Как да изберем книга за детето според възрастта му?

  • 3 513
  • 3
  •   1
Отговори
  • www.bg-mamma.com
  • Мнения: 551
Всяка година на 2 април – рождения ден на великия датски писател Ханс Кристиан Андерсен – светът отбелязва Международния ден на детската книга.
Той е посветен на най-малките читатели, както и на авторите, създаващи произведения за деца, като целта му е да вдъхне любов към четенето и да насочи вниманието на хората към детските книги.
На тази дата веднъж на две години, на конгрес на Международния съвет за книгите за млади хора (International Board on Books for Young People, IBBY), се връчва престижният златен медал на името на Андерсен, който е толкова желан и високо оценен в литературния свят, че го наричат Малката Нобелова награда.
На 2 април традиционно се организират и най-различни мероприятия, на които се пропагандира ползата от четенето при децата и се подчертава ролята на детските книги при формирането на духовния и интелектуален облик на младото поколение.


Днес рафтовете с детска литература в книжарниците са пълни с най-различни книги. Но как да изберем най-подходящата от тях за нашето дете? На какво трябва да обърнем особено внимание при подбора?

Всяка възраст си има своите книги
Критериите при избора на книги за всяка възраст са индивидуални – това, което е интересно и полезно за малчуганите на 2 – 3 години, за първокласниците ще е скучно и банално.
И така, какви книги са най-подходящи за:

Децата под 1 година
Запознаването с първата книжка може да започне около 6-месечна възраст. На този етап бебето активно се интересува от заобикалящия го свят – опитва се да хване всичко в ръцете си, пъха различни неща в устата си, удивлява се и се радва на ярките цветове. За толкова малки деца са подходящи книжки с големи картинки. От тях бебето може да получи основните възприятия за предметите, цветовете, животните, названията на действията и събитията, които се случват около него всеки ден. То възприема книгите на нивото на своите усещания – за него е важно да опипа книжката с пръстчетата си, дори да я погризе, да послуша гласа на майка си с различни интонации по време на четене. За него най-важни са емоционалният контакт и възприемането на човешката реч.

За най-малките са подходящи книжки:
•   С дебели страници, за да може бебето да се научи да ги разлиства и да развива фината моторика;
•   С грапави, гладки, меки, пухкави и т.н. страници, за да развива тактилните си усещания;
•   С шумолящи, скърцащи, издаващи звуци страници, за да развива музикалния си слух;
•   С картинки в основните цветове, за да не му се преуморяват очите.


Едногодишните деца
Малчуганите се учат да ходят, усвояват пясъчника и опознават света, не само гледайки го от количката, но и на допир. Затова на първо място за тях са обучаващите книжки с музикално и звуково оформление, както и тези, които подпомогат развитието на фината моторика на ръцете. На около година и половина децата могат да възприемат най-простички сюжети, подкрепени от богати илюстрации. Те с удоволствието разглеждат ярките и весели картинки. Препоръчително е на тази възраст да им се четат кратки истории и приказки за животни, особено такива в стихотворна форма. В този период е важно не просто да им се чете, а и да се обсъжда подробно това, което се случва в книжката.Двугодишните деца
Около 2 години започва запознаването на децата с фолклора. Те харесват простите сюжетни приказки, песнички, броилки, в които действията на героите се повтарят. Важно място продължават да заемат ярките илюстрации, подкрепени с подходящ звуков съпровод. В детската библиотека се появяват и първите обучаващи книжки, с помощта на които може да започне усвояването на броенето до 10, да се запознаят с азбуката, да научат за професиите, животните, растенията и други основни понятия.
Най-здравите книжки за първи познания от eMag
30% отстъпка и безплатна доставка на бебешки книжки и играчки с код: baby30Децата на 3 – 4 години
На тази възраст децата правят голям скок във възприемането на текстове и вече могат да се запознаят с творчеството на детските класици. Особено бързо и лесно се възприемат произведения в стихотворна форма заради присъстващата в тях мелодичност и повторяемост. С нарастването на възрастта сюжетите се усложняват, в приказките се появяват повече действащи лица. Децата вече могат да включат своята фантазия и да възприемат прости текстове дори без илюстрации. Но като цяло книжките с картинки продължават да заемат важно място в домашната библиотека. Те могат да се допълнят с изрязани от хартия фигурки или подходящи играчки, с чиято помощ да се разиграят цели спектакли. Важно е да поощрявате децата да обсъждат действията на героите от гледна точка на това дали са постъпили добре, или зле. Не забравяйте, че това е и възрастта на малките "защотковци" – децата са особено любознателни и сега е времето да им предложите първите детски енциклопедии.


Децата от предучилищна възраст
На 5 – 6 години децата вече са готови за по-сериозни произведения. На този етап е важно да ги научите да съпреживяват това, което се случва с главните герои. На преден план излизат текстът и неговият смислов компонент, но картинките все още играят важна роля при избора на книга. Ако най-малките предпочитат герои животни, то с порастването на детето все повече му допадат героите хора, особено ако са негови връстници.


