Подправки в саксии 3-та тема

• 52 186
  • 736
  •   1
Отговори
# 360
  • Sofia
Jinnafee, благодаря!

Morena,
Срещу гъсениците, които хапват листата нощем както на подправките, така и на зеленчуците.

2 супени лъжици течен сапун
2 супени лъжици оцет
2 скилидки чесън намачкани или цели
се слагат в 1 л. вода и пръскате и пръста, и растенията на 3-4 дни.
Kissing Heart благодаря! Веднага го спретвам.

# 361
  • София
Моят босилек е на източна тераса, до обяд го напича здраво слънцето и вирее чудесно. Само босилеците ми са издържали досега на всичко, на преполиване, на липса на поливане, не хващат никакви гадинки и растат като бесни.

# 362
Ще попитам и тук... искам да завъдя билката калоферче. Според гугъл това е Tanacetum balsamita. Но някои снимки са с бели цветчета, като лайка, а други са само с жълтата сърцевина, без бели листенца. Вероятно са различни разновидности.
Моля някой, който отглежда да ми каже, как цъфти истинското калоферче? С бели листенца или само жълто? Или и двете могат да се ползват за подправка?

# 363
Майка ми го гледа в градина , изглежда така

Избуява на стрък на височина , но честно казано аз да цъфти не съм го виждала, може би защото го обирам 😄Аз го ползвам прясно или го режа и прибирам в камерата, че сушено не ми харесва.

# 364
Благодаря, ще сравня листата като го намеря!

# 365
Свекърва ми има в градината. Мисля бяло цъфтеше. Но не помня. Нейна приятелка ѝ го дала, завъдила го и до там....ни ГА ползва.

# 366
  • нещотърсачка НАРЦИ Love is everything
Аз го ползвам само сушено. Купувам си букет прясно набрани листа от една жена на пазара и си го суша. Ще я питам как цъфти и ще пиша. Това е калоферче - широки плоски светло зелени листа, много фини и нежни, с ясно изразено ситно назъбени краища и с много силен аромат на дъвка.

# 367
Търся съвет.
Засях семена магданоз, покрих ги с фолио, за да покълнат. Гледам вече е започнал процеса, появили са се зеленийки, обаче почвата на места има плесен. Да отвия ли фолиото за постоянно, за да не мухлясва и вече така да оставя саксията? Има още доста непокълнали семенца и затова се чудя как да действам. Държа саксията на целодневна сянка.

# 368
  • Sofia
Търся съвет.
Засях семена магданоз, покрих ги с фолио, за да покълнат. Гледам вече е започнал процеса, появили са се зеленийки, обаче почвата на места има плесен. Да отвия ли фолиото за постоянно, за да не мухлясва и вече така да оставя саксията? Има още доста непокълнали семенца и затова се чудя как да действам. Държа саксията на целодневна сянка.
Никога не съм завивала с фолио, дори февруари...
Топло и влажно им трябва на семената, защо на сянка и фолио, вместо на слънце?!  Съвсем логично е да има мухъл на затворено и влажно.

# 369
Покривам ги с найлон всеки път, макар и не плътно чак с фолио. Веднъж видя ли зелено да се покаже, го махам. Тя целта е да държа влажност и топлина докато почнат да покълват. Щом някои са почнали, значи и другите са на същия хал, няма нужда повече да стои завито.

# 370

Топло и влажно им трябва на семената, защо на сянка и фолио, вместо на слънце?!
Защото засях мащерка, риган и розмарин и в момента, в който покълнаха и видяха слънце (изместих ги на слънце), загинаха.  В момента, новите, са на същото място на сянка до магданоза и се развиват добре. Затова реших да практикувам по същия начин с магданоза-  първо с фолио за постоянна влага и на сянка.

# 371
  • Sofia
Като покълнат не трябва да са на слънце, много са крехки.

# 372
  • In transit
Като покълнат не трябва да са на слънце, много са крехки.
Точно.
e-gonna, ще ги държиш на сянка, докато не пораснат големи. Докато са малки и крехки не обичат пряко слънце. Ако ги огрява, трябва да е рано сутрин по малко или надвечер.
А това с покриването го правя само зимата.

# 373
Е, то времето за засяване на магданоза е доста по-рано, тогава си е студеничко още. В топло време по-скоро въпросът е да не изсъхва прекалено бързо саксията, не толкова да задържа топлината. Но поникнат ли, наистина махам найлона още като видя първите. Те иначе стават едни източени такива, абе не ми харесват.
А той самият магданоз и поначало си вирее по-добре ако не го грее пряко слънце по цял ден. И в градина където съм виждала посят все е по ъгли или под дървета и от сорта, а не най-слънчевите места. Вкъщи понеже терасата е южна, точно магданозът е бутнат в предната част дето си е 1 метър плътна стена и не го грее направо.

# 374
  • In transit
Натка, последния ми магданоз го засях преди месец. По принцип магданоз и босилек по всяко време на година могат да се засяват.

Общи условия

Активация на акаунт