Подправки в саксии 3-та тема

• 52 181
  • 736
  •   1
Отговори
# 435
  • In transit
Копър и магданоз съм се отказала да отглеждам. Голяма мъка е.

Джада, колко градуса е на остъкления ти балкон?
За лимона, огледай дали няма щитоносни въшки по стеблата, щом ти пожълтяват листата. Ако има ми пиши ще ти кажа с какво да пръскаш. Най-сетне успях да се оттърва от тия гадинки.

# 436
Ами не е много студен. Лимонът почна да жълтее още есента преди да застудее. В момента на него добре виреят орхидея, сакъзи и някакви други зелении. Ще проверя дали няма някакви гадини по лимончето, и ще докладвам

# 437
  • РУСЕ/ПЛОВДИВ
Здравейте! Влизам и аз в клуба на "пишман"-градинарките Simple Smile Виждам, че се справяте чудесно с отглежанетона зелениите.
Аз от 3 години се мъча с магданоз и нищо не става. Последните 2 пъти го сея в градината и изниква ...някаква трева с листенца като магданоз, но определено не е магданоз. Изникна и нещо друго подобно на магданоз, но много високо и горчиво. Пфу! Днес ще ходя за нови семена, ще ги завия в салфетка с вода, да се посъбудят и пак ще се пробвам.
Иначе успешно отглеждам мента, режа и суша, обожавам я. В цялата градина съм си я разсадила.
Купен розмарин го умарям и изсъхва каквото и да гоправя.
Купих наскоро и гръцки босилек и сложих в градината - дано се захване.
Машерка също купена засадих в градината на сянка.
Лавандулите ми са с нови поникнали листенца и малки пъпки най-отгоре.
Ще снимам странните "магданози" за мнение Simple Smile

# 438
Пишман градинар е само този който и мента успее да умори, но затова се иска специален талант който повечето нямаме. Цялото ми усилие с ментата е насочено единствено да я овладея да не превземе целия двор. Чиста проба бурен, никакви усилия за отглеждане.

# 439
Аааа, и за ментата имам хак. Засаждам я до джоджен и след една-две години се получава неизползваем смрадлив микс. Следвайте ме за още съвети, както се казва напоследък!

# 440
  • РУСЕ/ПЛОВДИВ

ето това е "магданоза". Някакви идеи? От семена гигант е.

# 441
  • München, Deutschland
Имала съм такъв проблем, много дебели са станали стъбълцата и е започнал да цъфти. За повече листна маса, махнете връхчетата, около 1-2 пръста над последното разклонение, на което има нормални листенца (най-горните ще забележите, че са удължени и не сатипичните за магданоз). Ето тук по скрийншота се опитах да покажа.

Ако не го подрежете, стъблата се удебеляват още, цъфтежите стават повече и реално не можете да го ползвате за магданоз.

# 442
  • РУСЕ/ПЛОВДИВ
Благодаря, chrissy! Ще го подрежа довечера. Това, което ме учуди, че е такъв рехав и порасна много бързо без да има нормална листна маса.

# 443
При мен става такъв чак на втората година, той е двугодишно растение и чак тогава прави такива стъбла и цъфти. Много странно звучи направо такъв да расте още от началото.

# 444
  • München, Deutschland
Пораснал е бързо, защото сигурно му е било малко малко слънцето, има малко листна маса, пък дълги стъбла, това е типичен признак. Но това няма как да го промените, единствено може да подрежете и поливате и да се надяваме някой ден да се вдигне над 15°. 😃

И при мен обикновено чак на края на сезона така става, не в началото.

# 445
Дори през зимата не ми стават така, само растат по-дребни тогава, та не знам дали е и от малко слънце... Засявам много рано през годината, растат си, презимуват на прозореца в хладна стая и пролетта продължават да растат, че чак на второто лято са такива растенията ми. Редовно ми се засичат с новата реколта за някакъв период. Откакто започнах да ги оставям да презимуват, въртя 2 комплекта сандъчета с магданоза заради това засичане. Но пък така имам целогодишно, без прекъсване.

# 446
  • нещотърсачка НАРЦИ Love is everything
Не мога да преценя от снимката магданоз ли е. Но в какво се състои особената му миризма, че и горчив писахте, че е?
Да не би да отглеждате бучиниш, който е силно отровен?

# 447
  • РУСЕ/ПЛОВДИВ
Не мога да преценя от снимката магданоз ли е. Но в какво се състои особената му миризма, че и горчив писахте, че е?
Да не би да отглеждате бучиниш, който е силно отровен?
Няма аромат на магданоз, а на вкус е горчиво, не е бучиниш (проверих снимките в интернет, различно е), точно като прецъфтял магданоз, но с много рехави листа. Порязах му върховете, ще видим Heart
Изникнал ми е малко копър, който слагах преди 3 седмици, но е бая нагъсто и може би ще трябва да го раздедя малко.
Сложих и разсад за босилек, чубрица, мащерка в тези кутийки, надявам се да изникне поне нещичко от 72 броя.

# 448
Аз закъснях със семенцата и трябва да мина да си взема готови саксийки, особено босилек и мента.

# 449
  • In transit
Аз закъснях със семенцата и трябва да мина да си взема готови саксийки, особено босилек и мента.
За босилека не си закъсняла. Сега му е момента. Ще тръгне по-бързо и добре сега. Последната саксийка с босилек я сложих преди седмица и сега е около 1см, на височина. Имам чувството, че бавно върви.
Сложи семената на прозорец, докато поникнат и след това тъкмо ще е ок времето да го изкараш навън.

Магданозът и той тъкмо поникна, след 10 дневно чудене, дали да излезе.

Общи условия

Активация на акаунт