В първата част на статията ви запознахме с някои от пречките, които ни стопират по пътя към инвестирането –неразбиране на финансовата материя и страхът, че парите ни ще изчезнат. В настоящия полезен материал ще ви представим още няколко причини, които ни спират да инвестираме.

Не вярваме на финансови консултанти
Освен че имаме кратка история с ползване на консултантски услуги, които не бяха много развити, не можем да отречем, че имаме и история с измами. Та е нормално да сме недоверчиви. Но трябва и да сме обективни, че професията на финансовия консултант в страната е много млада и тя реално се практикува професионално от една шепа хора. Да сравним с един от финансовите центрове (все още) в Европа – Великобритания. Там през 2017 г. има регистрирани 5 678 фирми за финансово консултиране, в които работят 25 951 #финансови консултанти (Източник: https://www.moneymarketing.co.uk/).  

Струва ми се, че има известно притеснение, че консултантът ще ни наложи нещо, което не разбираме, и няма да имаме контрол върху парите си. Няма по-мотивирани от финансовите консултанти за това да имат информирани #инвеститори. Спокойно мога да Ви посъветвам: не вярвайте на консултант, който ще Ви даде команда къде да си сложите пари, без да Ви обяснява. Ползвайте консултанта, за да получите информация как да постигнете това, което искате за бъдещето, чрез инвестиционни продукти и направете своята преценка.  

Актуален въпрос: Да инвестираме ли през 2020 година?
Приказките за #рецесия и криза подплашиха много хора, които по-скоро се насочиха към купуване на имоти, въпреки че този пазар е достигнал пика си. Дали може да се инвестира, ако иде #криза – това е въпросът, който ми задават често от миналото лято. Нормално е след всеки растеж на икономиката да се влезе в някакво охлаждане и след това отново – в цикъла на растежа. Важен принцип в инвестирането е, че точно в периоди на спадове човек купува най-евтино. Това е най-добрият момент за #инвестиране, защото означава, че цената на купения актив ще се качи със сигурност след време.  

Но да се върнем на 2020 година: на този етап при първи #инвестиции бихме насочили към консервативните фондове. Те ще дадат възможност за запазване на стойността на инвестицията от инфлацията и евентуално увеличение, докато се изяснят икономическите събития.
За да получите представа в исторически план какво предлагат български консервативни фондове, ще Ви дадем представа за два от нашите:
Данни: БНБ и БАУД

Пояснение за двата консервативни фонда:
ЕЛАНА Еврофонд е взаимен фонд, който представлява консервативна инвестиция, тъй като влага средствата на инвеститорите в нискорискови финансови инструменти: #облигации, #депозити и др., и само до 20% от активите може да се насочат към #акции, за да се увеличи резултатът.  

ЕЛАНА Фонд Свободни Пари е по-консервативната инвестиция – влага средствата на инвеститорите изцяло в ниско рискови инструменти. Ползва се като алтернатива на разплащателна сметка, тъй като няма такси за вход и изход на парите, а запазва стойността на инвестицията.

Сиана Даскалова
Консултант "Финансови услуги"
Тел.: 02/ 81 000 72
Мобилен тел.: 0887 855 031
email: daskalova@elana.net
Информация за взаимни фондове и спестовни планове


Включете се в консултативната ни тема или ни пишете лично съобщение, за да зададете всички свои въпроси!

#ELANAFundManagement

Последна редакция: пн, 13 апр 2020, 13:49 от Редактор**