че вуйчо и вуйна ми се струва непосилно за сега. Боклук - бублу, обувки - бубу, вода - ода, топка - татта. Други сега не се сещам.

Хелинор опитай с горчив лак, който ползват за отбиване.

# 455
Незнам как да формулирам питането си момичета....
Мъжа ми приспиваше детето всяка вечер, но когато тръгнах да махам биберона (преди 2 месеца) го приспивах само аз. Толкова свикна с мен, че сега търси само мен и не иска да заспива с никой друг освен с мен. Реве до откад и само крещи мамооо. Обаче сега ще бъде при баба си за първи път  за 1 седмица и вече,започвам да се чудя как ще стане тази работа. Тя обаче живее на 130 км от нас, та няма да може да се върнем по всяко време. Дайте ми съвет на вече преминали през това как сте се справили? Етап ли е, период ли е, но само мен търси за всичко.

# 456
  • Варна
И аз не мога да коменитрам бибата, защото така и не успях да науча Борко. Опитвах се до към 4-тия месец, а през 5-тия тотално се отказах. Много исках да имам това удобство, но не се получи. Бабите и дядовците се радваха, че така било по-добре, после как съм щяла да го откажа. Grinning За мен нямаше логика, защото излиза, че заради няколко дена мъки с отказването, да се тормозя 2 години с ревливо бебе. Все още си мисля, че с биба щеше да ни е по-добре най-малкото при пътуването с кола.

За думичките - Борко сигурно е най-назад Grinning Аз спрях да се притеснявам, защото виждам, че има напредък от последния месец. Ако нямаше, сигурно щях да искам да се обърнем към специалист. Просто той си напредва бавно, но все пак напредва. Другото, което забелязвам покрай моите приятелки е, че техните деца се кефят на играта "Как прави животното?" или "Кажи баба/дядо" и отговрарят с удоволствие, докато Борко се дразни на подобни въпроси. Като го питам, той сбърчва вежди и клати глава за "не, не искам да казвам". И понеже не искам да му досаждам, спирам с въпросите веднага. Понякога сам проявява желание и имитира, но ако друг човек се опита да го накара, няма да има успех. Явно ще си е инат като характер. Grinning

Mamsi11, съвсем нормален етап е и се е проявил точно навреме. Но честно казано не знам колко продължава, не съм се интересувала. Нормално е децата сега да проявяват преференции към единия родител, обикновено е майката, но понякога се случва и да се привържат повече към бащата. За седмицата у баба нямам съвет, не ми се е случвало дори за ден да го оставя. Grinning  Досега сме го оставяли 2-3 пъти за 1 час, като първия път аз умрях вътрешно няколко пъти от притеснение, а се оказа, че си е играл много добре без дори да измрънка.

Аз в момента се притеснявам за друго и то е, че Борко напоследък проявява агресия към други хора и деца. Не винаги, често им се радва, ходи да ги милва, да им дава играчки, но ако е в кофти настроение е точно обратното - бута ги, дърпа ги за дрешките, крещи срещу тях. Засега по-често срещам разбиране от майките, сигурно и те са минали от там, но като цяло е неприятно. Виждам, че той лесно се напряга от по-щура и шумна обстановка. В неделя бяхме на 2 гостита и на второто вече беше толкова изнервен, че си тръгнахме по-рано и вечерта плака много жално, докато заспиваше. Виждам, че в такива моменти му помага да се усамоти в отделна стая с мен или баща си. Като цяло това поведение е нормално за не-добре развитата му нервна система на този етап, но ме притеснява, че като тръгне на детска ще бъде в някакъв шок от 20-30 щури деца в едно помещение и направо не ми се мисли как ще му понесе.

Иначе много ми хареса и съм напълно съгласна с коментара на Re-Born Hands Clap
Скрит текст:

Без да навлизам в подробности, но когато осъдите някое дете или майка му, убедете се, че например детето не е аутист... Отстрани лесно се съди, но никой не е в чуждите обувки.
Не само за биберон...
Адски противно ми е и когато се захласнат, че видиш ли детето ми е седнало и се въргаля в пясъка, че събира фасове и ги пуска в коша, че е рошава, че косата ѝ влиза в очите (да съм ѝ отрязала бретона - тежи го на твоето, що коментираш моето), че е супер слаба и краката едва ли не ще ѝ се счупят. Мен ме осъждат и за супер глупави неща, които обикновено не ме дразнят, но като ги чувам всеки ден по няколко пъти и ми кипва. Що не съм давала чипс 😒. Дразни ме и "много им се тресете на тия деца, с вторите ще видите, че и боб ще им давате на 2 месеца - чорбичка" 😒......... И още Много, много приказки, които просто няма как да избегна, освен да си седим вкъщи по цял ден.
И след не един, не два дни, а месеци наред просто нервите ти кипват и когато детето се размрънка за поредната глупня, просто даваш биба (само заспива с нея, не ползва през останалото време, но просто давам пример).

