Връзката между начина на раждане и последващата детска патология е много важна

Тази статия е превод със съкращения от Cesarean versus Vaginal Delivery: Long term infant outcomes and the Hygiene Hypothesis, публикувана през юни 2011 г. в сайта на Националния център за биотехнологична информация на САЩ, който развива науката и здравето чрез предоставяне на достъп до биомедицинска и геномна информация.

Забележка: Статията можете да намерите и в сайта на Медбио+ в раздела Статии.

Цезаровото сечение е необходим метод в съвременното акушерство, но процедурата нарушава първата бактериална колонизация в организма на бебето. По-доброто разбиране на тази ранна колонизация, върху която оказват влияние и такъв фактор като кърменето, може да доведе до вземане на необходимите медицински мерки за създаване на здравословна бактериална колонизация. Причинно-следствената връзка между цезаровото сечение, нарушението на микробиотата и повечето детски заболявания е очевидна.

ВЪВЕДЕНИЕ:
В САЩ случаите на раждане с цезарово сечение (ЦС) са се увеличили с 48% от 1996 г., достигайки нивото от 31,8% през 2007 г. Тази тенденция се наблюдава в много страни по света, като страната с най-голямото население на Земята, Китай, приближава нивото от 50%, а в някои частни клиники в Бразилия броят на случаите достига 80%. Значителен брой ЦС се извършват поради акушерски показания, но някои от тях се извършват просто по желание на майката, като при тях съществуват определени рискове за детето. Добре известните рискове включват потискане на дишането при новородените поради използването на обща упойка, увреждане на плода по време на хистеротомията и/или раждането, повишен риск от респираторни нарушения даже при спазване на термина, както и усложнения по време на кърмене. Освен увеличаващата се тенденция за ЦС, наблюдава се и епидемия от автоимунни заболявания, например диабет тип 1, болестта на Крон, множествена склероза, алергични заболявания, например астма, алергичен ринит и атопичен дерматит. Тези заболявания се срещат по-често в по-богатите западни, индустриализирани държави. Появиха се няколко теории, според които този феномен се дължи на въздействията на околната среда. Според „теорията за хигиената” например, прекалено чистата среда, особено през ранното детство, може да допринесе за развитието на няколко детски заболявания. За първи път тя е предложена от Страчан, който е забелязал обратна зависимост между сенната хрема и броя на по-големите братя и сестри. След това други учени са разширили тази теория от алергиите до такива автоимунни заболявания като диабет тип 1. В настоящата статия ще разгледаме дали увеличаването на случаите на раждане с ЦС също е свързано с това.

Взаимодействието между развиващата се микробиална екология в стомашно-чревния тракт и мукозната имунна система играе важна роля за взаимоотношението между ЦС и възникването на някои от тези заболявания. Червата имат висока имунореактивност, тъй като те имат най-голяма повърхност в цялото тяло, която се излага на въздействието на околната среда и особено на голям брой луминални микроби и антигени, затова би било логично да се предположи, че взаимодействието на червата с околната среда по време на ранното развитие на имунната система може да е свързано с тези заболявания. Интересно е, че един от факторите е свързан с ранното развитие на чревната микробиота, развиващата се имунна система и ранното влияние на секциото за разлика от нормалното раждане (НР) върху този феномен. Имунната система преминава през голямо развитие по време на най-ранното детство, което е тясно свързано с микробите, населяващи чревния тракт. Предполага се, че различната степен на първоначално излагане зависи от различните начини на раждане (НР или ЦС). Микробите, които се заселват в червата по време на ЦС или НР могат да доведат до промени в дългосрочната колонизация и последващата промяна в развитието на имунната система (Фиг. 1).

В настоящата статия ние ще представим информация за човешката микробиота, връзката й с развитието на имунната система, връзката на начина на раждане с колонизацията на червата при бебетата, развитието на имунната система и последващите детски алергии, астма и автоимунни заболявания.

ЧОВЕШКА МИКРОБИОТА
Човешкият организъм се състои от около 100 трилиона клетки, като в червата има около десет пъти повече микроорганизми. Изчислено е, че в чревната флора има около 100 пъти повече гени отколкото в човешкия геном. Метаболитната активност на тези бактерии наподобява тази на орган, затова някои сравняват чревните бактерии със „забравен” орган. Микроорганизмите изпълняват много полезни функции, например ферментация на неизползваните енергийни субстрати, трениране на имунната система, предотвратяване на растежа на вредните патогенни бактерии, регулиране на развитието на червата и производство на витамини (например биотин и витамин К). Интересът относно възможността за използване на чревната микробиота за терапевтични цели и подобряване на здравословното състояние се изразява в популярността на про- и пребиотиците, и дори такива на пръв поглед езотерични терапии, като човешка фекална трансплантация.

ЧРЕВНА МИКРОЕКОЛОГИЯ НА ПЛОДА И НОВОРОДЕНИТЕ
В съвременната литература се твърди, че стомашно-чревният тракт на нормалния плод е стерилен. По време на раждането и веднага след него бактериите на майката и околната среда са заселват в червата на новороденото. Очевидно е, че излагането на въздействието на тези бактерии при раждането зависи от начина на раждане.


Комплектът хранителни добавки от серията NARINЕ BABY създава здравословна колонизация на червата при бебетата, родени секцио или по нормален път, но при липсваща полезна микрофлора на майката.


Вагинален пробиотик NARINЕ LADY създава здравословна колонизация на влагалището за подготовка при планиране на бременност.

ФУНКЦИИ НА ЧРЕВНАТА МИКРОБИОТА
Подробният преглед на функциите на чревната микробиота е извън обсега на настоящата статия, но бихме искали да обърнем специално внимание върху имунологичните функции, поради тяхното значение за развитието на имунната система и възможната патогенеза на няколко известни алергични и автоимунни заболявания. Чревните бактерии играят ключова роля в подпомагането на ранното развитие на имунната система на чревната лигавица, както по отношение на физическите ѝ компоненти и функции, така и по отношение на по-нататъшното ѝ функциониране в живота. Бактериите стимулират лимфоидната тъкан, свързана с лигавицата на червата, за производство на антитела за патогените. Имунната система разпознава и се бори с вредните бактерии, но не унищожава полезните видове. Тази толерантност се развива през ранното детство и понякога се нарича „хипотеза за старите приятели”. Тази хипотеза е обобщение на хипотезата за хигиената, в която се твърди, че микроорганизмите, които са еволюирали заедно с човека играят важна роля за развитието на имунната система, като микроорганизмите и гостоприемникът се развиват в съвместна зависимост.

Тези микроорганизми се влияят в голяма степен от съвременните промени в околната среда, възпалителните процеси, неподходящата диета, затлъстяването, психологическия стрес, недостига на витамин D, интоксикацията на организма (диоксини) и раждането с цезарово сечение. Диапазонът на хроничните възпалителни нарушения е по-голям, отколкото по принцип се предполага и включва алергии, автоимунни заболявания, възпалителни заболявания на червата, както и съдови болести, някои видове рак, депресия/безпокойство и може би дори невродегенеративни нарушения и диабет тип 2.

Към 2-ра част

Последна редакция: пт, 05 апр 2019, 11:18 от Редактор**