Все по-често по телевизиите канят икономически експерти, които да отговорят на въпроса „Иде ли нова финансова криза“. Инфлацията пълзи нагоре, а новините за нови увеличения на тока и парното се дебатират всекидневно.  
Наистина, глобалната #икономика навлиза в съответния си цикъл, който е нормален етап от цикличността на икономическото развитие.
Макар анализаторите на финансовите пазари да имат опасения поради несигурните действия на централните банки, търговските войни на американския президент и явлението #Брекзит, които тежат на икономиките, никой не може да каже точно в какъв мащаб ще се развие следващият #икономически спад и кога точно ще се случи.
Тъй като най-голямата финансова криза вече мина (кризата от 2008 г. до началото на възстановяването през 2011 – 2012 г.), можем да се поучим от случилото се и да гледаме с реалистичен поглед, а не със страх и паника на парите си.

Какво е важно да знаете
Проверете дали имате спестявания с ролята на буфер при изненадващи разходи, повишени режийни и прочие  –  тези спестявания трябва да са вложени в гарантиран финансов продукт като депозита, въпреки почти нулевите лихви. Те трябва да са под ръка, за да закърпят семейния бюджет. Ако нямате такива #спестявания, започнете да заделяте като първо задължително действие при получаване на заплата. Консервативните взаимни #фондове също са вариант за краткосрочно вложение, но това трябва да бъде заделяне за повече от 1 година.  За да могат да генерират по-висок доход от депозит, те инвестират една малка част от портфейла си в акции, което поставя под риск от минус годишен резултат. Той се наваксва за период от 3 години, но финансовият буфер Ви трябва веднага.  
Не започвайте сега дългосрочно спестяване чрез инвестиции с висок риск – макар дългосрочното инвестиране да оптимизира резултата от спадове и пикове, все пак ако икономиката се намира в цикъла, който клони към спад, по-добре е да изчакате подходящия момент. Препоръчително е да стартирате при най-ниските нива, макар никой да не може да Ви каже кое и кога ще се случи най-ниското.  
Консервативен старт на дългосрочните спестявания – настоящият цикъл на икономиката не трябва да спира дългосрочните планове.  Просто, ако стартът е на този етап, най-добре е да се започне с консервативна #инвестиция. Когато започне цикълът на възстановяване, тя може да бъде преместена към по-висок риск за дълъг период.  
Премисляйте разходите си – огледайте разходите си и ограничавайте тези, от които нямате нужда.  

Какво се случва с парите на финансовите пазари при криза
Като се абстрахираме от големите играчи – #спекуланти (така наречените „вълци от Уолстрийт“), да видим нагледно какво ни е показала предишната наистина голяма криза в левчета.
Като най-лош сценарий определяме хипотетична инвестиция – вложение на спестявания от 5 000 лв. директно в най-рисковите варианти – американски и европейски #акции.  А ето за същия период какво се е случило с вложение в консервативен взаимен фонд (ЕЛАНА Еврофонд):Данните са за годишна (анюализирана) доходност за ДФ ЕЛАНА Еврофонд и за ИД ЕЛАНА Еврофонд за 2008 г. Източник: БАУД.

Можете да прецените сами по данните доколко икономическият цикъл на рецесия е пагубен за инвестирането. Но както и във всеки друг цикъл, най-важното е да се посъветвате с #експерти според конкретните си цели.

Сиана Даскалова
Консултант "Финансови услуги"
Тел.: 02/ 81 000 72
Мобилен тел.: 0887 855 031
email: daskalova@elana.net
www.elana.net/fund-management

Включете се в консултативната ни тема или ни пишете лично съобщение, за да зададете всички свои въпроси!

Дисклеймър:
Информираме настоящите и потенциални инвеститори, че стойността на финансовите инструменти и доходът от тях може да се понижат. Не се гарантират печалби и съществува риск за инвеститорите да не си възстановят пълния размер на вложените средства. Инвестициите във взаимни фондове, както и инвестициите на самия фонд не са гарантирани от гаранционен фонд или с друг вид гаранция. Всеки работен ден инвеститорите могат да получат документа с ключова информация, проспекта, правилата/устава на КИС в офисите на ЕЛАНА Фонд Мениджмънт, както и на www.elana.net.


#ELANAFundManagement

Последна редакция: пт, 10 апр 2020, 11:19 от Редактор**