Време за четене: 2 минути

В първата част на статията ви запознахме с някои специфики на инвестирането, на които трябва да обърнете внимание. В настоящия полезен материал ще ви представим още няколко.

Как да определим инвестиционния си профил?

Когато гледаме към новините за милиардерите и зелените числа от Уолстрийт, тогава всички искаме да сме с рисков профил. Но как бихме постъпили с нашите спестени пари? Компаниите, които управляват инвестиции и взаимни фондове, винаги правят анкети на желаещите да вложат пари, чрез които определят инвестиционния им профил. Най-важните въпроси, на които сами трябва да можем да си отговорим, са: дали сме готови на минимален, балансиран или голям риск; ако видим, че инвестираната сума е намаляла днес, дали имаме търпимост към тази гледка и сме готови да изчакаме, или изобщо не искаме да виждаме загуби и т.н.  

Този фактор: степен на поносимост към риск – той е първият основен за определяне на рисковия профил.
 
Другият важен фактор е възрастта – оттук можем да свържем и инвестиционния хоризонт. Не защото трябва да допускаме, че няма да живеем дълго.  Възрастта и етапът, на който се намираме в живота си, са свързани с времето, когато ще искаме да ползваме парите си.


 
Какво е важно за възрастта като фактор при инвестицията?

Ако сме на 25 – 35 години, пред нас стои дълъг хоризонт, в който можем да оставим отделените пари да работят, без да се занимаваме с тях. По-възрастните понякога казват, че младите вятър ги вее и не се замислят за бъдещето. Но със сегашните младежи нещата не стоят така. Много млади хора, особено от ИТ сферата, са подготвени с информация и са настроени да инвестират отрано, за да могат в един момент – дали да се откъснат от всичко и да направят околосветско пътешествие; дали защото искат да станат весели пенсионери на 40 години – богата палитра от желания, родени от свободния избор на тези нови поколения. Та на тази възраст, ако човекът е склонен към висок риск и не е консервативен, инвестирането в рискови активи е вариантът.  

Когато възрастта е 40+, тогава инвестиционната стратегия трябва да слезе на по-балансиран и нисък риск, защото инвеститорът ще иска да ползва парите по-скоро. Ако има готовност за период от 5 години, тогава спокойно може да се направи вложение в балансирана стратегия, която включва наполовина нискорискови инструменти и другата половина – акции и борсово търгувани фондове. Но има и консервативни фондове, които инвестират малка част в акции и показват по-висока доходност от другите нискорискови опции.  

Ако преглеждате варианти за инвестиция, моят съвет е: обадете се на опитен консултант, за да разберете за подходящите за Вас възможности и да имате цялата информация да вземете решение. Не се хвърляйте на обещания, премислете. Парите за бъдещето са сериозно нещо. Едно е да има моментна загуба на финансовите пазари и стойността на инвестицията след това да се възвърне и да се увеличи. Друго е да се загуби от неинформирано решение в началото.


Николай Павлов
Директор "Връзки с инвеститорите" и
член на СД на „ЕЛАНА Фонд Мениджмънт“
Мобилен тел.: 0889 022 537
email: pavlov@elana.net
Образователни материали за взаимни фондове и спестовни планове

#ElanaFundManagement
#инвестиции

Последна редакция: чт, 18 юни 2020, 10:38 от Редактор***