Днес аптекарите у нас и световните статистики са категорични, че хората повсеместно търсят хапчета за борба с хроничното безсъние и проблемите със съня

Всеки, който е изпитал безсъние поне веднъж, знае колко неприятно и дори отчайващо е подобно състояние. Липсата на сън или лошият такъв могат да ни накарат да се почувстваме сякаш всеки момент ще рухнем психически или физически. Често се случва да се питаме ще успеем ли изобщо да преживеем деня. Да се живее с този проблем е изключително трудно. Дори ако безсънието не е сред основните хронични състояния от които страдаме, много важно е да знаем как да си върнем добрия сън и да го задържим, защото той оказва огромно въздействие върху цялостното ни здраве във всеки един момент.

Какво е най-честото обяснение на проблема?
Конвенционалната медицина дава няколко отговора за причините на безсънието. Някои от тях може и да съдържат някаква истина. Вашият личен лекар може да ви каже, че причината да не спите е в това, че сте тъжен, гневен, тревожен, страдате от депресия, изживявате проблемни ситуации, имате хронични болежки, или дори че страдате от сънна апнея.
Всички или част от тези симптоми може да са част от живота ви в дадения момент. Но те са симптоми, а не първопричина за проблемите ви със съня. Вероятно често чувате от лекарите как други ваши заболявания или симптоми може да са в основата на безсънието ви. Подобни констатации или вероятности обаче не водят до никъде, тъй като ако не бъде определена първопричината, няма как заедно с лекаря да се заемете с нейното отстраняване.  
Има и случаи, при които тревожността или депресията ви не са породени от лични драми и тревоги и е много притеснително, когато няма кой да ви каже какво ги е породило. А ако към тях се присъединят и проблеми със съня, които също не успявате да си обясните, положението става още по-тревожно. Да лежите будни в леглото и без отговори спомага за появата на допълнителна тревожност, която още повече затруднява заспиването.
Понякога, при проблеми със съня, специалистът може да ви даде някакъв отговор, с който временно да облекчи объркването и неяснотата ви. Може дори да успеете да поспите седмица или повече, понеже сте получили някакво обяснение и загадката на безсънието не ви тревожи толкова силно.

Най-често обаче не получавате нито верните отговори, нито правилните препоръки и предписания, било то от конвенционалната медицина или алтернативната аптека, защото и двете се опитват да повлияят на симптоматиката и не стигат до корените на проблема.  
Нерядко лекарите казват на страдащите от безсъние, че вероятно имат проблем с щитовидната жлеза и затова са будни нощем. Щитовидният проблем обаче, дори да съществува, не е причина за безсънието, но ако вие сте притеснен от този проблем, тогава и безсънието ви ще се задълбочи. Много хора изгубват съня си, когато чуят диагнози като тиреоидит на Хашимото, хипотиреоидизъм, хиперфункция на щитовидната жлеза и т.н., все състояния, за които на пациента се обяснява, че собственото му тяло атакува щитовидната му жлеза. И да, можете да загубите съня си при мисълта за операция на щитовидната жлеза. Не забравяйте обаче, че зле работещата жлеза не предизвиква безсъние.Различните видове проблеми със съня
От огромно значение е да разберем първоизточника на проблемите със съня и какво точно става в нашето тяло, за да можем да предприемем стъпки за лечение. Трябва да локализираме целта, преди да започнем да я преследваме. Не е възможно да се отървем от даден симптом или състояние, без да го разберем. Дори да сме се справили с него, преди да сме го разкрили напълно, много вероятно е, че то ще се завърне в живота ни на по-късен етап или причината за него ще създаде друг проблем, за който няма да подозираме откъде идва. Ето защо, толкова често отговорите, които медиците ни дават, не работят. Не защото медицината не е напреднала и не е в състояние да върши чудеса, а защото лекарите невинаги успяват да стигнат до основната причина за дадено състояние. Често това е факт и за разстройствата на съня.

Проблемите със съня при всеки са много различни. Може например да заспивате трудно, да минават часове, докато това се случи, а при събуждане да не се чувствате отпочинали, защото не сте спали достатъчно.
Или е възможно да заспивате навреме, но да се будите много рано сутрин и да не можете да заспите отново. Умът ви започва да работи на бързи обороти преди изгрева на слънцето и изпадате в тревожност, че не успявате да си доспите.
А може обичайно да заспивате лесно, но като се събудите посред нощ, да не можете да заспите отново и така до сутринта, когато най-накрая заспивате.
Има и вариант, при който заспивате и се будите често през цялата нощ, но не успявате да заспите истински дълбоко.
Някои хора не са в състояние да спят през цялата нощ и когато дойде утрото се чувстват напълно изтощени. Ако това се отнася до вас, можете да опитате бърза дрямка, ако ви се отдаде възможност.
Има хора, които през целия ден се чувстват изтощени, борят се със задачите и единственото за което мечтаят, е да намерят място да полегнат и да затворят очи. Искат само да заспят. А когато дойде нощта, изведнъж се оказват будни, а заспиването навреме - непосилна задача.
Може да успявате да спите през цялата нощ, но да се събуждате с чувството, че имате нужда от още 8 часа сън. Възможно е близките ви да споделят, че хъркате или дишането ви е плитко, да казват, че сте се събудили от собственото си хъркане и вие да си мислите, че именно това е причината за лошия сън през цялата нощ.
Възможно е да потънете в дълбок сън, но изведнъж ръката, вратът или кракът ви да се окажат в неудобна поза и вие се събуждате.
Среща се и вариант, при който сте уморени и готови за заспиване, но някакъв странен звук, телесен симптом, бръмчене или шум в ушите ви пречат да заспите. Това може да са тинит, синдром на неспокойния крак, сърбежи по кожата, болки по тялото.
Тези или подобни състояния е изживявал всеки от нас, но когато такива нощи се повтарят, говорим за здравословен проблем, който сериозно пречи на здравето, работата, пълноценния и щастлив живот, който заслужаваме да имаме.


Кои са истинските причини за проблемите със съня и как да се справим с тях – четете в следващата статия от екипа на МЦ „Епика”.
А най-любознателните могат да позвънят на телефоните на клиниката: 028203855,0879851557 и 0879853557, mc-epica.eu.
Можете да зададете въпросите си към МЦ "Епика" в консултативната ни тема.

Последна редакция: пн, 29 юли 2019, 14:53 от Редактор***