Все по-често по телевизиите канят икономически експерти, които да отговорят на въпроса „Иде ли нова финансова криза“. Инфлацията пълзи нагоре, а новините за нови увеличения на тока и парното се дебатират всекидневно.  
Наистина, глобалната икономика навлиза в съответния си цикъл, който е нормален етап от цикличността на икономическото развитие.
Макар анализаторите на финансовите пазари да имат опасения поради несигурните действия на централните банки, търговските войни на американския президент и явлението Брекзит, които тежат на икономиките, никой не може да каже точно в какъв мащаб ще се развие следващият икономически спад и кога точно ще се случи.
Тъй като най-голямата финансова криза вече мина (кризата от 2008 г. до началото на възстановяването през 2011 – 2012 г.), можем да се поучим от случилото се и да гледаме с реалистичен поглед, а не със страх и паника на парите си.

Какво е важно да знаете
Проверете дали имате спестявания с ролята на буфер при изненадващи разходи, повишени режийни и прочие  –  тези спестявания трябва да са вложени в гарантиран финансов продукт като депозита, въпреки почти нулевите лихви. Те трябва да са под ръка, за да закърпят семейния бюджет. Ако нямате такива спестявания, започнете да заделяте като първо задължително действие при получаване на заплата. Консервативните взаимни фондове също са вариант за краткосрочно вложение, но това трябва да бъде заделяне за повече от 1 година.  За да могат да генерират по-висок доход от депозит, те инвестират една малка част от портфейла си в акции, което поставя под риск от минус годишен резултат. Той се наваксва за период от 3 години, но финансовият буфер Ви трябва веднага.  
Не започвайте сега дългосрочно спестяване чрез инвестиции с висок риск – макар дългосрочното инвестиране да оптимизира резултата от спадове и пикове, все пак ако икономиката се намира в цикъла, който клони към спад, по-добре е да изчакате подходящия момент. Препоръчително е да стартирате при най-ниските нива, макар никой да не може да Ви каже кое и кога ще се случи най-ниското.  
Консервативен старт на дългосрочните спестявания – настоящият цикъл на икономиката не трябва да спира дългосрочните планове.  Просто, ако стартът е на този етап, най-добре е да се започне с консервативна инвестиция. Когато започне цикълът на възстановяване, тя може да бъде преместена към по-висок риск за дълъг период.  
Премисляйте разходите си – огледайте разходите си и ограничавайте тези, от които нямате нужда.  

Какво се случва с парите на финансовите пазари при криза
Като се абстрахираме от големите играчи – спекуланти (така наречените „вълци от Уолстрийт“), да видим нагледно какво ни е показала предишната наистина голяма криза в левчета.
Като най-лош сценарий определяме хипотетична инвестиция – вложение на спестявания от 5 000 лв. директно в най-рисковите варианти – американски и европейски акции.  А ето за същия период какво се е случило с вложение в консервативен взаимен фонд (ЕЛАНА Еврофонд):Данните са за годишна (анюализирана) доходност за ДФ ЕЛАНА Еврофонд и за ИД ЕЛАНА Еврофонд за 2008 г. Източник: БАУД.

Можете да прецените сами по данните доколко икономическият цикъл на рецесия е пагубен за инвестирането. Но както и във всеки друг цикъл, най-важното е да се посъветвате с експерти според конкретните си цели.

Сиана Даскалова
Консултант "Финансови услуги"
Тел.: 02/ 81 000 72
Мобилен тел.: 0887 855 031
email: daskalova@elana.net
www.elana.net/fund-management

Включете се в консултативната ни тема или ни пишете лично съобщение, за да зададете всички свои въпроси!

Дисклеймър:
Информираме настоящите и потенциални инвеститори, че стойността на финансовите инструменти и доходът от тях може да се понижат. Не се гарантират печалби и съществува риск за инвеститорите да не си възстановят пълния размер на вложените средства. Инвестициите във взаимни фондове, както и инвестициите на самия фонд не са гарантирани от гаранционен фонд или с друг вид гаранция. Всеки работен ден инвеститорите могат да получат документа с ключова информация, проспекта, правилата/устава на КИС в офисите на ЕЛАНА Фонд Мениджмънт, както и на www.elana.net.

Последна редакция: пн, 01 юли 2019, 15:36 от Редактор***