Кога имаме нужда от професионален финансов консултант?

Ние сме свикнали да разбираме от всичко – поправяме си колите, водопровода, ремонтираме дома си, лекуваме се сами и какво ли още не. Има обаче области и теми, които не могат да се овладеят и обяснят лесно. Пример за такава област е сферата на финансите. Когато не сме докрай сигурни в дадена сфера и имаме нужда от #съвет, тогава е подходящото време, без притеснение и недоверие, да се оставим в ръцете на експертите. Те ще ни дадат информацията, от която имаме нужда, и ще ни разкрият всичко, което трябва да знаем, за да направим информиран избор за средствата си.Как протича срещата с финансов консултант?

Каналите за комуникация с #консултант вече са доста, така че можете да изберете удобния начин за Вас. Освен традиционните разговори по телефона, уговаряне на лична среща, кореспонденция по имейл, вече има онлайн чатове, скайп и видео конферентни срещи. Повечето хора предпочитат личната среща, за да усетят дали могат да се доверят на отсрещния човек. На практика, да стартираш спестовен план или да инвестираш във взаимен фонд може да стане изцяло онлайн и не е необходимо да се минава през срещата с консултант. Но винаги е добре да сме видели личните си #цели, пречупени през погледа на финансовия консултант, за да сме направили избор на #финансов продукт, с който сме наясно.  Няма нужда да се подготвяте за срещата с финансовия консултант

Никой не очаква, че човекът, който иска да разбере как да #спестява и да има повече в бъдеще, ще познава финансовите продукти. Естествено е, че не всеки знае какво точно представлява взаимният фонд или други подобни инвестиционни продукти.  

Единственото знание, което се очаква от вас, е да сте наясно с вашите финансови цели: колко пари спестявате или искате да спестявате и какво искате да направите в бъдеще със спестяванията си. Хубаво е горе-долу да имате представа след колко години искате да осъществите проектите си – от това зависи определянето на т. нар. "хоризонт на инвестицията". Другият важен въпрос, на който трябва да си отговорите, е: колко риск може да понесете? Много хора се съгласяват със замах на висок риск пред високите доходности, но когато след месец видят минус 1%, се притесняват. Въпреки това, имайте предвид, че никой от нас не го знае със сигурност и категоричност за себе си колко висок риск може да понесе. По тази причина има професионални анкети, които могат да ни помогнат да научим повече за себе си, както и да дадат информация на финансовия консултант. Обсъждането на рисковете, както и изборът на риска на продукта, е добре да стане в разговор, за да няма после неприятни изненади.  

Какво ще Ви каже финансовият консултант?

Финансовият консултант не знае повече от Вас за Вашите #пари и цели, нито пък тайните за бързо забогатяване. Той знае какви финансови продукти съществуват и как функционират те. Тъй като икономическото развитие е пряко свързано с потенциала на финансовите продукти като резултат, той е наясно с актуалните икономически процеси, с възможностите за развитие и прогнозите. Затова, след като разбере какво искате да постигнете с парите си, той ще Ви посочи подходящите начини.  

Три задължителни неща, които ще получите от професионален финансов консултант:

1. Финансовият консултант ще посочи подходящите за Вашите цели и Вашия комфорт финансови продукти.
2. Финансовият консултант ще Ви разясни рисковете и как ще защити Вашите интереси.
3. Финансовият консултант ще Ви покаже задължителните по закон документи, когато правите избор между финансови продукти.

Изберете подходящия професионален финансов консултант  

Няма #финансов консултант, който да разбира в дълбочина от абсолютно всички финансови продукти и инструменти. В този смисъл, ако се интересувате от #кредит, няма да отидете при инвестиционен консултант. Ако се интересувате как да увеличите спестяванията си във времето чрез #инвестиции, тогава се обърнете към консултант от инвестиционната индустрия, а не към застрахователен агент например.  

Какво няма да направи професионалният финансов консултант?  

Професионалният финансов консултант няма да Ви каже: „Ето от това се печели най-много, сложи всички пари тук.“ Няма универсален високопечеливш финансов продукт и няма тайни във функционирането на инвестициите.
Професионалният финансов консултант няма да Ви посочи рисков вариант за спестяванията Ви за черни дни.
Професионалният финансов консултант разбира от конфиденциалност и #доверие. Най-вече, когато е част от утвърдена финансова институция. Такъв професионалист няма да отиде да разкаже на никого какво сте му казали днес за финансовото си състояние.  

В тази статия можете да се запознаете с видовете консултанти, видовете лицензи и за каква дейност се дават те.  

Ако се питате каква е разликата между спестяване и инвестиране, вижте нашата статия по темата.

Ако се интересувате какво се случва с парите на инвеститора при най-лошия сценарий, можете да видите нашата статия по темата.

За какво служи инвестирането на спестяванията, вижте в тази статия.

Пишете/обадете ни се директно,включете се в консултативната ни тема или ни пишете лично съобщение, за да зададете всички свои въпроси!

Николай Павлов
Директор "Връзки с инвеститорите" и
член на СД на „ЕЛАНА Фонд Мениджмънт“
Мобилен тел.: 0889 022 537
email: pavlov@elana.net
Информация за спестовни планове
Информация за взаимни фондове

#ELANAFundManagement

Последна редакция: пн, 13 апр 2020, 13:54 от Редактор**