Време за четене: 2 минути
 
Какво представлява периодът за инвестиране, или т.нар. инвестиционен хоризонт?

Това е времето, в което парите, които събирате, ще влязат в света на финансовите пазари и ще започнат да работят за Вас. Да, седите си спокойно, а парите работят – колкото и невероятно да звучи. Ако ги вложите във взаимен фонд, мениджърите ще ги инвестират в акции или облигации на компании, с което бизнесите ще получат капитал, който ще завъртят, за да получат печалба; после тяхното добро представяне ще бъде отразено в ценните книжа и част от тази печалба ще отиде обратно във фонда и съответно после във Вашия джоб. Такъв е работният цикъл на парите в инвестирането – дали директно като инвестиция в ценни книжа или чрез специализирана компания и специалисти.  Колко време да държите една инвестиция, за да изкарате необходимата печалба?

Тук забелязвам често заблуди у инвеститорите, когато залагат очаквания, които не са реалистични за финансовите пазари или за отделни инструменти. „Искам за 2 години да имам по 10% на година“; „Искам за 1 година 40%“…  Аз много уважавам високите цели и взискателността. Но макар финансовите пазари да дават хиляди възможности, има някои реални правила, които всеки инвеститор трябва да знае, преди да започне, за да не се сблъска челно с неизбежни загуби. Неведнъж съм наблюдавал как някой се сърди, че не му се обещават 20% и отива при нелицензирана компания, която му е обещала каквото иска, но там всичките му пари изчезват. За съжаление, все още у нас не е постигнат такъв строг контрол, че да не съществуват фирми, които мамят.  

Не казвам, че не е възможно да се изкарат 40% от нещо за година – но това вече няма да е инвестиция. Тогава трябва да се посветите на трейдърството като спекулант и да живеете с пазарите 24 часа.  

Как да определим коя е нашата инвестиция?

Трябва да имаме авариен фонд, който няма отношение към инвестицията. Парите за инвестиция са тези, които се заделят постепенно или накуп настрани с намерение да се оставят на финансовите пазари и да не се теглят за ежедневни покупки. Така че първо, подсигуряваме спестявания за редовните си разходи и един авариен фонд за непредвидени събития. Средствата, които можем да отделим допълнително, за да направим нещо в бъдеще – това са нашите пари за инвестиция. Няма значение дали са 5, 50, 500 или 5 000  лв.

От какво зависи времето за инвестиране?

Периодът се определя от решението на инвеститора кога иска да ползва парите. Да речем, искам да спестя пари, за да си купя апартамент. Затова, в зависимост от отделяната сума, ми трябват 10 – 15 години, например. Тогава търся подходящите варианти за този период. За да избере в какво да инвестира, човек трябва да познава и своя рисков профил – или т.нар. инвестиционен профил.  

Продължете към част 2 на статията, за да научите още по темата.


Николай Павлов
Директор "Връзки с инвеститорите" и
член на СД на „ЕЛАНА Фонд Мениджмънт“
Мобилен тел.: 0889 022 537
email: pavlov@elana.net
Образователни материали за взаимни фондове и спестовни планове

#ElanaFundManagement
#инвестиции

Последна редакция: чт, 18 юни 2020, 10:37 от Редактор***