Препоръки за успешно кърмене от Американската асоциация на педиатрите

1.   Сложете бебето на гърда до един час след раждането.
2.   Дръжте бебето във вашата стая през деня и през нощта.
3.   Кърмете „при намекване“, веднага щом бебето ви показва признаци на глад като повишена будност или активност, примляскване с устни, правене на сукателни движения или търсене (бебето си движи главата наоколо, търсейки гърдата). Не чакайте, докато бебето започне да плаче, което е късен знак за глад.
4.   Кърмете новороденото си между осем и дванадесет пъти за всеки двадесет и четири часов период, докато бебето изглежда сито, обикновено десет до петнадесет минути на всяка гърда. Към четвъртия до шестия ден след раждането вашето бебе трябва да суче поне шест до осем пъти за всеки двадесет и четири часов период. Ако не „иска“ толкова много хранения, будете го на четиричасови интервали, за да сте сигурни, че приема дневния си дял ядене.
5.   Не давайте на бебето си изкуствено мляко, вода или вода с глюкоза, освен ако няма медицински показания за това (по лекарска препоръка!)
6.   Ако трябва да сте разделени с бебето и не можете да го кърмите директно, изцеждайте млякото си, за да бъде давано на бебето (помолете сестра или специалист по лактация да ви помогнат, ако е нужно).
7.   През първите двадесет и четири до четиридесет и осем часа след раждането нека експерт по лактация да нагледа кърменето, за да сте сигурни, че всичко върви добре. Нека отново нагледа кърменето четиридесет и осем до седемдесет и два часа след изписване от болницата.
8.   Не давайте нищо друго на бебето си освен кърма през първите шест месеца от живота му. След това можете да добавяте обогатена с желязо твърда храна.
9.   Кърмете бебето си през първата година от живота му и толкова дълго след това, колкото и вие, и бебето искате.


В болницата не премълчавайте

•   Помолете доктора си (педиатъра на бебето) да ви даде писмени указания за болничния персонал за времето след раждането на бебето, като специфично напише на бебето да не се дават никакви бутилки с изкуствено мляко или вода.
•   Изберете болница, в която майката и бебето са настанени заедно.
•   Ако бебето не може да бъде във вашата стая, помолете доктора си да даде нареждане да бъде носено при вас винаги, когато плаче или изглежда гладно, най-малкото на всеки три часа през цялото време.
•   Казвайте желанията си лично на персонала, когато отидете в болницата. Напомняйте на доктора си, на педиатъра на бебето и на всяка сестра, която дойде при вас, че кърмите.
•   Напомняйте на доктора и сестрите, че искате да храните бебето както през деня, така и през нощта. Гърдите ви се нуждаят от стимулацията, а вашето бебе се нуждае от коластрата и млякото ви.
•   Ако имате нужда от помощ да сложите бебето на гърдата, помолете сестра или специалист по лактация да ви помогне.
•   Ако гърдите ви се препълват некомфортно между храненията (което е малко вероятно да стане през първите два дни след раждането), помолете сестрата да ви донесе бебето да суче (ако не сте настанени заедно). Ако не можете да бъдете заедно, изцедете малко мляко (помолете сестрата за помощ, ако е нужно).
•   Ако сестрата иска да миете зърната си със стерилна вода преди всяко хранене, можете спокойно да го направите. Това не е необходимо, но и няма негативен ефект. Но ако ви кажат да се измиете с изсушаващ препарат (като сапун или спирт), не го правете, само за да сте “добър” пациент. Винаги можете да кажете, че докторът  ви е казал да не правите така.
•   Ако каквото и да е не ви е удобно, кажете на доктора и сестрата.
•   Ако имате каквито и да е въпроси, задавайте ги. Единственият тъп въпрос е този, който не питате.Списък за бърза справка: Как да разберете дали кърмите правилно

Знаци за правилно кърмене
1.   Устата на бебето е широко отворена и устните са извити навън.
2.   Брадичката и нослето му се допират леко до гърдата.
3.   Поело е колкото се може повече от ареолата в устата си.
4.   Суче ритмично и дълбоко, на кратки изблици, разделени от паузи.
5.   Можете да го чуете да преглъща редовно.
6.   Зърното ви се чувства добре след първите няколко кърмения.

