Взаимните #фондове все още са непозната материя дори за хора, които през банкови институции вече са вложили #пари в такива финансови продукти, но не са наясно какви са те. По тази причина често те се чувстват излъгани или подведени след време, тъй като не са получили ясна и подробна информация, а са направили #вложение на пари с някаква собствена представа. Обещахме да допълним информацията за избор на фонд с още практични съвети, за които може и да не подозирате, че са достъпни.

Затова е важно да се знаят няколко важни неща за фондовете:
•   Това е регулирана индустрия с конкретни изисквания и документи, чието спазване се наблюдава постоянно от Комисията за финансов надзор. Ако човек има проблем с получаването на информация като инвеститор, той може да се оплаче на надзорната институция – Комисията за финансов надзор.

•   Всички фондове в Европейския съюз имат еднаква регулация и изисквания – всички са задължени да имат одобрени проспект (документ, който описва всички параметри по фонда, неговата инвестиционна стратегия и пр.), документ с ключова информация за инвеститорите и др. Не може да се казва, че има разлики между български фондове и тези от други страни в Европа. Не може да се отказва информация за отчетност.

•   Всеки инвеститор трябва да бъде предупреден за рисковете от инвестирането – да бъде преценен неговият рисков профил и да му се обяснят рисковете на отделните фондове. Взаимните фондове нямат гарантирана доходност. Единствено депозитът до 100 000 евро е гарантиран сред всички други финансови продукти.

•   Задължително е всеки фонд да публикува и да Ви покаже уеднаквения документ за инвеститорите в целия ЕС – документ с ключова информация за инвеститорите.

•   Българските фондове имат асоциация, която всеки ден публикува на сайта си актуални данни за фондовете на членовете си и там можете да сверите всички фондове – асоциацията се казва БАУД и менюто на сайта е Котировки.

•   В България има две национални класации, които подреждат всяка година най-добрите български фондове – те се класират по резултати, сравнени с качество на управлението. Класациите са на сайта Моите пари и на сайта investor.bg. Информация за класациите от 2018 г. можете да видите тук.Задължително искайте документ с ключова информация за инвеститорите!
Това документ беше въведен в целия ЕС, за да улесни инвеститорите при сравнение на фондовете. Той представлява файл от 2 страници, в който е описано всичко важно за фонда по един и същ начин за всички:
•   Инвестиционна политика – в какво инвестира фондът;
•   Таксите на фонда – какви такси ще плащате; дори на сайтовете или в другите материали да няма изчерпателна информация, в този документ задължително са отразени всички такси;
•   Профил на риска – независимо как Ви се обяснява рискът на #инвестицията, в този документ ще видите скала от 1 до 7, която ще Ви даде ясна представа каква е степента на риска. Може да Ви кажат, че фондът е с много нисък риск, а Вие виждате в скалата отбелязана графа номер 3. Това означава, че ако вложите пари за период от 1 година, може да се изненадате от минус – добре е да го знаете предварително и да разположите очакванията си за доходност за по-дълъг период или да изберете друг фонд, който в скалата е по-близо до номер 1;
•   Резултати от минали периоди – на сайтовете си всички фонд мениджъри показват резултати от фондовете си в някакъв вид, но той не е еднакъв – тоест Вие не знаете от коя до коя дата е сметната доходността, ако не е написано изрично. В този документ ще видите годишната доходност на фонда от създаването му всяка година.
Ето един пример на документ с ключова информация за инвеститорите от ЕЛАНА Фонд Мениджмънт.

Винаги, когато става въпрос за #финансов продукт, трябва да сте наясно какво е това, в което ще сложите парите си. Знам, че изглежда трудно, но ако отделите малко време, има консултанти и професионалисти в индустрията, които си знаят работата и разбират, че трябва да обяснят достъпно.
Ако искате да получите цялостна информация какво е взаимния фонд, за кого е, има ли разлики между взаимните фондове в България и Европа и други важни въпроси, отделете 30 минути за това видео с експерти:Бележка: Макар телевизионното предаване, посветено задълбочено на взаимните фондове, да е от 2017 г., то е абсолютно актуално и до днес. Много рядко ще получите в медиите такова безпристрастно и достъпно представяне на темата.

Ако се питате каква е разликата между #спестяване и #инвестиране, вижте нашата статия по темата.
Ако се питате какви са разликите между взаимни и #пенсионни фондове, инвестиране в имоти и други варианти, вижте нашата статия по темата.
Ако се питате какво се случва с парите на инвеститора при най-лошия сценарий, можете да видите нашата статия по темата.


Пишете/обадете ни се директно или се включете в консултативната ни тема, или ни пишете лично съобщение, за да зададете всички свои въпроси!

Николай Павлов
Директор "Връзки с инвеститорите" и
член на СД на „ЕЛАНА Фонд Мениджмънт“
Мобилен тел.: 0889 022 537
email: pavlov@elana.net
http://www.elana.net/fund-management


#ELANAFundManagement

Последна редакция: пт, 10 апр 2020, 11:24 от Редактор**