14 мита за презервативите

 • 5 058
 • 11
 •   1
Отговори
 • Мнения: 142
В последните години използването на презервативи е особено важно, а на моменти – дори жизненонеобходимо. На пазара съществуват куп продукти, които предпазват от бременност – хапчета, свещички, кремове, спирали и др. Но едно от най-сигурните средства си остава презервативът. Освен от забременяване, той предпазва и от куп болести, предавани по полов път. Затова е учудващ фактът, че много хора се въздържат да се възползват от този метод. Вината за това се дължи на ширещите се митове. Някои от тях са възникнали поради липса на информация, други – от липса на личен опит, трети – заради предразсъдъци и некоректни реклами.


Да разгледаме кои са най-разпространените митове за презервативите:

Мит №1 Презервативите понижават удоволствието от секса
На практика презервативите могат само да подобрят сексуалния ви живот. Според хората, които използват често този метод, сексът им доставя едно и също наслаждение, независимо дали използват презерватив, или не.
Най-малко удоволствие получаваме, когато някой от партньорите през цялото време се притеснява дали няма да пипне някаква полова инфекция, дали няма да настъпи бременност. Използването на презервативи позволява на хората да се отпуснат и да се наслаждават спокойно на близостта си.

Мит №2 Презервативите не предпазват от бременност
Да, случва се да настъпи бременност при използване на презерватив. Но вероятността е много ниска – само 2%, което прави презервативите един от най-безопасните и ефикасни методи. Ако желаете, можете да подсилите ефективността, като използвате презерватива в комбинация със спермициден лубрикант.

Мит №3 Поставянето на презерватива „убива“ настроението и „разваля“ момента
Вашето настроение зависи само от вас самите. Използвайте поставянето на презерватива като част от любовната игра. Това ще ви помогне да се отпуснете, знаейки, че и двамата партньори сте добре защитени.

Мит №4 Презервативите са предимно грижа на мъжете
На практика над 35% от презервативите се купуват от жени.


Мит №5 Те постоянно се късат!
Ако подбирате подходящи по размер презервативи и спазвате стриктно инструкцията за употреба, те няма да се късат. Също така е важно да обърнете внимание на срока на годност, указан на опаковката. Използвайте допълнителни лубриканти на водна или силиконова основа – те намаляват риска от триене и предотвратяват разкъсването на презерватива по време на половия акт. Лубрикантите на мастна основа могат да компрометират неговата здравина.

Мит №6 Презервативите не са особено ефикасни
Ако се използват правилно, максималната им ефективност достига 98%. Но повечето хора не използват кондомите така, както препоръчват специалистите, а както им харесва.
Най-разпространеният случай е да се постави презервативът в края на половия акт. Така ефективността му се понижава до 85%.

Мит №7 Всички презервативи са еднакви

Наистина, мъжките презервативи работят на един и същ принцип. Но те се различават по материала, от който са изработени (латекс или полиуретан), размера, дебелината, имат допълнителни екстри като охлаждане или загряване, тактилни особености, различен цвят и дори вкус. Някои от тях се продават в забавни опаковки, като целта на производителите е да осигурят добро настроение и при нужда да намалят напрежението между партньорите.

Мит №8 Презервативите са вредни за здравето
Те могат да предизвикат дискомфорт, ако имате алергия към латекса или да понижат чувствителността заради неправилно подбрания размер. За всичко останало кондомите носят само ползи: защитават от болести, предавани по полов път, ХИВ, а също така предпазват и от бременност.
Алергичните реакции към презервативите от латекс са рядко явление. Ако сте от тези, които действително имат алергия, може да пробвате презервативи с по-високо качество и дерматологично тествани, а също така и такива, които са изработени от полиизопрен или полиуретан.

Мит №9 Презервативите са неудобни
Кондомите от супермаркета са с усреднени размери и за много мъже са неподходящи. Експериментирайте с материала, размерите и дебелината на презервативите. Ако не ви харесват латексовите, може би ще ви допаднат полиуретановите, които се отличават с висока топлопроводимост. Не забравяйте за достатъчното количество смазка.

Мит №10 Да се купуват презервативи е срамно

Темата за секса дълго време беше табу у нас. На подрастващите рядко им се обяснява, че е нормално да си купиш средство за контрацепция и да се погрижиш за здравето на партньора. Затова много възрастни и днес се срамуват да купуват презервативи. Ако сте от тях, то спокойно можете да ги поръчате онлайн. В интернет магазините и аптеките има богат избор. Поръчката обикновено пристига в непрозрачен пакет или картонена кутия като най-обикновена покупка.

Мит №11 Семейните хора не използват презервативи

Дори хората в брак не желаят непланирана бременност и разчитат на презервативите като метод за контрацепция. Освен това, доверието и верността към партньорите не ги застрахова от възникването на интимен проблем. Понякога човек може да се зарази с гъбички или друг вид инфекция в плувния басейн, фитнеса или пък след лечебен курс с антибиотик.

Мит №12 Презервативите не са нужни при орален секс

По време на орален секс човек може да се зарази с херпес, гонорея, хепатит (А, В и С), ХИВ. Рискът е по-нисък, но все пак съществува. Това е основателна причина да се поставя презерватив още по време на увертюрата, както и да се използват специални презервативи за орален секс.

