Избор на вино # 2

• 64 682
  • 726
  •   1
Отговори
# 690
  • In transit
Светулка, може би, като купиш вино за 20+ лв имаш по-големи очаквания. Ако купиш едно за 5-10лв не очакваш да е УАУ, поне да е от грозде и ако попаднеш на добро вино за тези пари си казваш, че за парите, които си дал за него е супер.
Аз така разсъждавам.
И така, и така съм се разписала, да споделя последните си находки. Първите три са точно в гореописаната категория.
Това вино Coralle Сицилианско грило от Лидл си беше истинска находка за скромната сума от 4 лв, защото го взех от клошарския шанд. След това, като пуснаха пак италианска седмица си взех още една бутилка на около 5лв. Това беше лятото. Много ароматно и плодово, чудесно попадение.

От последните промоции  в Лидл, тази Барбера д'Асти супериоре е много добра. С аромат на горски плодове, свежо, но се усеща по-таниново, като Мавруд, например.

Това шардоне, също е от Лидл, не помня кога съм го купувала, но много ми хареса. Минерално, свежо, ароматно вино. Цената му беше около 5-6 лв.

Миналия месец си направих една поръчка от сайта на ЕМ, като наблегнах на италианските им вина. Оказа се, че една от най-старите винарни в Пиемонт е собственост на семейство Миролио.

Засега съм пробвала две от белите: Cayega Roero Arneis Docg (най-лявото), разкошно вино. Добре балансирано и структурирано, с аромат на круши и праскови, със сламено жълт цвят.

И Campofranco Langhe Doc Riesling (третото от ляво надясно. Също чудесно вино, ароматно, пивко, със наситен жълт цвят, типичната минералност за сорта и свеж аромат на зелена ябълка.

Предстои да пробвам червените вина и тогава ще споделя за тях.

# 691
  • Бургас
Един добронамерен съвет: Опитайте да пиете български вина. Има голяма вероятност да са направени от грозде.
За 1 литър вино трябват около 3–4 кг грозде, а мускатът тази година вървеше по около 1.50 лв./кг. Сега добавете бутилка, тапа, етикет, транспорт (ако е от Чили??), труд и всичко останало… и си отговорете сами колко реално би трябвало да струва една бутилка.
От по-достъпните и напълно прилични варианти мога да препоръчам Пентаграм – Пино ноар.Чудесно вино, на страхотна цена.
https://www.superbagplovdiv.bg/pino-noar-pentagram-750ml.html

# 692
  • In transit
юрист, ако съвета ти е към мен... пия и български вина, но предпочитам италиански и испански. Simple Smile

# 693
Напротив, пия много рядко български вина, защото като цяло не стават, а които стават или са добри, са по-скъпи от аналогично качество от почти всички страни производители.
Няма как да има стотици изби и почти никъде да няма грозде, нищо, че според някои точно нашето е истинско.
В Италия, Испания и други, има грозде стотици километри, при нас е скрито явно. Същото е си млечните, няма крави, но има 100 вида кашкавали и сирена, повечето от които не стават, но цените са като в Европа, на уж ставащите.
Не на последно място, у нас няма закони за вината. Все още, аз мога да има винарна-производство в София, а да внасям грозде от Варна или Молдова и това е в най-добрия случай.

Последна редакция: ср, 24 дек 2025, 16:07 от Alexslav

# 694
  • In transit
Четейки написаното от Алекслав, се сетих откъде ми е познато виното показано от юрист. Преди 2 години ми трябваше червено вино, щях да готвя нещо. Отидох до близкия магазин, разгледах какво се предлага и реших да заложа на Пентаграм, защото видях, че е поморийско вино, а и цената не беше съвсем ниска. Не обичам да ползвам евтино вино за готвене, а ползвам такова, каквото бих пила и аз.
Като опитах виното установих, че не е направено само от грозде, имаше си изкуствени добавки и се усещаха. Това беше едно от разочарованията ми на тема български вина. Така, че от мен твърдо не за този Пентаграм.

Трябва и в България да направят закон за виното, където, ако виното не е само от грозде, да нямаш право да го кръстиш вино. Това ще помогне на тези, които наистина се опитват и правят добро вино на пазара. Мое мнение.

Интересно ще е тази година какви ще са вината предвид студа, който падна април. Свекъра прави чудесно червено вино всяка година. Има малко лозе, но тази година нямаше нищо и се принуди да купи грозде. Ами, още не е превряло и не става за пиене, а друга година по това време вече сме изпили доста бутилки. Sad

# 695
  • София
Минавам да поздравя всички в темата ни Cupid

Кой каквото вино предпочита, нека е здрав, любящ, обичан и пълен с вяра Heart Exl
Обичам българските вина най-много, но обичам и италиански, испански, южна африка, чили, аржентина, америка, австралия и .......Simple Smile)))
За коледната вечер ще извадя от колекцията червен Старосел Милезим

Наздраве на всички Wine GlassWine Glass

# 696
Ние за празниците си поръчахме от Виа Антика. Червените им вина са страхотни!

# 697
Юрист, много малко от вината на ЧЗ са направени от грозде. Включително показания от тебе Пентаграм.
Find me и Salty hills уж са по-високият им клас,  но само първата реколта Salty hills беше от грозде.