От ежедневните осъдителни погледи на "супер-майките" не ни става по-хубаво. Потрудете се да не сте причина за нечий скапан ден, в който капката сте били вие! Бъдете широкоскроени!

# 457
  • София
Да сменя малко темата - как сте с думичките? Четох поста мисля на Dagny в октомврийската група и се шокирах, че моите са мнооого далеч от това.
Знаят как правят примерно 10тина животни, разбират доста повече, казват къде са уши, нос, коса, зъби, в последно време чувам "Дай" и май с това се изчерпваме.
Признавам си, не отделям кой знае какво време да повтарям думички, защото докато се нагласим и с двамата и гледам да сме навън по площадките максимално дълго, амаааа взех да се замислям по темата с приказването.

Аз отделям 0 време да уча на думички и сме ходили на площадка не повече от 20 пъти. От яслата се е научил според мен.
А и той колкото казва, толкова и видоизменя думите, та не сме за пример.
Сега е хубаво просто да ни разбират, ще говорят по-натам.

Отказах се да му махам бибата. Дано не е грешка

# 458
Аз да се отчета, че вече минахме две обедни дремки и две цели нощи без биберон😆😆 Не било толкова страшно. При предните ми опити имаше доста съпротивление, но сега рев няма, само малко по-трудно заспива, търси я, там където си я криеше преди и ми вика "Дай", аз обяснявам, че сме я подарили на едно бебе.

Друго, за което държа да се похваля, понеже съм се оплаквала доста е, че от 10-15 будения като бебе и около 5 на 1.2г, постепенно намаляват и вече е само едно будене  за 12 часа в повечето случаи 🥳 Това не вярвах, че някога ще ми се случи хаха.

За думичките съм споделяла назад, доста казва, както и звуци на животни, най-новото е, че отговаря с Да и Не на въпроси.

# 459
  • Варна
А вие взехте ли си помощите за раждане на дете? Ние още не сме, а наскоро ми казаха, че били 2 - от държавата и от общината. Вярно ли е? Thinking Мисля, че се взимаха до 2 години, дано да не сме изтървали срока. Sweat Smile

# 460
А вие взехте ли си помощите за раждане на дете? Ние още не сме, а наскоро ми казаха, че били 2 - от държавата и от общината. Вярно ли е? Thinking Мисля, че се взимаха до 2 години, дано да не сме изтървали срока. Sweat Smile
Аз знам че от социалните само 250 лв за първо дете.
На колко е детенцето.
И за коя община става въпрос

# 461
Точно вчера една мама пита в някоя от групита за помощта от общината (не каза в коя). Сподели, че са ѝ отказали, защото трябвало до 6 месеца след раждане да се кандидатства. Отдолу ѝ потвърдиха няколко майки, но не съм търсила информация, защото в моята община няма такава помощ (за всяка община условията са различни, сумите, образованието на родителите..., а повечето изобщо не дават).
От социалните е 250 лева за първо дете и срокът (по спомен) е до 3 години след раждането (ако не е променен). И важи за всички, без значение какъв е дохода на семейството.

# 462
  • Тук... някъде
Нашата община не отпуска средства за раждане на дете, а околните дават по 2-3 хил 🙄 иначе социалната си я взех още в началото след раждането. За второ дете е 600лв, така че може да се възползваш, Jinx.
Думи казва доста, водим си “диалог” още от миналото лято 😂(ако си спомняте от фейсбук групата бях пускала клипче как спори с баща си с “да” и “не”),  напоследък най-често звучи “не” и “не икам” .
Биба си ползва и понеже наскоро я отбих, все още не мисля да ѝ я взимам.
До сега е оставала цял ден при баба си,но нощем не смея все още, въпреки че майка ми предлага. Ще пробваме сигурно скоро.

# 463
Как мечтая някой да ми предложи да я вземе за 1 нощ, ако вземат и каката още по добре, а ако вземат и таткото сигурно ще празнувам Joy
Искам да остана сама поне една нощ Joy липсва ми много да живея сама.

# 464
Jinx, на няколко пъти Жорко дърпа уоъкъра на Борко. Днес и на алеята и като каза Борко, се усетих че си ти, но толкова бързахме, че не казах. Много си е добре Борко, просто когато някой му вземе нещо си го иска силно, което е нормално в тази възраст.
За думите, доста казва, повтаря, не ги броя.

Общи условия

Активация на акаунт