За бебета и деца от 0+ месеца. Бързи въпроси, отговори и съвети. Тема 100

• 25 660
  • 757
  •   1
Отговори
# 585
Мами, а на какво може да се дължи отказ на бебе на 8 месеца да яде твърда храна? Както си хапваше хубаво на обяд пюре и следобяд каша, изведнъж от 2-3 дни насам стиска устата и не хапва нито лъжичка... Адаптирано мляко също не иска ( понеже е на смесено хранене). Признава само и единствено гърдата... Започвам да се тревожа вече Confused

# 586
Не разбирам защо част от майките така се напрягат от постовете на Birdie.
За мен са доста адекватни и приложими съветите му и съм му благодарна за частната консултация , когато детето ми имаше Корона вирус.
И със сигурност беше по- адекватен от двамата педиатри, които го прегледаха на живо и ми казаха да давам Авиронче за имунитета. Да не говорим за една педиатърка, която каза, че темпратуеата на детето е от зъби. Потрес….
Нямам нищо против, да спорим дълго, горещо, с аргументи.
Понякога съм с "абсолютен тон"  чисто от дидактична гледна точка- с цел да им покажа, колко са вредни и опасни нещата, тръгнали да правят, пък дори и по вина на лекуващ.
Да се дава омепразол на малки бебета за рефлукс е чист непрофесионализъм.
Те се нахвърлят с хъс върху мен, защото показвам, че техният избор на лекуващ, е грешен. Или че техните подходи са грешни, неефектвини, архаични, необмислени, прибързани.
Вижте съветите ми в темата "зъбна хрема", и преценете, дали от разстояние, и само по описание, аз не бях прав.

Цитат
И си мисли, че винаги е прав, а както знаем - колкото педиатри, толкова различни мнения.
Уж отговаря, ама не съвсем- казва "не трябва така", ама не казва как трябва, не дава реални съвети, както на съответната форумка. Не й отговори на въпроса изобщо.
Отделно по въпроса с храненето споделя мнения, които абсолютно противоречат на официалните препоръки.
А и любимото ми е, че вместо да напише нов пост, си редактира старите и като водиш дискусия с него, трябва да се връщаш назад в темата да видиш дали случайно ти е отговорил, защото не ти излиза известие за нов отговор, което е напълно безсмислено.
"...колкото педиатри, толкова различни мнения." Според Вас- по принцип- не.
Давам съвет и се намесвам, само ако съм убеден че съм прав. Съответен е и тонът на написаното. Понякога, с дни не пиша и ред.
В ред случаи, се иска лична информация, за да се избере индивидуално оптимизиран подход! Тогава се ограничавам само с коментар, че знам, какво е нужно да се направи.
Няма "официални препоръки" по ред неща, относно храненето на децата. Има "индивидуализирани препоръки".

Постовете се редактират, защото такава е политиката на форума- да не се публикуват коментар след коментар.
От друга страна, плеадата майки, мои почитателки, знаят много добре как да следят коментарите ми. Който търси- намира и начин.

Цитат
Ако за вас горните неща не са проблем - супер, консултирайте се и прилагайте съветите на воля. Аз лично намирам горните параграфи за сериозно неетични и непрофесионални проявим и не намирам тона и формата на включванията на този потребител за полезни и уместни.  
По същата логика, ред съвети които бихте приложили, и/или взели от тук, също биха Ви навредили. Защото не са от "професионалисти".
Всеки е свободен да избира формата и начинът на изразяването си- на Вас открито и често Ви бе предложена помощ. Спокойно можете да игнорирате протегнатата ръка, без да са нужни маркетингови манипулации.
Моят постулат е че, анонимно предложената помощ, е с пъти по-ценна от "официалната". Ваш е изборът да я приемете, или не.
Аз имам реална самооценка- тя се подкрепя от резултатността ми. Пиша тук вече 16 години.
На когото му е интересно, си чете, взема бележки, следва, интересува се. На когото не?  ...игнорира.
Аз имам огромен практически опит, и тренирано око, слух и професионално възприятие. Сам съм си ги създал, сам съм работил много по това.
Това че отделям страшно много време за всичко тук- може само да е в похвала за някого.

