Имате ли познати и приятели, които някак неусетно купуват кола, после апартамент – все със свои пари, без да са получили наследство? И първата реакция е: "Как успяха да си го позволят?". От време на време става разговор за това и човек си казва: „Е, аз не съм толкова организиран, за да спестявам.“ Да се сетим за аргументите, които даваме на себе си защо не можем да спестяваме. Все излиза, че причините да не спестяваме ни се виждат много по-големи от нас.

Какво си казваме обикновено:
·         „Парите все не стигат, как да отделя и за спестяване?“
·         „То трябват големи суми, не мога да отделям такива“
·         „Малка ми е заплатата и не стига“
·         „Не мога да се организирам да правя нещо редовно“
·         „Нищо не разбирам от финанси и не знам какво да направя“


И всичко това е вярно. Както е вярно, че бъдещето все ни изглежда далечно, а всяко утре идва бързо и ние пак не сме спестили. Изобщо не става въпрос за някаква липса на умения или лоши качества. Поведенческите #финанси се занимават с естественото човешко възприятие на далечните събития – просто мозъкът ни отказва да мисли за нещо след 10 години, защото не усещаме в момента стойността му, наградата. Дори приемаме отлагането на тази „награда“ като загуба на свободата ни.
 
Трудно ли е да започнем да спестяваме?
Не е трудно. Просто трябва да се посочи Ден №1 и да не се отлага. Парите никога няма да стигнат, независимо колко получаваме. Винаги ще намерим за какво да ги похарчим днес. Вие познавате ли някого, който да каже, че са му излишни? Грешката, която правим, е, че чакаме да ни останат пари, за да обявим Ден №1 за #спестяване. А трябва да започнем с това и тогава става лесно. Когато се получи заплатата или съответният доход, първото действие е да се отделят 5% – 10%, без да се мисли за нищо друго. Това може да се уреди да става автоматично чрез банката – директното прехвърляне на сума от заплатата на определена дата. Услугата се нарича директен дебит.

В управлението на личните финанси е залегнало правилото, че човек задължително трябва да спестява 10% от дохода си, което във вид на задача към себе си се нарича „Плати първо на себе си!“. Но дори да прецените, че 10% е много, поне 5% е хубаво да се отделят и забравят.  По последни данни от статистиката за Европейския съюз, в страните на еврозоната нивото на спестяване е 5.2% от разполагаемия доход.

И защо ни е да спестяваме редовно и дълго?
Идва резонният въпрос: Е, защо ни е този напън да #спестяваме редовно дълго време? Защото това е един от реалните начини да се натрупа сума с увеличена стойност. Естествено, че може да сте от малкото късметлии, които печелят от лотария. Но постепенното събиране на пари, които се влагат за дълго време, използва т.нар. от Айнщайн осмо чудо на света – сложната лихва. Той е казал: “Сложната лихва е осмото чудо на света. Който я разбира, я събира, който не я разбира, я плаща.” Става въпрос за това, че както при кредита плащаме лихва с натрупване, така и при натрупване на наши пари, които влагаме умно, ние се възползваме от сложната лихва и получаваме след известен период от време по-голяма сума от тази, която механично сме отделяли. Така нашите пари работят за нас.

И какво се получава?
Дали 100 000 лв. изглеждат много? Накуп – да. Но ако на 30 години започнете да отделяте автоматично по 120 лв., например, тогава на 55 години ще се окажете със 100 000 лв. Логиката, по която се увеличават парите чрез финансови продукти може да се използва за отделни конкретни цели, не е нужно да се трупат пари самоцелно. Човек е устроен така, че има нужда да знае каква е наградата му.  Но първата стъпка е: Изберете Ден №1 и започнете да спестявате.

Включете се в консултативната ни тема, където можете да зададете всички свои въпроси!
Информация за взаимни фондове и спестовни планове


Всеки може да спестява и да увеличава парите си.
Попитайте как консултантите на „ЕЛАНА Фонд Мениджмънт“ в онлайн чата на www.elana.net/fund-management, тел. 02/ 81 000 70, имейл: spesti@elana.net.


#ELANAFundManagement

Последна редакция: пн, 13 апр 2020, 13:09 от Редактор**