Когато става въпрос за натрупване на пари, често се използват като взаимнозаменяеми термините #спестяване и #инвестиране. Не се говори много за това кое какво означава. А е добре всеки да е наясно какво съдържание се крие зад тях, за да не бъде подведен или да стане жертва на някоя #финансова измама.  

Спестяването е самият процес на заделяне на средства за ползване в друг момент във време – за отложено потребление. Този процес сам по себе си не променя стойността на парите. Ако оставите в касичката 5 лева, те пак ще бъдат 5 лева и след 10 години. Ще има разлика в това какво можете да си купите с тях. Но те няма как да се увеличат от стоенето.

Инвестирането е методът на спестяване, който включва увеличаването им чрез някакъв доход. За целта е необходимо ползването на финансов продукт или финансов инструмент. Има два подхода: някой обещава #доход, за да ползва парите Ви за някакво време, или те се влагат на финансовите пазари във финансови инструменти, които променят стойността си във времето.  

Инвестирате парите си в банков депозит, който банката Ви предлага при определени условия – времеви и с точно определена лихва. Това е продукт с ясни предварителни параметри, защото банката няма да инвестира тези пари на финансовите пазари, а ще ги ползва, за да ги раздава като кредити. Затова банковите #депозити са с гарантирана стойност (до 100 000 евро).

Застрахователните продукти пък са на друг принцип: те не предлагат увеличение на парите, а срещу редовни малки суми гарантират ползването на голяма при определени случаи. Това не са инвестиционни продукти, свързани с финансовите пазари. В последните години се увеличи ползването на така нарeчените застраховки с инвестиционен характер – това значи, че някаква част от сумата, която давате, се #инвестира в различен от застраховката продукт, който е инвестиционен. Това вече е различно. Затова е добре винаги да се пита къде се инвестира (обикновено е взаимен фонд), да се изискват задължителните документи за фонд.  

Инвестирането на финансовите пазари (директно, без това да се предлага като част от друг продукт) може да се направи пасивно – чрез взаимен фонд, и активно – като самостоятелно се купуват акции и други финансови инструменти. Никой не може предварително да Ви гарантира определен #доход, това е важно да запомните, особено когато Ви предлагат смесен продукт като структуриран депозит или застраховка с инвестиция. Доходът от инвестиция не може да бъде обещан и гарантиран. Той може да бъде прогнозиран на предишни исторически стойности, но не може да бъде обявен за сигурен.

Всички инвестираме, но не си даваме сметка за това
Много често хората казват: „Аз се чудя дали да започна да инвестирам, не съм готов, нямам пари и пр.“  А всъщност ние всички инвестираме, просто не всеки знае това. Всеки месец от нашия доход се отделят #пари за задължителното #пенсионно осигуряване. То се реализира чрез пенсионни фондове, които представляват същата структура като взаимните фондове, но предвид това, че управляват пари, които влизат задължително при тях, имат по-различни изисквания за отчетност. Като управление на средствата пенсионните #фондове правят същото, което и взаимните фондове – формират от парите един #портфейл с различни финансови инструменти, който в дългосрочен план (при пенсиониране) трябва да е увеличил стойността на средствата.

Сложната лихва – чудото на увеличението на парите
Как парите се увеличават във времето? В отговор всеки #финансов консултант ще цитира Айнщайн: “Сложната лихва е осмото чудо на света. Който я разбира, я събира, който не я разбира, я плаща.” Всички, които вече са взимали кредит, са запознати с ефекта на сложната #лихва. Вие виждате един лихвен процент, но в погасителния план той се начислява постепенно и сумите, които връщате на банката, са много по-различни след 5 – 10 – 20 години. Затова и Айнщайн обръща внимание, че човек може да я плаща, но да не разбира, че може да я ползва и за себе си – чрез редовното #инвестиране. Просто в единия случай редовните вноски връщат заем, а в другия – редовните вноски натрупват вложение, което се увеличава. За кратки периоди сложната лихва не се отличава като ефект от простата, но за по-дълги периоди вече се вижда значителна разлика. Защото както при кредита се получава натрупване на лихва върху лихва, така при инвестицията се получава натрупване на доход върху доход. То е като ефект на лавина във времето, ако можете да си го представите така. Това е и причината консултантите винаги да посочват, че спестяването чрез инвестиране трябва да започне колкото се може по-рано – евентуално на 20 години. Или ако човек попита кога е подходящо, отговорът е – още вчера! Това е реалният постижим начин за увеличение на парите. Другият – както се казва в един известен виц на актьора Стийв Мартин: „Каква е тайната формула да станеш милионер?“ Отговорът е: „Първо, намираш 1 милион долара…“

Вижте с числа как се случва ефектът на сложната лихва в инвестирането:
•   Ако спестявате чрез #инвестиране всеки месец по 50 лв. в продължение на 30 години (средна доходност от 6% годишно, използва се за рискова инвестиция на финансовите пазари за дълъг период), накрая ще се получи сумата 50 477 лв. Ако изчислим номиналната сума (чисто събраната сума), тя е 18 000 лв. Допълнителната сума, получена чрез ефекта на сложната лихва, е 32 477 лв.

•   Ако #спестявате чрез инвестиране всеки месец по 50 лв. в продължение на 2 години, накрая ще се получи сумата 1 278 лв. Допълнителната сума е само 78 лв.

•   Ако спестявате чрез инвестиране всеки месец по 50 лв. в продължение на 45 години, накрая ще имате сумата 138 489 лв. Допълнителната сума е 111 489 лв.

Малко данни за средна доходност за последните 5 години на финансови продукти
За да имате идея какво се е случвало с финансовите продукти в последните 5 години, ето някои примери с реални данни:Информация за взаимни фондове и спестовни планове


Дисклеймър:
Информираме настоящите и потенциални инвеститори, че стойността на финансовите инструменти и доходът от тях може да се понижат. Не се гарантират печалби и съществува риск за инвеститорите да не си възстановят пълния размер на вложените средства. Инвестициите във взаимни фондове, както и инвестициите на самия фонд не са гарантирани от гаранционен фонд или с друг вид гаранция. Всеки работен ден инвеститорите могат да получат документа с ключова информация, проспекта, правилата/устава на КИС в офисите на ЕЛАНА Фонд Мениджмънт, както и на www.elana.net.


Своите въпроси, свързани с инвестициите и спестяването на средства, можете да зададете в нашата консултативна тема.
#ELANAFundManagement

Последна редакция: пт, 10 апр 2020, 11:05 от Редактор**