Подправки в саксии 3-та тема

• 52 170
  • 736
  •   1
Отговори
# 330
  • Sofia
Дано някой друг знае, не съм го виждала това.

# 331
  • In transit
Въртоглава, Клеми, това на втората снимка с розмарина е мана за мен. Т.е гъбички. Много трудно се изчистват. Пробвайте да изрежете клончетата, които са с беличкото. Получава се като има повече влага навън и растението е било някъде на закътано. Това са мои наблюдения. Миналата година пробвах да пръскам с нещо ( забравих как се казваше), но нямаше особен ефект. При мен така се маносаха листенцата на ригана и салвията ми.

Виви, чудесен ти е босилека.

# 332
Съгласна съм с Мики, това си е обикновена брашнеста мана. Получава се, когато е топло, влажно и няма движение на въздуха. Типична е за градински растения, гледани вътре и на остъклени балкони. Например розмарин.
Аз вече вадя всичко от остъклението веднага щом се затопли, иначе се маносват наред.
Лятото в градината също се маносват, салвията е много податлива.

Пръска се с вода и прясно мляко, или вода и сода за хляб. Но и моят опит е, че трудно се мори. Най-много помага да се изреже заразеното и да се премести саксията на по-подходящо място, най-добре на ветровито.

# 333
Розмарнът се е маносал, със сигурност. Аз вече спрях да купувам готови скъпи спрейове , и ходя до агроаптека, където взимам някакво прахче за без пари и се разтваря много пъти за пръскане или поливане. Против мана , така актуална лятото, препарат ТОПАЗ , течен е , 0,5мл се разтваря във  1л вода и се пръска обилно.
Искам да питам джоджен ще се хване ли в саксия, ако приятелка ми извади от градината няколко стръка с корен?

# 334
Не бих пръскала листни подправки с химия.
За джоджена - може би е по-разумно да е в сандъче, от малките. Корените не са дълбоки, развиват се хоризонтално и така нараства.

# 335
  • Sofia
Не бих пръскала листни подправки с химия.
И аз... нали за ядене ги гледам, не за красота.

# 336
  • София
Искам да питам джоджен ще се хване ли в саксия, ако приятелка ми извади от градината няколко стръка с корен?

Моят от снимката на предната страница е точно такъв - изваден с корен от градината. Би трябвало да се хване. Той е кораво растение. Simple Smile

Последна редакция: чт, 09 юни 2022, 22:18 от Vivi

# 337
  • София
За мана по подправки и зеленчуци правя 1 л. вода, 1/2 л. прясно мляко и 10 капки йод. Пръска се веднъж през 7 дни поне 4 пъти. Може няколко седмици почивка и пак 4 седмици пръскате. При зеленчуците това се прави преди цъфтежа и след като вече е минал.
Джодженът изваден от градината ще се хване. Вземи си по-дълбока саксия, за да може да има местенце надолу, защото той е коренище. Моят е в импровизирана саксия от голяма бутилка за вода.

Последна редакция: чт, 09 юни 2022, 20:36 от Червенокоса вещица (Марго)

# 338
  • In transit
Точно с Топаз пръсках миналото лято едната салвия...много краткосрочен временен ефект. А както са казали и останалите след това трябва да чакаш 2-3 седмици, за да става за ядене.
Само отстраняването на заразените листа/части работи.

аз-мама 2, ще се хване. Моите са в малки саксии около 15-16см диаметър.

Моренка, не искам да убивам всичко детско в теб, но нали не мислиш, че готовите подправки, които купуваш от Лидл никога не са пръскани с препарати? Hug

# 339
  • Sofia
Не мисля, Мики, ама то не значи, че и аз ще ги пръскам... по-добре да ги загубя.

# 340
  • Мюнхен
Не мисля, Мики, ама то не значи, че и аз ще ги пръскам... по-добре да ги загубя.

Не е нужно! Има си разни биопрепарати против гъсеници и листни въшки, които са точно за ядливи подправки. Миналата година си взех такъв, защото 6-те ми саксии босилек бяха нападнати от гъсеници...

Друго трикче, което знам, е пръскането с тютюнева вода. После се чака една седмица за всеки случай, но е сравнително еко-решение.

# 341
  • София
Моят розмарин е на открита тераса, пък и е доста ветровито. Явно влагата последните седмици в София е виновна, то всеки ден вали. Самото растение си изглежда жизнено. Ще умре ли от тази мана? Опасна ли е за хората?

# 342
  • Sofia
Е, чак пък за хората... Дали ще умре растението, няма кой да знае...

# 343
  • София
Някой гледал ли е такова къри?
https://www.agrogradina.bg/razsad-kuri
Това не е онова растение от Индия, с което се готви. Но се чудя дали това става за подправка.

# 344
  • In transit
Моят розмарин е на открита тераса, пък и е доста ветровито. Явно влагата последните седмици в София е виновна, то всеки ден вали. Самото растение си изглежда жизнено. Ще умре ли от тази мана? Опасна ли е за хората?
Няма да умре, просто му изрежи заразените части, защото бързо плъзват навсякъде. Измий ги хубаво под течаща вода и ги изсуши или ги ползвай.
Точно дъждовното време е виновно. И при нас, като почнаха дъждовете, салвията почна да се маносва.

Да ви питам, някой гледал ли е естрагон? От издънки става ли да се захване и изобщо как мога от голям храст да си откъсна и да си посадя в саксия?

Общи условия

Активация на акаунт