Последна редакция: вт, 15 фев 2022, 15:32 от Birdie

# 587
Лоре.лай, радвам се, че детето ви е здраво и се е възстановило успешно.

Първо, някой твърди, че е педиатър - не казвам, че лъже - къде сте учил, къде сте завършил, специализирал, къде практикувате? Това са нормални професионални факти, които никой медицински специалист не би трябвало да има проблем да сподели. В Бг мама има рубрика за специалисти, където всеки човек представя някаква професионална биография, фактите около нея и неговата компетентност са проверени. С въпросният господин това не е налице.

Второ, трудно се сещам за добър и търсен специалист-медик, който да има часове наред за безплатни съвети във форум и километрични лични съобщения.

Трето, всеки медик може да даде обща насока, но би ви посъветвал да се обърнете към лекуващ лекар, който познава историята и състоянието на пациента, и няма да говори с тон на последна инстанция.

Ако за вас горните неща не са проблем - супер, консултирайте се и прилагайте съветите на воля. Аз лично намирам горните параграфи за сериозно неетични и непрофесионални проявим и не намирам тона и формата на включванията на този потребител за полезни и уместни.  

PS. 15 минути смях с твърдението, че някой не го харесва, защото им доказвал, че са направили лош избор на лекар. Надценяването е лош съветник.

# 588
Birdie, май грешно сте разбрал политиката за постовете във форума. Не се допуска писането на последователни постове, но няма как да се води нормална дискусия, когато някой не знае, че е получил отговор.
Аз отварям форума и гледам дали имам известия, в темите в които съм писала коментар. Като си редактирате поста, известие не излиза и, ако не се връщам назад да препрочитам всички мнения, няма да видя дали някой ми е отговорил и дискусията спира дотук. А не е това идеята.
Сега, ако ми отговорите чрез редактиране на стария ви пост, аз ще трябва да се върна назад да търся съответния пост, за да проверя дали сте писал и да ви отговоря. Да, но вие може да ми отговорите след два дни, аз тогава вече няма да се връщам сто мнения назад, за да проверявам и дискусията спира. Елементарно е.

# 589
Birdie, май грешно сте разбрал политиката за постовете във форума. Не се допуска писането на последователни постове, но няма как да се води нормална дискусия, когато някой не знае, че е получил отговор.
Аз отварям форума и гледам дали имам известия, в темите в които съм писала коментар. Като си редактирате поста, известие не излиза и, ако не се връщам назад да препрочитам всички мнения, няма да видя дали някой ми е отговорил и дискусията спира дотук. А не е това идеята.
Сега, ако ми отговорите чрез редактиране на стария ви пост, аз ще трябва да се върна назад да търся съответния пост, за да проверя дали сте писал и да ви отговоря. Да, но вие може да ми отговорите след два дни, аз тогава вече няма да се връщам сто мнения назад, за да проверявам и дискусията спира. Елементарно е.
Постовете имат номер- лесно се следят.
От друга страна, може да драснете л.с.
Аз винаги отговарям.

# 590
Мен ми стана любопитно, като не се пуска детето на градина на 2 и и двамата родители работят как се гледа .Не се заяждам наистина ми стана интересно каква е теориата на mariamp, ще се радвам да обясни😀
Точно това казвам - че е невъзможно и двамата да работят присъствено, а детето да не е на градина. НО и когато детето е на градина - ходи там една седмица, после две седмици е вкъщи. Трябва единият родител или да работи от вкъщи, или да не работи. Не знам кой е този работодател, който ще толерира служителят му през седмица да е в болничен. Поне в нашия бранш е така. Ако не си на работа в 8:00, строЕн като войник да си застъпиш дежурството, никой няма да търпи вечно да отсъстваш, а ще си намери някой без деца. Дори на интервюта за работа най-нагло те питат имаш ли деца и дали планираш да имаш. Естествено, че всяка нормална жена планира да им деца в даден момент. Затова казах, че предпопитам да не работя и да си гледам детето вкъщи до 4 г. възраст, дори да се наложи аз да се лиша от някои неща за себе си и да разполагам с по-малко лични средства за себе си. Иначе детето не бих лишила от нищо. Няма да имам нерви през седмица да ми го връчват болно, да ходим по лаборатории и да ни предписват един куп медикаменти. Много ми е интересно какъв имунитет по-точно се изгражда с прием на антибиотици, които педиатри изписват масово като добър ден. Понякога са необходими, но не е ли по-добре да се избегне потенциалната зараза, отколкото постфактум да се лекува. По-скоро имунитет се изгражда на чист въздух, разходки в планината, лятото море, да не се претопля у дома, да яде чиста домашна храна, да не живее в напълно стерилна обстановка. Но и това не е гаранция, че няма да се разболява. Повечето ми познати с деца на 2-3 години се жалват, че децата им постоянно боледуват по ясли и градини.

