Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 15
Спестяването е трудна тема за всички ни, независимо какви доходи имаме и дали сме в България, или някъде другаде по света. Финансовата сигурност е въпрос, който  вълнува всеки човек, но основните финансови познания за това как да си спокоен за себе си и семейството си след години не се преподават в училище и често се предават на трудно достъпен език от финансови консултанти и банкови служители. Логиката на стойността на парите не е сложна. Тя просто трябва да бъде обяснена достъпно и прагматично.

По тази причина създадохме партньорския образователен проект на ЕЛАНА Фонд Мениджмънт и BG-Mamma, в който ще предоставяме всяка седмица полезни практични съвети и разяснения за спестяването и увеличаването на парите във времето. Ще бъдат разгледани теми като: "Как да се науча да спестявам", "Кои са основните правила за управление на спестявания", "Какви са рисковете в дългосрочното инвестиционно вложение", "Как да имам пари, за да учи детето ми в университет" и други въпроси, свързани с финансовата сигурност на семейството.
През следващата една година, освен че ще можете да прочетете образователни материали, написани на достъпен език, ще имате възможност и да попитате в темата за всичко, което ви вълнува по отношение на финансите, спестяванията и управлението на разходите. На вашите въпроси ще отговарят консултантите на ЕЛАНА Фонд Мениджмънт.  ЕЛАНА Фонд Мениджмънт е една от първите лицензирани компании за управление на финансови активи в България. Тя управлява 7 взаимни фонда и десетки инвестиционни портфейли на хора и фирми, като общата стойност на всички активи е над 120 млн. лв. Компанията се грижи за увеличаване на парите на близо 2 600 инвеститори чрез спестовни планове, директни инвестиции във фондове или персонализирани портфейли.  За 17 години ЕЛАНА Фонд Мениджмънт има 24 национални и международни награди за резултатите от инвестиционните си услуги.

Финансовите консултанти, които ще отговарят всеки вторник и петък на всички ваши въпроси, свързани със спестяване и инвестиране, са:


Сиана Даскалова
Консултант "Финансови услуги"
Тел.: 02/ 81 000 72
Мобилен тел.: 0887 855 031
email: daskalova@elana.net

 
Николай Павлов
Директор "Връзки с инвеститорите" и
член на СД на „ЕЛАНА Фонд Мениджмънт“
Мобилен тел.: 0889 022 537
email: pavlov@elana.net

СТАТИИ:
Pushpin Как да се науча да спестявам
Pushpin За наградите в спестяването
Pushpin Кого да слушам за моите финанси?


Всеки може да спестява и да увеличава парите си.
Попитайте как консултантите на „ЕЛАНА Фонд Мениджмънт“ в онлайн чата на www.elana.net/fund-management, тел. 02/ 81 000 70, имейл: spesti@elana.net.

Последна редакция: чт, 18 апр 2019, 12:45 от Редактор**

# 1
 • София
 • Мнения: 19 343
Идвам! Имам много въпроси.

# 2
 • Мнения: 15
·         „Парите все не стигат, как да отделя и за спестяване?“
·         „Трябват големи суми, не мога да отделям такива“
·         „Малка ми е заплатата и не стига“
·         „Не мога да се организирам да правя нещо редовно“
·         „Нищо не разбирам от финанси и не знам какво да направя“...

А какви са вашите причини да не спестявате?


Прочетете първия ни материал ТУК и ни споделете вашата гледна точка.

Последна редакция: пн, 01 апр 2019, 18:25 от Pедактop

# 3
 • Мнения: 30 000
Записвам се да следя.
Мога да помагам в консултациите, спестяването ми е в кръвта. Simple Smile

Чакам kokopapa да се включи. Simple Smile

# 4
 • Мнения: 314
Добре дошли еланци Simple Smile

# 5
 • Мнения: 7
Винаги съм имала проблеми с това да се контролирам и да си наложа цел да спестявам... Може би е време да избера своя "Ден №1" и да започна да го правя. Благодаря за темата, определено ще следя с интерес какви хитрини ще споделите и ще се опитам да ги приложа в ежедневието си Simple Smile

# 6
 • Мнения: 15
Здравейте на всички записали се в темата! Благодарим ви за проявения интерес.
Ще се постараем да сме максимално полезни на всеки от вас и да отговорим на всеки въпрос. За да можем да ви дадем най-добрите съвети, за нас ще е интересно да научим дали някои от вас вече спестяват и имат ли затруднения в това. А тези от вас, които все още не го правят - какво ви спира?

# 7
 • Пловдив
 • Мнения: 3 647
И аз тук Simple Smile
От около година насам си преорганизирахме бюджета и успяваме да спестим по някой лев за предстоящ ремонт Simple Smile
Отделно от това, от около 10-12 години събираме в касички по 1 и 2 лева - със събраната сума ходим на почивка лятото Simple Smile

# 8
 • Мнения: 98
А как да се справим със събрана сума, която в годините се обезценява? Ако събирам на 30 г по 120лв, дали на 55г няма да се окажа със 100лв в сметката?

Другото, което ме притеснява, е по-бързия растеж на пазарната стойност на храни и стоки всяка година, но повишаването на заплатата в пъти по-малко и по рядко.

