Харесвате ли музика, генерирана от ИИ (Изкуствен интелект)?

• 2 106
  • 52
  •   1
Отговори
Какво ви е мнението за подобна музика, смятате ли, че ще убие живите изпълнители?
Аз имах някакви морални задръжки даже да слушам подобна музика в началото. Но трябва да си призная, че попаднах на доста добри изпълненния и забелязах, че е много по-разбираема като текст. Има много по-чисто произнасяне на думите и човек, ако иска да подобри английския си например, може да е от полза. И докато си мислех, че ще са застъпени само песни на английски, то с изнанеда попаднах и на доста испански и гръцки например. Може би вече има и нещо на български, но поне аз не знам.
Дали е предателство към човечеството слушане на подобни изпълнения?

Последна редакция: ср, 22 апр 2026, 20:37 от Рaдост

# 1
Не одобрявам ИИ нито в изкуството, нито в заместващата комуникация с живи хора.
Единствено за справки по законови казуси или допълнително инфо по даден въпрос.

# 2
  • София
Точно толкова ми допада, колкото исторически предавания с дублаж от ИИ. Емоции, ударения при произнасяне на думите - никакви. Смилаемост - за липса на мисъл.
Не ми харесва. Предпочитам живите хора с всичките им кусури.
ИИ следва да служи за работа, не да имитира хората.

# 3
Аз съм слушала само 2-3 такива песни и са ми много бозави и скучни. Не са лоши, просто не са моя стил по принцип. Като цяло не харесвам съвършени и гласовити изпълнения. Харесвам по-суровата музика - по-емоционална и въздействаща ми е. Може обаче да има по-голямо разнообразие от ИИ песни, но аз просто да не съм ги чула все още и да не съм открила своите сред тях.

Няма лошо на когото му харесват да ги слуша, така или иначе създаването им е неизбежно. Останалите, на които не им харесват, ще стимулират създаването на музика от хора.

Освен това съм на мнение, че съревновавайки се с ИИ, хората ще започнат да правят още по-оригинални и новаторски неща. Точно както след появата на фотографията мнозина са си мислили, че изобразителното изкуство ще умре. Само че тогава са се появили стилове като сюрреализъм, кубизъм, футуризъм, абстрактност и т.н. - като контрапункт на реалистичните изображения от фотоапарата.

# 4
И аз това което съм слушала мисля, че има много още да се работи да се изчистят смотолевените думи, които не са произнесени правилно, над смисъла на текста,  защото българският език може да бъде де объркващ дори за ИИ.
Иначе чувам че изпълнители си купуват такива песни и си ги пеят, което е нещо по средата.

# 5
Понякога съм попаднала на такава музика/песни. Не че е не стават за слушане. Обаче според мен са сякаш някакви единакви. Да слуша една - ОК. Повече от една вече не се иска.

# 6
Предпочитам изкуство създадено от истински хора, които са вложили труд, душа и сърце в работата си. ИИ генериран боклук от бездарници, които ги мързи да се научат как да го правят сами, ми е абсолютно безинтересен.

# 7
И музиката, и изкуството създадено от ИИ ми е някакси едно и също. Копирано оттук-оттам, без много мисъл. Не ми харесва.

# 8
О, да рисуваш с ИИ е велико! Жалко за истинските творци!
Относно музиката - слушала съм песнички на руски - ами много са завладяващи. Лесно смилаеми и увличащи.

# 9
Haven - I run беше брутална песен. После се оказа, че е правена с AI и Spotify и другите платформи я свалиха. Понеже вече беше набрала скорост, набързо я пренаписваха с истинска вокалистка, обаче AI вариантът беше в пъти по-добър.

# 10
  • По света и у нас
Ако я чуеш за пръв път - да, после разбираш, че е фейк и започва да те дразни защото няма нищо живо в нея.

# 11
Не одобрявам ИИ нито в изкуството, нито в заместващата комуникация с живи хора.
Единствено за справки по законови казуси или допълнително инфо по даден въпрос.

хаха, надявай се на инфо по законови казуси - дори и затворените обучени асистентни не се справят със сложни материи, а обичайните версии, които използват хората, си измислят на поразия, вкл. си измислят законови текстове, които звучат много правдоподобно, но не съществуват просто.
ИИ изкуство за мен просто не е изкуство. по-скоро плашещото е, че покрай ИИ народът започва много да затъпява, виждам го ежедневно.

# 12
  • SF
Вероятно много от песните на изпълнителите, които харесвам, са генерирани от ИИ. Може би ми харесват, но не знам, че са на ИИ.
Вероятно са доукрасени с живия вокал и е добавен някой и друг инструмент, а в студио са "пипнати" от човека зад пулта.
Няма как да знам вече кой текст, музика, пък може и вокал да е плод на ИИ. Отдавна, от много години назад, не е задължително цигулар да изсвири цигулките в парчето, а се добавяха по електронен път.
Съществуват и т.нар. банки за музика. Семплите се взимат от там, а после се донагласяват и персонализират от изпълнители и музиканти.

# 13
А слушам доста кънтри и честно казано има никак не лоши парчета, даже едно такова оглави класация, докато се разбра, че всъщност е AI.
Виждала съм художник да рисува с помощта на AI, ами страхотни неща излизат.
Не знам, но мисля, че постепенно това ще отнеме работата на хора, които правят музикални семпли за музикални библиотеки например.

# 14
Ако се промият мозъците на хората и всички имат унифициран и определен вид вкус, може и да ги замести ИИ. Но никой ценител или интелигентен човек с вкус няма да предпочете продукт на изкуството (рисунки, музика, текстове и т.н.) от ИИ. Винаги се усеща и личи тази стерилност, безплътност и безчовечност. Суховато, без емоция и уникалност.

Общи условия

Активация на акаунт