Забелязвам, че докато си седим вкъщи в тази извънредна ситуация, въпреки обстрелването с брифинги, немалко хора използват времето си полезно и проучват възможностите по-спокойно. Дали за покупки с отстъпки, дали за това какво да направят със спестените #пари. Спекулантски настроените вече се хвърлиха на петрола, след като парадоксално за първи път в историята се стигна до минусова цена. Но това не е инвестиция – това са пари, отделени с готовност да бъдат загубени, като се пробва чрез знания и инвестиционни консултации да се спечели от краткосрочните движения.  

Ако съдя по запитванията, които получават на телефона - хората, които разчитат на смелостта си да рискуват, но искат да се информират повече за възможностите, за да вземат решение - те сякаш имат чувството, че ще изпуснат нещо.

Дали рискът от инвестирането не е прекалено голям сега
Сигурно ще Ви кажа нещо, което вече знаете – няма печалба без риск. Имаше една приказка, че да искаш да печелиш от #инвестиране, без да приемеш риска, е все едно да искаш да дишаш, само като издишаш. Малкият и големият риск са свързани със степента на риск в профила на инвестицията, а не с пазарната ситуация. Ако в момента медицината търси нови отговори, на финансовите пазари е все същото, както в предишни подобни периоди. Без да омаловажавам икономическите последици от пандемията, които няма как да се преценят сега, докато не се стигне до един друг етап.  

Ако става въпрос за инвестиция във фондове – там се гледа консервативен ли е, балансиран ли е, високорисков ли е (инвестира почти изцяло в акции). И ако се върнем на икономическите щети от ситуацията – ще има компании, които няма да имат предишните финансови резултати, ще стопират дивидентите си за известно време, но ще има и компании, които печелят много повече сега от друг път. Професионалистите, които управляват фондове с акции, вече отдавна са си направили тези анализи и сметката. Това, разбира се, може да направи и всеки трейдър – просто на него ще му трябва повече време за четене, но пък ще му бъде трудно да има достъп до специализирани анализи, които струват много скъпо.  

За търсенето на дъното на пазара: никой не го знае, никой няма да може да каже „днес е дъното“. Това се разбира след една година. Въпросът, който си задават портфолио мениджърите, когато избират инвестиции, е: дали сега има по-ниска цена от потенциала, който има. Затова бих казал, че целият период на неизвестност е ниското ниво на покупка в сравнение с периода, когато получим „светлината в тунела“.  

Начинът, по който се преодолява съмнението „дали ще се прецакам, ако утре пак паднат рязко борсите“ –  като разделим свободните пари, които искаме да ползваме след 5 – 10 години, на по-малки суми и ги влагаме в различно време в рамките на този период.  

Каква доходност може да се обещае
Обещаването на доходност за бъдещи периоди е нещо, от което трябва да бягате, като го чуете. За всички лицензирани компании, свързани с управление на инвестиции, това е забранено и подлежи на глоба. Може да се изчисли какво е било преди исторически. Но не може да се обещае нещо конкретно и да се гарантира. Например финансистите обикновено взимат за средна стойност на доход от рискови инвестиции в акции данни от американския индекс S&P500, като се посочват 7 – 8% на база данните от десетилетия назад.  
Тя и народната, считай интернет, мъдрост казва: „Обещават ли Ви да превърнат мечтите Ви в действителност, очаквайте да превърнат действителността Ви в мечта.“ И това е много вярно за всеки, който ще Ви обещае 20% на година, понякога дори за 1 година.  


 
Аз си инвестирам или давам парите на експерти
Това винаги е голяма дилема. Дали да си купя акции самостоятелно, или да вложа пари във фонд, който инвестира в акции – което обаче означава, че се доверявам на някакви хора да ми управляват парите. Ние, консултантите, често обясняваме как човек не може да се справи сам, защото има много да учи. Да, вярно е, че като сам си купиш акции, дори да гледаш по-леко на нещата, неусетно се зариваш с информация за отчети, прогнози, технически анализи и какво ли не. Не бих казал, че човек не може сам да се справи. Може, но времето в живота ни е ограничен ресурс, а трейдърът обикновено има и друга професия, от която си изкарва хляба.  
Другата част в дилемата, която трябва да уточня, е – да вложиш пари при професионалисти не значи да им се довериш сляпо и религиозно. Това просто означава, че парите влизат в една ясно установена и надзиравана система, в която има екипи от портфолио мениджъри и анализатори, които боравят с данни и доклади. Оставям настрана, че имат съответното образование, което се тества от живота непрекъснато. Иначе нямаше самите те да инвестират в собствените си финансови продукти.
 
И за тези, на които им е интересно да научат подробно как функционират нещата и как професионалистите управляват пари, ето едно видео с експерти, които правят това от десетилетия. Ще научите от Моите Пари ТВ как се прави националната класация на най-добрите взаимни фондове и всичко, което питат инвеститори за взаимните фондове:Говорете с финансови консултанти, не ни жалете.

Ако се чудите какво можете да очаквате от среща с финансов консултант, прочетете ТУК.

Николай Павлов
Директор "Връзки с инвеститорите" и
член на СД на „ЕЛАНА Фонд Мениджмънт“
Мобилен тел.: 0889 022 537
email: pavlov@elana.net

Образователни материали за взаимни фондове

________________________________________
Пишете/обадете ни се директно или се включете в консултативната ни тема, или ни пишете лично съобщение, за да зададете всички свои въпроси!

#ELANAFundManagement

Последна редакция: вт, 28 апр 2020, 14:18 от Редактор***