Подправки в саксии 3-та тема

• 52 086
  • 736
  •   1
Отговори
# 570
Оо, чудесна идея, незнаех за босилека. Значи кога да купя от Кафланд например една саксийка и да я пренеса в по-голяма ,нали? Април вече достатъчно топло ли е за него?

# 571
  • In transit
az-mama2, за да му е добре на босилека температурите навън нощно време не трябва да падат под 12-15С. Даже и малко по-високи ако са, още по-добре. Само, да те предупредя, че саксийте от Кауфланд и Лидл не са най-подходящи за пресаждане. Може да имаш късмет, но в повечето случаи завъждат въшки или едни дребни паячета (някакви паразити), които им ядат листата и умират. Или пък преболедуват и пак умират след време, защото промишлените растения ги торят много, за да ги форсират да растат бързо и след това в домашни условия не им е уютно. Има едни подправки в керамични саксии, които пускат в Л и К, тях ги отглеждам перфектно в домашни условия, но са много скъпи. Мисля, че тази седмица ще има такива в К., но цената им беше от порядъка на 14лв и не съм сигурна, че ще има босилек.
По-добре си потърси готов от някой цветарски магазин саксия или пък пробвай от семена. Първо отвътре на прозореца, като поникне и стане 2-3см, постепенно го изкарваш навън през деня, докато укрепне и след това вече може да ги оставиш изцяло навън. Най-добре края на април, началото на май месец.

# 572
Аз нв съм купувала в саксия, а във Фантастико имаше едни живи подправки, корена е в една черна кошничка, премахвам я внимателно и го засаждам.

# 573
  • София
И от Лидъл, и от Фантастико съм купувала босилек в саксия. Пресаждам стръкчетата в 3 саксии след това. Отглеждам го пред прозорец с източно изложение. Расте прекрасно.

# 574
Вчера видях в istyle босилек в саксия click and grow, доста увяхнал и с пожълтели листа. Не изглеждаше добре и не ме изкуши да купувам такава саксия, което е добре за джоба ми.

# 575
  • София
Вчера видях в istyle босилек в саксия click and grow, доста увяхнал и с пожълтели листа. Не изглеждаше добре и не ме изкуши да купувам такава саксия, което е добре за джоба ми.
аз имам click and grow, босилек расте трети месец. Добре се развива. Трудно свикнах със светлината и дори вчера го изкарах и прехвърлих в нормална саксия. Почти съм сигурна, че няма да тръгне, но нещо ми омръзна, а така или иначе не го ядем и само раздавам.
Мисля да разровя и да разгледам какви други семена се предлагат.

# 576
Здравейте,

Опитах да намеря информация, но или не се ориентирах или не ги садите в съседство попринцип. Та, имам си нова саксийка от Лидл, която представлява 3 нормални отделни саксийки, но с обща чинийка и слепени в горния си край (самата почва и на трите си е отделна).
Текущо имам пакетчета мащерка, джоджен, копър и магданоз. В последствие обмисляме да си закупим розмарин, мента, маруля, репички, лук и чесън.
За джоджена разхбрах, че е с хоризонтална коренова система и подобна саксия не би била подходяща, а по-скоро сандъче (поправете ме ако греша).

В каква конфигурация/съседство мога да насадя текущите семена и кое с кое би могло да вирее заедно на една тераса? Няма да са окачени/висящи, а саксии на пода и первазите. Докато се стопли на вън или покълнат - ще ги гледаме вътре в апартамента, който е много слънчев и топъл.

Благодаря!

# 577
  • София
Единствено бих разделил лука, марулята и чесъна отделно от останалите. Иначе другите като са отделно, нищо не им пречи да съществуват самостоятелно, макар и наблизо. Аз например не бих ги смесил само в една саксия Blush

Тези си виреят заедно, но самостоятелно под един навес Blush

Последна редакция: вт, 12 мар 2024, 14:21 от Exter

# 578
Мента и джоджен ще виреят, но не се садят в близост т.е. избираш едното или другото ако ще ги отглеждаш на тераса. От едно семейство са и когато се опрашат се получава горчив резултат.
Копър, магданоз, целина, босилек, лук, чесън садиш в по-дълбок съд, ако искаш добра реколта.

# 579
  • София
За click & grow купувате ли си техните семена или слагате и обикновени от магазина? И такива от магазина добре ли растат?

аз имам click and grow, босилек расте трети месец. Добре се развива. Трудно свикнах със светлината и дори вчера го изкарах и прехвърлих в нормална саксия. Почти съм сигурна, че няма да тръгне, но нещо ми омръзна, а така или иначе не го ядем и само раздавам.
Мисля да разровя и да разгледам какви други семена се предлагат.

# 580
  • София
Комплектът дойде с босилек. Сега се чудя дали да не пробвам обикновени семена, но почти съм сигурна, че просто така няма да ми се получи. Мисля, че са нужни допълнителни торове, за които не съм спец.
Обмислям го още, ще споделя ако стане с бюджетно решение.

# 581
Ето в такава кошничка съм купувала. Дано ги има и тази година.

https://pixabay.com/bg/photos/%D0%B1%D0%BE%D1%81%D0%B8%D0%BB%D0% … 83%D0%BA-4705510/

# 582
такива кошнички редовно продават във Фантастико, аз го предпочитам, защото са много големи листата и най-добре ми вършат работа за домашно песто ,като правя. Следващият път като видя ще пробвам и да засадя

# 583
Тези кошнички са, защото са отглеждани хидрополно.
Гледам, че кориандърът ми е поникнал, а уж има кълняемост като магданоза(40 дни). Още малко да се постопли и ще сея и копъра.
Но аз всичко сея в сънсъчета директно навън

# 584
Едри и хубави са в тия кошнички. Миналата година бяха 2,39, а всъщност е доволно голямо количество. Устойчиви са растенията, именно от тях съм си пресаждала в саксия и успешно са ми оцелявали.

Титина, копъра хваща ли ти листна въшка и как го предпазваш? Бях си насяла веднъж в една кофа дълбока, толкова хубав беше, но за съжаление ужасно много листни въшки беше събрал, наистина много и го изхвърлих. От зелените бяха, че по латинките са черни.

Общи условия

Активация на акаунт