# 591
Ами не всички могат да си позволят като вас да не работят четири години. Това предполагам ви е ясно? Когато хората нямат избор, се напасват според ситуацията.
Мислите, че всички работещи жени нямат деца ли? Да, сигурно работодателят няма да е особено щастлив от често отсъствие, но масово жените с малки деца работят, та явно има начин, колкото и да не можете да си го представите.

Аз пък, както написах вече, не бих искала да си стоя вкъщи 4 години. И аз имам нужда да съм във възрастна компания, и детето има нужда да е сред деца.
А и междудругото такова дълго майчинство като в България, не знам другаде дали има. Някои жени си пускат децата на ясли още на 6 седмици, на 6 месеца, на година.
И аз съм ходила на ясла, и брат ми, и родителите ми са работили- боледувам леко веднъж на няколко години.

# 592
Не мога да открия капките Вигантол, дадоха ми Ойлесен. Някой да е давал?
Гледам че Вигантола във много аптеки е изчерпан.
Само във една го открих.
Аз му давам вигантол още от когато ни е изписан от педиатърката ни .
Ойлесен ги чувам за първи път.
На пазара има много и различни марки витамин Д. Вигантол е един от най-старите, най-познатите и евтини и затова масово изписван. Можете да вземете който си искате друг витамин Д, разлика особена няма.
Аз също давах Вигантол, смених го с Ойлесен, защото четох, че е по-лесно усвоим. А и Вигантола е много смотано шишето и трудно капе. На Ойлесен е далеч по-удобно с капкомер.

# 593
Mariamp, благодаря за разяснението, схванах сега каква ти е идеята.
Живот и здраве и аз съм решила да си гледам детето до 3 годишно.Поне засега мога да си го позволя.Наясно съм обаче, че има хора които се чудят как да си платят сметките за тока и такава идея да стоят без работа не е опция при тях .Не говоря за това да не искаш да се лишиш от скъпа почивка на морето.🙂

# 594
mariamp, личи си, че ви е първо дете Simple Smile Всички работодатели са така и хората се оправят всякак. Когато имаш ситуация, се намират и начини, нормално е с първо да не можете да си го представите Wink Иначе кой както може, единия родител да не работи също е един от начините, това е въпрос на избор, но и обратното също е избор и няма правилен и грешен. А иначе това, което ще избегнете между 2 и 4 г., ще се случи между 4 и 6 г., няма как до 4 г. детето да не се е сблъсквало толкова интензивно с вируси и да не е било в такава среда, а след това да се окаже в такава и да се случи нещо по-различно. Също пак от опит първоначално ще сте във фаза на отричане, тъй като е трудно да се приме, че детето ходи няколко дни и след това е в вкъщи, ще са ви виновни другите родители, че са безотговорни, после персонала в градината, после сезона и накрая просто ще минете през това, през което минават всички.

# 595
Мен ми стана любопитно, като не се пуска детето на градина на 2 и и двамата родители работят как се гледа .Не се заяждам наистина ми стана интересно каква е теориата на mariamp, ще се радвам да обясни😀
Точно това казвам - че е невъзможно и двамата да работят присъствено, а детето да не е на градина. НО и когато детето е на градина - ходи там една седмица, после две седмици е вкъщи. Трябва единият родител или да работи от вкъщи, или да не работи. Не знам кой е този работодател, който ще толерира служителят му през седмица да е в болничен. Поне в нашия бранш е така. Ако не си на работа в 8:00, строЕн като войник да си застъпиш дежурството, никой няма да търпи вечно да отсъстваш, а ще си намери някой без деца. Дори на интервюта за работа най-нагло те питат имаш ли деца и дали планираш да имаш. Естествено, че всяка нормална жена планира да им деца в даден момент. Затова казах, че предпопитам да не работя и да си гледам детето вкъщи до 4 г. възраст, дори да се наложи аз да се лиша от някои неща за себе си и да разполагам с по-малко лични средства за себе си. Иначе детето не бих лишила от нищо. Няма да имам нерви през седмица да ми го връчват болно, да ходим по лаборатории и да ни предписват един куп медикаменти. Много ми е интересно какъв имунитет по-точно се изгражда с прием на антибиотици, които педиатри изписват масово като добър ден. Понякога са необходими, но не е ли по-добре да се избегне потенциалната зараза, отколкото постфактум да се лекува. По-скоро имунитет се изгражда на чист въздух, разходки в планината, лятото море, да не се претопля у дома, да яде чиста домашна храна, да не живее в напълно стерилна обстановка. Но и това не е гаранция, че няма да се разболява. Повечето ми познати с деца на 2-3 години се жалват, че децата им постоянно боледуват по ясли и градини.