Мит №13 Един и същ презерватив може да се използва цяла нощ
Презервативите са еднократни. Те трябва да се подменят след всяка еякулация, както и при прехода от анален към вагинален секс, за да не пренасят бактерии от дебелото черво.

Мит №14 Презервативите нямат срок на годност
Не е вярно. Колкото по-малко време е изминало от момента на изработка на презерватива, толкова по-еластичен е латексът. Евтините презервативи имат срок на годност 2 – 3 години, а по-скъпите – 3 до 5. След изтичането на този срок расте и рискът презервативът да се скъса.


Как да избираме правилно презервативите?
•   Препоръчително е да ги купувате от аптеките и да проверявате срока на годност. Те трябва да се пазят от пряка слънчева светлина и да се съхраняват на сухо и прохладно място, защото в противен случай трайността им намалява и лубрикантът изсъхва по-бързо. Повишава се рискът презервативът да се скъса.
•   Огледайте добре опаковката. Тя трябва да бъде здрава и без дефекти. Опаковката на качествения презерватив се разкъсва изцяло при отварянето и той не може повторно да бъде опакован в нея.
•   Обърнете особено внимание на маркировката. Тя трябва да бъде нанесена на промишлен принтер и да указва ясно и четливо срока на годност.
•   Подбирайте правилно лубрикантите. Те намаляват триенето по време на секс и риска от скъсване. Но не всички жени се нуждаят от лубрикант. Посъветвайте се по този въпрос с гинеколога си.
•   Изберете правилния размер. Да, това не е мит. Мъжките презервативи имат няколко размера и за правилния избор е нужно да се измери пенисът в състояние на ерекция – неговите дължина и диаметър.
•   Съобразявайте се с предназначението на презерватива. Не всички презервативи служат за защита от болести или бременност. Някои от тях са създадени за по-голяма стимулация и развлечение.


Само при правилното им използване презервативите мога да бъдат надеждно средство за предотвратяване на нежелана бременност и да предпазват от куп заболявания, предавани по полов път, в това число и от СПИН.

Последна редакция: чт, 27 яну 2022, 18:03 от Редактор*

# 1
 • Мнения: 2
Съгласна съм с повечето неща!

# 2
 • София
 • Мнения: 1 209
Никой не може да ме убеди, че усещането с и без презерватив е еднакво, или че с презерватив е по-хубаво. Че предпазват от някои болести и забременяване е друга тема  .

# 3
 • Мнения: X
Благодаря за споделената информация. Съгласен съм. Друг е въпросът, че качеството и асортимента са различни.

# 4
 • Мнения: 354
Без е най хубаво разбира се.

Никой не може да ме убеди, че усещането с и без презерватив е еднакво, или че с презерватив е по-хубаво. Че предпазват от някои болести и забременяване е друга тема  .

# 5
 • Мнения: 2 828
Никой не може да ме убеди, че усещането с и без презерватив е еднакво, или че с презерватив е по-хубаво. Че предпазват от някои болести и забременяване е друга тема  .
Абсолютно, в повечето случаи като се сложи и все едно сексът свършва. Ама какво да кажат хората, трябва да я пробутват тая идея на тийнейджърите, че да не се стига до аборти после. Но като зрял човек просто знам, че не е вярно и е доста лицемерно да го пишат.

# 6
 • Мнения: 5 819
Полезна статия беше за мене. Аз съм "за" използването на презервативите. Определено се чувствам по-сигурна и защитена, когато партньорът ми използва презерватив.

     Повечето мъже не желаят да използват презерватив с оправдания, че не са усещали нищо по време на секс. Моят призив към жените да не вярват на такива оправдания от страна на мъжете и да не се съгласяват да правят секс без презерватив. Ако мъжът до тях откаже, просто жените трябва да му кажат, че тогава няма да има секс. Ако един мъж наистина го е грижа за жената, ще използва презерватив. Доста изводи могат да се направят, когато един мъж има своите хипотези за нежелание да използва презерватив. И по-нататък жената да реши дали да се занимава с този мъж, или не. И във всички сфери на живота такъв мъж подхожда несериозно и рисковано.

# 7
 • Пловдив
 • Мнения: 1 098
С някои съм съгласна с други не.

# 8
 • Мнения: 6 098
Големи глупости има изписани тук.
Първо за кефа, без капути е по-хубаво. Това е аксиома, няма нужда от доказване. Че са необходими и трябва да се ползват при случайни контакти, спор няма. За предпазване от бременност-също.
Обаче какво по дяволите значи 98% шанс за предпазване от бременност? Значи на 100 пъти секс с презерватив, 2 завършват с бременност? Че при опитите за бебе понякога става с много повече пъти. Който го е писал тва и хабер си няма от статистика и математика. Старайте се повече друг път, не е сериозно да се пишат такива глупости по толкова сериозни теми.

# 9
 • Мнения: 6 577
Заместване на едни митове с други как се нарича?

# 10
 • Мнения: 11
Нещо което малко хора знаяте че с презерватив намазан с бебешко олио бочко например след минутка вече е скъсан и от там насетне няма смисъл да ползват партньорите (лично ми се е случвало и дамата каза ами продължавай без вече е все тая)

# 11
 • Мнения: 2 828
Е как ще го знаят малко хора, дори в инструкциите пише да не се ползват лубриканти на маслена основа, а само на водна.

Общи условия

Активация на акаунт