Извънредната ситуация, в която се намираме от месец март с ограничителни мерки, промени из основи ежедневието ни. Особено за хората, които по природа са активни и винаги тичат по няколко задачи. Сега обаче ни принудиха да поспрем. Всеки се опитва да се ориентира какви проблеми трябва да предвиди, как да действа още сега, за да предотврати последствията след края на пандемията. Често чуваме, че кризата е възможност – признавам, че докато смятам кое трябва да предвидя, и аз вече се изнервям на този „китайски йероглиф“ и не искам да чувам това.

В такива екстремни обстоятелства всички реагираме различно.  Но… шегата настрана! Да си дадем сметка, че сега имаме няколко шанса, които не трябва да изпускаме. И те са свързани със следните теми:

СПЕСТЯВАНЕ
Дори когато спестяваме редовно, в ежедневието винаги се появяват нови идеи за бита, харчим #пари за пътувания, развлечения и какво ли не. Обявената дата за забрани е неприятна за свободата ни и за всичко, с което трябва да свикнем като извънредна ситуация. Но от гледна точка на планиране на по-свити разходи тя всъщност може да ни е полезна, след като така и така се намираме в тези условия. Това е шансът да определим какво можем да #спестим за периода и да го изпълним – особено ако нямаме практиката да попълваме авариен фонд. Имаме повече време за смятане и четене на съвети за лични финанси, така че можем да го използваме ползотворно – после ще се гордеем, че карантината е била полезен период за финансите ни.  

КРЕДИТИ
Сега имаме повече време да се съсредоточим и да видим дали имаме нужда от промени в натрупаните #кредити. В този период #банките ще бъдат най-отворени за всякакви ситуации, а пък и ние имаме време да преценим дали искаме да намалим вноските си и дали да променим погасителните планове предвид възможните промени в приходите ни. Принципно е добре приоритетно да изплатим кредитите си. Но при такива неизвестни условия в икономиката – може да се помисли как да се използват облекченията от банките.  

ИНВЕСТИРАНЕ
Точно сега имаме повече време да разгледаме възможностите за #инвестиране. Най-важната „тайна“, която точно в този момент не трябва да изпускаме да разберем, е, че в най-голямата криза е най-подходящият момент за инвестиране. Защото след кризата ще има рязък растеж от оттласкването от дъното и точно в най-мрачната ситуация на финансовите пазари се крие потенциала за големите печалби в бъдеще. Така че отделете време да преразгледате за какви цели на семейството си искате да #вложите пари. Точно сега те ще се увеличат след 5 или 10 години в размер, който не можете да постигнете, ако бяхте започнали по друго време. Може да се посъветвате с финансов консултант, да прочетете и да направите избор – за което може би нямаше да имате време преди.

За да получите представа какво се получава на финансовите пазари след #криза, ето пример с последната от 2008 г.  Ако не сте трейдър, който ще виси пред няколко екрана и ще следи анализи, можете да използвате фондове, които влагат в акции на финансовите пазари.

Представяне на американския индекс S&P500 от 2008 г. до края на 2019 г.
Средно 11% на година въпреки спада през 2008 г.


Източник: Bloomberg

ОБУЧЕНИЕ
Надали ще имаме друг период, в който да има толкова голямо предлагане на безплатни обучения. Сега можем да организираме и време, за да инвестираме в себе си. Разгледайте групи и реклами във Фейсбук – пълно е с онлайн курсове по всякакви теми. Най-малкото можете да пробвате безплатните курсове по желаните от Вас теми, за да изберете впоследствие с кого си струва да продължите. Но както в България, така и в чужбина – включително известни университети и библиотеки – са щедри с ресурсите, които имат.  

Не си губете времето, а използвайте шансовете сега! После ще разказвате за приходите от #ОстанетеВкъщи, а не за разходите и неудобствата!

Посъветвайте се с финансов консултант и изберете подходящите бъдещи приходи за Вас.
Ако се чудите какво можете да очаквате от среща с финансов консултант, прочетете ТУК.


Николай Павлов
Директор "Връзки с инвеститорите" и
член на СД на ЕЛАНА Фонд Мениджмънт
Мобилен тел.: 0889 022 537
email: pavlov@elana.net

Образователни материали за взаимни фондове
https://www.elana.net/bg/fund-management/education.html


Пишете/обадете ни се директно или се включете в консултативната ни тема, или ни пишете лично съобщение, за да зададете всички свои въпроси!

#ELANAFundManagement

Последна редакция: пн, 13 апр 2020, 16:56 от Редактор**