# 698
  • София
За Коледните празници се заредих с това българско червено вино - https://www.yamantievs.com/en/c/cherveni-vina-1/vino-reserve-ivailovgrad-23
Подарих от него на приятели и също много харесаха. Цена около 20лв.

# 699
От доста години се случва да купувам чат-пат вина на Ямантиев, за цената си червените са много добри.

# 700
  • софия
Така е,  добри са им вината на Ямантиеви, имаха наградени червени.
На Пентаграм не съм попадала на хубави , а мисля, че се коментираше ,че е компрометиран съставът им.Може и да имат шедьоври, но ..не ми се изследва.
Обаче,  с друго искам да се кнфронтирам аз с част от групата. Всеки има право на вкус и мнение , но при всички търговски отстъпки за количества на вериги, няма да си купя вносно вино за 10 лв!
И като съм виждала тук -там по страната лозови масиви, трудно м и е да повярвям, че Братанов, Синтика,Мелник, Двор 1, ....и т.н работят с кво да е грозде!
Така че, харесвам вкуса на българското вино  и ще продължавам да пия от производители ,за които знам и съм проверила. Съгласна съм ,че да намериш добро под 20 лв, е находка.
Италиански и испански-на място Simple Smile
ВЕСЕЛА КОЛЕДА И НАЗДРАВЕ НА ВСИЧКИ!:wine_glass:

# 701
Swetulka,
на място като попадна на абсолютно прилично вино за 3 евро бутилката (в супермаркета)... и се оцъклям Stuck Out Tongue Но е факт и в Испания, и в Италия.
Не съм сигурна какъв процент от цената е търговската отстъпка. Но такова ценообразуване тук изобщо няма, за вино от никакъв произход. Освен ако не е куче марка от кутия.

# 702
  • софия
няма да се правя на голям специалист по търговски въпроси, но те са наистина големи производители и в местните  вериги пласират продукцията си на безценица. Моя грешка е  .че не бих купила вино на тази цена,съответно ще пропусна хубави  евтини вина .Аз се движа около 10е.Когато става въпрос за износ(респективно за внос в България), критерият "качество" е абсолютно невалиден.
А какво да кажем за вината от Америка или Африка. Пила съм африкански вина и ще кажа, че дори bagin box са добри. НЕ ЗА ЦЕНАТА СИ!

# 703
  • София
Честит Стефанов ден на всички празнуващи Wine Glass

swetulka - Най-важното е да бъдете себе си, дори с това да не бъдат съгласни другите Wine GlassWine Glass
Ако визирате мен, като защитник на по-бюджетните(не обичам израза евтини) вина, то нямам никакъв проблем да си обсъждаме и говорим на по чаша вино SmileyHeart ExlWine Glass За мен, разговорите за вино са удоволствие, а не спор и уважавам всяко мнение, и избор.
Въпроса за цената на всичко в наши дни явно ще бъде все по-важен и водещ, но за много от тематиките, които ме вълнуват, съм си го решил. Като по-млад, вярвах, че качеството и цената са свързани, но към 2026, вече знам, че връзката е колеблива и неясна.
Ще Ви дам пример - по-рано в темата препоръчвах едно италианско Селоне Пулия Россо 2024
Скрит текст:

В немския Лидл, то е 10 евро - https://www.lidl.de/p/selone-rosso-puglia-igp-halbtrocken-rotwein-2024/p100256384
В българския - 8лв - https://www.lidl.bg/p/selone-puliy-rosso/p10048541
И това да кажем е по някакви специфични търговско-маркетингови схеми. Но и като цяло, не е ясно, ако дадеш повече, дали ще получиш повече и ще се оправдаят очакванията. И това за жалост, е тенденция във всички аспекти на живота ни - техника, дрехи, коли, парфюми, вино, и тн.
Много често, чуждите по-бюджетни испански и италиански вина, си взимат своето в цената, посредством държавата, която ги стимулира и компенсира по различни начини. Докато българските производители, са оставени на самотек.

За да не съм спам, ще споделя позитивни свежи впечатления от едно лидълско вино. Взимал съм версията:
Primitivo Merlot Puglia. Последно 2024 взех и е чудесно.
Скрит текст:
Сега видях, друг вариант на това вино - Primitivo Cabernet Puglia 2024 - 6лв
Скрит текст:

И този варинат ми хареса много - сочно, плодово, леко се пие, приятно и изключително меко вино. Не е изискащо. Страхотна находка и то, особено за 6лв, е чудо.
Между версиите Primitivo Merlot Puglia 2024 и Primitivo Cabernet Puglia 2024, по-скоро бих избрал Мерло-Примитво, защото е засилен фокуса върху малиново-боровинковите нотки във вкуса Animal Heart Eyes Cat Но и двете са много пивки и си заслужават.
Wine GlassWine Glass

# 704
Пак ли започнаха митовете, как у нас няма субсидии? 26милиона на година или 2лв/л
Има и не са по-малко, така че проблемите са другаде.

Общи условия

Активация на акаунт