Знаци за неправилно кърмене
1.   Главата на бебето не е на една линия с тялото му
2.   Суче само зърното, вместо да засуква ареолата, като зърното остава дълбоко в устата му.
3.   Суче леко, бързо, пърхащо, вместо да засуква дълбоко и ритмично.
4.   Бузите му са засмукани навътре или чувате цъкащи звуци от езика и устните му.
5.   Не го чувате да преглъща редовно, след като продукцията на млякото ви се е увеличила.


Как да познаем кога бебето суче активно

•   Можете да почувствате силно засмукване, особено в началото на храненето.
•   Можете да го чуете да преглъща и го чувате да суче в съотношение не повече от едно или две засуквания за преглъщане. Когато млякото ви потече, то ще преглъща мляко след всяко засмукване. Когато потокът мляко се забави, бебето ще преглъща след всеки две засмуквания. Когато започне да преглъща след всеки три или повече засуквания или спонтанно пусне гърдата, е време да го сложите на другата гърда или да прекратите храненето.
•   Можете да видите как челюстите и слепоочията му мърдат.
•   Можете да видите бузите му да хлътват навътре, когато преглъща.
•   Устата не е накъдрена, нито пък устните са засукани навътре. Ако видите, че устата е накъдрена, това означава, че бебето не е захванало гърдата правилно. Бебето суче, но не получава мляко.
•   Прави паузи между суканията, което означава, че има изобилно количество мляко в устата си.
Събуждане на сънливо бебе

Едно или повече от следните действия понякога са достатъчни, за да събудят сънливото бебе и да го заинтересувате да суче.
•   Говорете нежно на бебето, обяснявайки му какво правите. То няма да разбере думите ви, но може да откликне на гласа ви.
•   Ако стаята не е много студена, свалете всичките му дрехи освен памперса. Въздухът по кожата му може да направи нужното.
•   Положете бебето на твърда повърхност и нежно го люлейте от страна на страна.
•   Сложете бебето полуседнало в скута ви и леко го наведете напред – не до напълно седнало положение. Правете го нежно и внимателно, защото прекаленото сгъване може да доведе до вътрешни увреждания. Разходете пръстите си нагоре по гръбначния му стълб. Или разтрийте гръбчето между лопатките.
•   Нежно масажирайте ръцете и краката му.
•   Леко го обтрийте с влажна гъба.
•   Потупвайте го по челото с гъба, напоена със студена вода.
•   Изстискайте малко мляко в устата му.
•   Потрийте зърното си на долната му устна. Това ще възбуди рефлекса за търсене, един от многото рефлекси, с които хората се раждат, за да им помогнат да оцелеят. С този рефлекс бебето отговаря на докосване по устната, като отваря устата си и прави сукателни движения. Ако главата му е извърната настрани от гърдата ви, леко докосване по бузата ще го накара да я обърне към докосването и да отвори устата си, за да суче.
•   Не потупвайте стъпалцата на бебето с пръстите си. Това се препоръчваше някога, но бебетата не го обичат. Нали не искате да го събудите раздразнено?


Получава ли новороденото ми бебе достатъчно мляко?

Почти всички майки се тревожат дали бебетата им се хранят достатъчно. Кърмещите майки не могат да измерят точно колко мляко поема новороденото им бебе, но могат да познаят по други признаци дали получава достатъчно кърма. Добре хранещото се бебе трябва:
•   Да изгуби не повече от седем процента от теглото си при раждане през първите няколко дни след раждането, преди да започне да качва отново.
•   Да се изхожда веднъж или два пъти на ден през първите два дена с черни, катранообразни изпражнения, и поне две изхождания, които започват да са на цвят зеленикави към жълтеникави през третия и четвъртия ден. Към петия до седмия ден изпражненията му трябва да бъдат жълти и течни, с малки бучки, и трябва да са поне три до четири на ден. Когато продукцията на млякото ви се увеличи, бебето ви често може да се изхожда след всяко хранене през първият месец от живота си.
•   Към петия до седмия ден да мокри шест или повече памперса на ден, с почти безцветна или бледожълта урина.
•   Да изглежда задоволено и щастливо приблизително за един до три часа между храненията.
•   Да суче поне осем до дванадесет пъти на всеки двадесет и четири часа.


превод от American Academy of Pediatrics’ New Mother’s Guide to Breastfeeding и The Complete Book of Breastfeeding

Последна редакция: чт, 04 ное 2021, 18:07 от Редактор*