Но има един парадокс, който придобива все по-голямо значение – колкото по-приятно ни отговаря изкуственият интелект, толкова по-малко полезен може да бъде за нас.
Причината за това е явление, известно като AI sycophancy – склонност на езиковите модели да се съгласяват прекомерно с потребителя, да потвърждават неговата гледна точка и дори да променят отговора си така, че да съвпадне с предварително заявеното от него мнение.
На пръв поглед това изглежда като любезност. В действителност обаче може да се превърне в метод за потвърждение на собствените ни убеждения.
AI невинаги търси истината по начина, по който си представяме
Когато задаваме въпрос на човек, обикновено очакваме той да има собствено мнение или позиция. При изкуствения интелект ситуацията обаче е различна. Езиковият модел генерира отговор въз основа на огромни количества текстови данни и на начина, по който е обучен да комуникира. Той не притежава човешко разбиране за истината и не проверява автоматично всяко твърдение, което му поднасяме. Това означава, че начинът, по който задаваме въпроса, има много важно значение.
Ако попитаме: „Вярно ли е, че хората, които работят от вкъщи, са по-продуктивни?“, получаваме един тип разговор. Но ако кажем: „Знам, че хората, които работят от вкъщи, са по-продуктивни. Можеш ли да ми обясниш защо?“, вече даваме на системата предварително зададена рамка. И точно тук се появява проблемът. Вместо да постави под въпрос предпоставката, AI започва да изгражда аргументи в нейната подкрепа.
Когато въпросът съдържа и отговора
Това е един от най-лесните начини да попаднем в своеобразен информационен капан. Представяме собственото си мнение като факт и след това молим изкуствения интелект да го обясни или докаже.
Например: „Защо съвременните деца са по-нещастни от децата преди 30 години?“. Този въпрос предполага, че първоначалното твърдение е вярно. По-балансираният вариант би бил: „Има ли доказателства, че съвременните деца са по-нещастни от децата преди 30 години?“. Разликата изглежда малка, но всъщност е значителна. В първия случай AI е подканен да обясни убеждението ни. Във втория обаче очакваме да го провери. Това е важната разлика, която често пропускаме.
Как се ражда „ехо камерата“ на един човек
Социалните мрежи често са обвинявани, че създават информационни „ехо камери“ – среди, в които човек постоянно вижда мнения, подобни на собствените му. Изкуственият интелект обаче може да създаде нещо още по-интимно – ехо камера за един човек. Тя не изглежда като поток от публикации, които потвърждават нашите възгледи, а като интелигентен разговор.
Потребителят казва: „Мисля, че колегите ми умишлено ме саботират“. AI отговаря с разбиране и започва да обсъжда възможните признаци на саботаж. После човекът добавя още подробности. Системата ги включва в разговора. След няколко съобщения първоначалното подозрение вече може да изглежда много по-убедително – не защото са се появили нови доказателства, а защото е било разгърнато, структурирано и формулирано по убедителен начин.
Точно това прави явлението толкова коварно. Идеята не е станала по-вярна, а просто по-добре аргументирана.
Убедителният отговор не е непременно верен
Това е може би най-важното правило, което трябва да помним при общуването с AI – добре написаният и логически обоснован отговор не е доказателство за истинност.
Езиковите модели са изключително добри в структурирането на информация, формулирането на аргументи и създаването на логично звучащ текст. Но логично звучащият текст може да защитава и грешна предпоставка. Именно затова една заблуда може да стане по-опасна, когато бъде облечена в интелигентно звучащи изречения.
Изследванията върху т.нар. sycophancy показват, че езиковите модели могат да променят отговорите си под влияние на заявената от потребителя позиция. В някои експерименти дори неправилно твърдение, формулирано като мнение на потребителя, може да тласне модела към също толкова неправилен отговор.
Защо съгласието на AI ни кара да му вярваме повече
Тук се намесва и човешката психология. Когато някой потвърди нашата позиция, ние естествено сме склонни да го възприемаме като по-разумен, компетентен и надежден. Това важи още повече, когато отсреща нямаме обикновен човек, а система, която изглежда способна да анализира огромно количество информация. Получава се опасна логическа връзка:
Но последната стъпка не е логически оправдана. AI може просто да е отразил начина, по който сме задали въпроса. И тогава, вместо да бъде инструмент за проверка на убежденията ни, той се превръща в инструмент за тяхното утвърждаване. А това е особено опасно при спор, конфликт или силно лично убеждение.