Децата в начална училищна възраст
Тук вече настъпва времето на комиксите, на книгите пъзели и книгите игри, които изискват не само постоянство, но и наблюдателност. При избора на произведение е важно да се спазва баланс между неговия смисъл и възможностите на детето да го разберат. От това зависи дали разказаната история ще го увлече. За тази възраст са подходящи и поучителните разкази за приключенията на негови връстници. Такива книжки са прости и разбираеми, като в същото време го карат да се замисли и да преосмисли някои свои възгледи и постъпки.
На тази възраст децата често се вълнуват от определена тематика и избират книгите си по този критерий – напр. книги "за чудовища", "за динозаври", "за пирати", "за принцеси" и т.н.Децата на 10 – 12 години
След 10-та си година децата проявяват своята независимост и сами избират какво да четат. Но не ги оставяйте без надзор. Обсъждайте книгите, които са прочели, разказвайте им какво сте чели вие на техните години, научете ги да си водят читателски дневник. На тази възраст кръгозорът на детето се разширява. То търси закономерностите в околния свят и коренът на проблемите. Затова е добра идея да изберете книги, които развиват логиката и аналитичното мислене – например по занимателна математика, физика, химия, логика… Децата все повече се интересуват от взаимоотношенията с връстниците им, от промените на телата им, от емоциите. Те четат с любопитство не само книги, които решават възрастовите им проблеми, но и такива, които им помагат да се отвлекат от тях, да се разнообразят и да открият нови увлечения. Според психолозите тази възраст е особено важна, защото дава последната възможност на родителите да възпитат в детето любов към четенето.Това е моментът да подарите на детето си първия електронен четец, особено ако вече се е превърнало в запален читател. А ако е от тези, които се вълнуват повече от новите технологии, това е още един начин да го върнете към четенето на книги.


Още няколко полезни съвета за възпитаване на любов към четенето:
•   Не забравяйте, че детето копира отношението на родителите към книгите. Ако в дома ви няма книги, а мама и татко са постоянно с телефон в ръка, то и детето едва ли ще посегне към някоя книга.

•   Съвместното четене помага да се изгради връзка между децата и техните родители. Ако детето дойде при вас с книжка в ръка и ви помоли да му почетете, в никакъв случай не му отказвайте. Книгите учат децата да мислят и играят важна роля във формирането на детската личност.

•   Старайте се да избирате книгите заедно с детето. След 4-годишна възраст можете заедно да посещавате книжарниците и да купувате тези книжки, които то си хареса.

•   Старайте се всяка вечер да му четете на глас минимум 20 – 30 минути. Това не само поддържа интереса към четенето, но и обогатява речниковия му запас. Важно е също, дори детето вече да може да чете, да не му отказвате да му почетете на глас.

•   Приучете го на грижовно отношение към книгите още от най-ранна възраст. Не му позволявайте да ги къса и да рисува по страниците. Ако това се случи, просто му обяснете, че не бива да прави така. Грижливото отношение към книгите също допринася за възпитание на уважение към литературата. Щом самите вие цените книгите, това ще се предаде и на вашето дете.

Ако научите детето да чете книги и да ги обича, вие ще му откриете непресъхващ извор на радост, мотивация и познание.


А кои са вашите любими детски книги?

Тази статия съдържа партньорски връзки – последван линк и евентуална покупка биха могли да генерират комисионен приход за форума.

Последна редакция: вт, 30 мар 2021, 16:32 от BG-Mamma™

# 1
  • Мнения: 4
За мен едни от най-харесваните книги за деца  между 8 и 12 годишна възраст са:
 Поредицата на "Пърси Джаксън и боговете на Олимп", както и другите поредици от великия писател Рик Риърдън. Чрез тези поредици от книги, децата несъзнателно учат неща от гръцката митология, също от римската и египетската. Поредицата "Хари Потър" също се харесва на децата. Самата мисъл за магията и необикновеното ги интересува. Препоръчвам и "Училище за добро и зло", която наподобява "Хари Потър" и е интересна.

Последна редакция: чт, 15 апр 2021, 22:34 от Pink panda

# 2
  • София
  • Мнения: 5 568
За децата под 5 годишна възраст много добър избор са книжките с по-малко текст и повече картинки.Развива се въображението им,фантазират си и в същото време не им доскучава.
Моят 4 годишен син обожава такива книжки, и макар и по-скъпички ,купуваме доста такъв тип.
Зог,Тролът Сърдитко,Кучето Детектив,Не събуждайте дракона,Уини и Уилбър ...
И разбира се енциклопедиите с капачета на Фют,те са също любими.
Имаме традиция преди лягане да четем по две книжки по избор на детето 🙂

# 3
  • Мнения: 5 484
Страхотна тема!
Синът ми е на 11 месеца, съвсем бебе е още, но от сега си има книжки.
На този етап съм му взела такива със звуци и такива с цветни картинки на бял фон за опознаване на предмети и животни. Интересни са му и тези с "капачета", които се отварят и под тях има нещо скрито.
Имаме подарени и много книги с илюстрации и приказки, но все още няма търпение за тях. Simple Smile
Ще следя с интерес темата! Flowers Hibiscus

Общи условия

Активация на акаунт