Имам възможност да си гледам детето в нас и до първи клас, НО иска то да ходи на ясла. Както и на мен ми се ходи ма работа, за разнообразие. Аз лично работя 10 дена в месеца и ми е ок. Така съм се договрила с работодателите ми. Айде здраве да е!

# 596
Децата ми тръгнаха на ясла октомври. Пуснах си 1 месец отпуска и бях сигурна, че като свърши ще се върна на работа. 1 месец е предостатъчно време да хванат едни сополи, да им минат, и да имат време да се адаптират. Е, децата боледуват постоянно и не са само сополи, оставали са точно 2 пъти да спят в яслата и няма дори изглед аз да се върна на работа, колкото и да ми се искаше. Сега ще си стоят поне до април в къщи, да укрепнат малко след всичките вируси, антибиотици, пребиотици, спрейчета, капки и т.н. Плановете се променят в движение, едно си го мислиш, става съвсем друго. И аз не искам да си стоя в къщи докато не тръгнат на училище, ама ако се наложи..? Понякога наистина си мечтая за 1 час и обедна почивка, в която да седнеш със свои връстници на маса, с кафенце и нещо за ядене ( без постоянно да ти бъркат в чинията) и да плюете шефовете и клиентите...А иначе не мисля, че възрастта е толкова от значение. Ако ще се разболява на 2, ще се разболее и на 4, може би просто има по-голям избор от лечение на по-големи деца.

# 597
Работодатели разни. Просто в хотелиерския бизнес не знам кой частник ще си пуска служителя в постоянни болнични. Както съм оцеляла две години почти без работа, така и сега. Не ходя на маникюри, не си купувам нови парцалки през ден, не се набутвам да живея в голямото село, както правят всички, но това е дълга тема. Всеки сам си преценя, според лафа на годината. Край.

# 598
Би ли споделила как карахте короната , с какви симптоми и какво препоръча birdie да правите ?
Защото ние бяхме на Авирон само .
Не разбирам защо част от майките така се напрягат от постовете на Birdie.
За мен са доста адекватни и приложими съветите му и съм му благодарна за частната консултация , когато детето ми имаше Корона вирус.
И със сигурност беше по- адекватен от двамата педиатри, които го прегледаха на живо и ми казаха да давам Авиронче за имунитета. Да не говорим за една педиатърка, която каза, че темпратуеата на детето е от зъби. Потрес….

# 599
Работодатели разни. Просто в хотелиерския бизнес не знам кой частник ще си пуска служителя в постоянни болнични. Както съм оцеляла две години почти без работа, така и сега. Не ходя на маникюри, не си купувам нови парцалки през ден, не се набутвам да живея в голямото село, както правят всички, но това е дълга тема. Всеки сам си преценя, според лафа на годината. Край.

Аз пък нямам търпение да пратя сина си на ясла... Откачам от липсата на адекватни контакти, извън семейният и приятелски кръг. Липсва ми да работя..

Живея в голямото село, ходя ня маникюр,педикюр, фризьор ... Купувам си парцалки и се чувствам много добре. Само да сваля тези пусни килограми от бременността и съм топ!

Обожавам си детето, ама ама не мисля да го гледам в стерилен балон.
 Искам да има контакти с други деца, да си развива комуникативността, да играе, да се научи на уважение към възрастните ( госпожите), да свикне с различни режими и поведения на връстниците си ..

Ще има болнични, това ми е ясно - но толкова жени се справят по ЦЯЛ СВЯТ... та аз ли няма?!?!🍸🍸🍸🍸🍸

Общи условия

Активация на акаунт