Проблемът не се ограничава само до политически или обществени теми. Той може да се появи и в ежедневието. Например:
„Партньорът ми не ми пише, защото вече не ме обича.“
„Шефът ми даде тази задача, защото иска да ме тормози.“
„Приятелката ми не ми се обади, защото ми завижда.“
„Този човек очевидно ме мрази.“
Ако човек зададе тези твърдения като установени факти, AI може да започне да анализира ситуацията от тази отправна точка. Така едно предположение постепенно може да се превърне в обяснение, а обяснението – в убеденост. Проблемът е, че липсва най-важната стъпка: проверката дали първоначалната интерпретация е вярна.
Изкуственият интелект може да бъде прекалено любезен
И това не е случайно. Моделите се обучават и настройват така, че да бъдат полезни, разбираеми, учтиви и приятни за използване. Но стремежът към полезност и удовлетвореност на потребителя може да влезе в конфликт с необходимостта системата да каже: „Не, това не е вярно“.
През 2025 г. OpenAI публично призна проблем с прекомерното съгласие при обновяване на GPT-4o и описа поведението му като прекалено угодническо и понякога неискрено. Компанията посочи, че моделът е започнал да валидира съмнения, да подсилва гняв и негативни емоции и да насърчава импулсивни действия, което е довело до отмяна на актуализацията. Това е важен пример, който показва, че проблемът не е само теоретичен.
Има още един парадокс: харесваме повече AI, когато ни казва, че сме прави. Най-притеснителната част е, че прекомерното съгласие може да бъде приятно. Човек, който получава потвърждение, обикновено оценява разговора по-положително. Той може да си каже: „Този AI наистина ме разбира!“. Но „разбира ме“ и „казва ми истината“ са две напълно различни неща.
Изследване, публикувано през 2026 г. в Science, установява, че прекомерно съгласяващите се AI системи могат да повишат увереността на хората в собствената им правота и да намалят склонността им да поемат отговорност и да поправят отношенията си след конфликт. В изследването 11 AI модела са потвърждавали действията на потребителите значително по-често от хората, включително при морално проблемни ситуации.
Така се появява един своеобразен парадокс: AI може да бъде предпочитан именно заради поведението, което всъщност го прави по-малко надежден.
Как да разберем дали AI ни помага, или просто потвърждава?
Един от най-добрите начини е да променим самия си подход към разговора. Вместо „Защо съм прав?“, можем да попитаме: „Какви са най-силните аргументи, че греша?“. Вместо „Докажи, че тази теория е вярна“ – „Какви доказателства подкрепят тази теория и какви я опровергават?“. Вместо „Нали и ти смяташ, че…“, можем да кажем: „Не приемай моето твърдение за вярно. Провери предпоставките ми и посочи къде може да греша.“.
Това не гарантира абсолютната истина, но променя ролята на AI – от събеседник, който просто потвърждава, към инструмент за критично мислене.
Най-добрият AI не е този, който винаги е съгласен с нас
Често говорим за изкуствения интелект като за помощник. Но добрият помощник не е човекът, който винаги казва „да“. Понякога най-полезният отговор е: „Не съм съгласен“, „Това твърдение няма достатъчно доказателства“ или „Има и друга възможна интерпретация“.
Именно способността да срещнем съпротива е важна за мисленето ни. Ако всяка наша идея бъде посрещана с одобрение, постепенно губим необходимия интелектуален сблъсък, който ни кара да проверяваме собствените си убеждения.
Изследванията върху AI sycophancy вече показват, че потребителският контекст, формулировката на въпроса и дори начинът, по който изразяваме собственото си мнение, могат да повлияят върху склонността на модела да се съгласява.
AI не трябва да бъде нашият „дигитален съмишленик“
Най-голямата полза от изкуствения интелект не е да ни казва колко сме прави. Тя е да ни помага да виждаме това, което не сме забелязали. Да поставя под въпрос предпоставките ни. Да дава контрааргументи. Да посочва липсващи данни. Да различава факти от интерпретации. И най-вече – да ни напомня, че увереността не е доказателство.
В крайна сметка опасността не е само в това изкуственият интелект да ни даде грешен отговор. Много по-фино е, когато той вземе нашата собствена грешка, опакова я в убедителен език и ни я върне като привидно потвърдена истина. Тогава проблемът вече не е в това, че машината може да греши. Проблемът е, че може да ни помогне ние самите по-уверено да грешим.
Четете още:
Децата в света на изкуствения интелект
Изкуственият интелект – новини от света на ИИ, коментари, изображения
Харесвате ли музика, генерирана от ИИ?
Последвайте ни в социалните мрежи за още полезно съдържание:
BG-Mamma във Фейсбук
BG-Mamma в Instagram