Sweet machine, значи си ходила на море само една година със спестеното. Интересно ми е дали предстоящата година ще ходиш и с колко лева си увеличила сумата, ако е така?

Увеличаването на спестена сума препоръчвате ли да се влага в проекти, смятани за доходни, ако риска е оценен като 50 на 50?

 Някои от въпросите ми са провокирани от момент в живота ми , в който майка ми взима заплата 120лв сутринта, изпраща ме за хляб-10лв. Отказвам да го купя. А вечерта беше 100лв!

По тази и други причини се опитвам да спестявам. Понякога успешно до постигане на крайната цел, понякога... болест е препъни камъчето. Затруднения имам с предвиждането на разхода с дете. Какви съвети може да ми дадете?

# 9
 • Пловдив
 • Мнения: 3 647
Sweet machine, значи си ходила на море само една година със спестеното. Интересно ми е дали предстоящата година ще ходиш и с колко лева си увеличила сумата, ако е така?
От както сме с половинката заедно (13 години), всяка година ходим на море с парите от касичките. Тази година тъкмо ги обменихме - престарали сме се Joy По принцип събираме около 1000 лева, тази година са доста отгоре Simple Smile След почивката, най-вероятно ще направим и една екскурзия в източната част на родината Simple Smile

Спестените пари (различни от тези от касичките), влагаме в текущи ремонти по апартамента. Преди да закупим собствено жилище, имахме влог, който беше именно с цел, за да спестим някой лев, преди да теглим заем.

# 10
 • Мнения: 30 000
А как да се справим със събрана сума, която в годините се обезценява? Ако събирам на 30 г по 120лв, дали на 55г няма да се окажа със 100лв в сметката?


Много е вероятно.
За мен такава схема не е работеща. Прекалено малко са заделените пари.
Също не бих си направила дългосрочна застраховка повече. Веднъж се прецаках, точно такава мижава сума взех в края на срока. Втори път не се лъжа.
Особено пък като ги пишат "с инвестиционен характер". Пълна заблуда за неосведомени хора.

# 11
 • Мнения: 98
Sweet machine, вие сте вече на по-горно ниво от мен и моята половинка, щом успявате със спестеното да свършите  толкова сериозни неща. Ние опитахме с една касичка, после две, три... Ще пиша в края на лятото дали сме пестили сериозно 🙂

Ноо...чакам съвет и коментар и от ЕЛАНА

# 12
 • Мнения: 314
Здравейте, понеже вече има теми за спестяване и личен бюджет, нека се опитам да насоча разговора малко в по-друга посока. Хубаво е да говорим за спестяване, но често в личните финанси се споделя, че това е само първата стъпка към един дългосрочен процес на инвестиране на спестените ср-ва. Очевидно, че представителите на Елана са тук, за да говорят и насърчават спестяването/инвестирането на средства, може би и с техните продукти - нека поговорим малко за тях - Взаимните фондове.
Та с какво продуктите на Елана и палитрата им със взаимни фондове е по-добра от заделяне на ср-ва в Доброволен Пенсионен Фонд, например? Защо да спестявам, чрез продуктите на Елана, а не чрез ДПФ Родина например? Нека разгледаме представянето на двата алтернативни продукта в дългосрочен план...
На първата графика виждате как се увеличават парите ни инвестирани в дялове на ДПФ Родина:

 

Виждаме, че въпреки ограниченията които съблюдават в инвестициите си, мениджърите на фонда отдавна са преодолели шока на пазарите от 2008г. и вече са направили доста пари за вложителите.

Нека сега разгледаме един еквивалентен продукт на Елана - Доларовият им балансиран фонд(това е по-добре представящия се от 2-те им балансирани схеми)Виждаме, че мениджъра на фонда все още не успява да достигне резултатите си от 2008г. въпреки много по-малкото законови ограничение и по-големите възможности от ДПФ.

Някой би казал, да ама те имат и фонд в акции и ако искате повече доходност от пенсионен фонд вложете там, я да видим как се представя рисковия им фонд:Без коментар!

Като добавя, че таксата в ДПФ е еднократна от 3% на входа  за целия период бил той 3-5-7г. и после ДПФ взима такса само ако има печалба(положителен резултат) за годината и сравним с таксите на Елана за Балансирания фонд по 0,5% на входа и изхода + 2,5% за всяка година, а за фонда в акции са дори по-големи....

Да се върна на въпроса с какво продуктите Ви са по-добри от едно обикновенно и силно регулиррано ДПФ?

# 13
 • Мнения: 591
Излязоха новини днес, че световната икономика е в процес на свиване, същото важи и за ЕС. Последите 10 години бяха добър период за закупуване на акции и различни подобни инвестиции, но от миналата година края започнаха сериозни сътресения, най-малко заради САЩ и Китай, събитията във Франция, Англия и т.н. ю
Така че по-добре е да се насочите към други инвестиции в момента според мен, недвижими имоти (които също са във върхова точка по цени), бизнес, спестени пари кеш, р2р кредитиране (Mintos).

# 14
 • Мнения: 635
Да се похваля спестявам на година между 4-5 хидяди. Във Вик слагам ги на безлихвена вск, миналата година сложих дограма.

Последна редакция: пн, 08 апр 2019, 17:54 от Blagoslovena

Общи условия

Активация на акаунт