Темата за малко #пари и #спестяване идва след празниците, когато сме изхарчили винаги повече, отколкото сме планирали. Обикновено през януари мислим най-много за това как да започнем да спестяваме – както за отделяне на пари, така и за спестяване от ежедневни #разходи. Но невинаги подкрепяме с действия януарските си мисли. Затова още отсега ще опитам да помогна с няколко популярни практични съвета, които могат да помогнат за по-пълен #портфейл.


 
Огледайте месечните си разходи за абонаменти и карти
Може да се окаже, че плащате малки месечни суми, за да поддържате абонамент за нещо, което фактически не ползвате. Това трупа редовен разход, който може да се спести. Прекратете подобни абонаменти и ги направете точно тогава, когато реално ще ги ползвате. Просто сметнете сумите по 12 месеца и вижте колко пари хвърляте на вятъра и какво всъщност бихте могли да направите с тях.  

Ако не сте огледали добре всички варианти за цените на градския транспорт, направете го. Може да се окаже, че една годишна карта, която представлява малко по-голям еднократен разход, ще ви спести значителна годишна сума. Проверете според ползването на маршрути.

Проверете актуалните условия на кредитите и вижте дали не е по-добре да рефинансирате наличните
Лихвите по кредитите (както и тези по депозитите) вървяха надолу в последните години. Когато вземем #кредит за средносрочен и дълъг период, за нас е важно да си плащаме вноската всеки месец и кога ще изплатим кредита. Не обръщаме внимание на това дали условията по кредита драстично се различават от вече актуалните. Ако имате да изплащате кредита още 5 – 10 години, защо да не спестите, при положение че в някои случаи можете да намалите разхода с 50%? По последни данни от ноември 2019 г. на сайта Moitepari.bg, най-добрите оферти за ипотечни кредити са на лихвени нива от 2.80%, а за потребителски – на 4.44%. Промяната в лихвите за последните 10 години е голяма – преди 2008 г. заем за дома се взимаше на 10%, а дори преди 5 години – на около 6%. Ако ще се рефинансира #ипотечен кредит, все пак трябва да се имат предвид и разходите като пари и време за промяната – тъй като там се налага да се предоставят нови документи.  

Проверете колко дълг имате по кредитните карти и го приоритизирайте за изплащане
Кредитните карти лесно влизат в действие, когато нещо трябва да го имаме на момента. Но лихвата по картите е доста висока. По данни, събрани от „Капитал“, в България статистиката на БНБ показва, че ако през 2007 г. лихвите по кредитни карти са били средно 18.05%, то през август тази година са 19.4%. Това са нива извън гратисния период, в който лихва не се начислява, като той е между 45 и 60 дни. А при отделните оферти на банките ще откриете, че лихвите по кредитните карти са в доста широки граници – 12 – 20% при плащане на ПОС терминал или в интернет и 16 – 20% при теглене на #банкомат. Така че имайте предвид, че това е най-скъпият Ви #дълг и е добре винаги да мислите как да се освободите от него. Ако са натрупани значителни разходи, по-добре е да го рефинансирате с потребителски, който е на много по-ниска #лихва.
 
Помислете, преди да поискате талонче за търкане в супера днес
Не че искам да саботирам хазартната ни индустрия, която е втората по големина в ЕС след Малта, но надеждата, че късметът ще ни удари с една поне 6-цифрена сума и ще ни реши поне част от проблемите, всъщност ни докарва разход, който е по-значителен от това, което си мислим, докато махаме с ръка на касата в супера: „Хайде, и две талончета.“

Да изчислим: 2 лв. на ден (а понякога те са повече) представляват 60 лв. на месец –  изхвърлени в пространството – да припомним, че 87% от анкетираните, редовно участващи в лотарии, не са печелили никога (по данни на анкета на Галъп, април 2018 г.). Реално тези 60 лв. на месец може да бъдат автоматично внасяни в спестяване и ако това е дори консервативното инвестиране във фонд чрез спестовен план.
, то след 5 години ще имате 3 992 лв., от които 392 лв. ще бъдат получени върху спестяването, без да правите нищо за тях.  И най-важното новогодишно решение: Започнете да спестявате!
Така сме устроени, че организацията на ресурс днес за бъдещ период ни е трудна. Но колкото по-рано се започне с малка сума автоматично всеки месец, толкова по-спокоен ще бъде животът ни в следващия му етап. Тук ще припомня за един психологически експеримент в САЩ, при който студенти са поставени пред компютри и трябва да напишат под снимките си какъв процент от месечния си #доход биха отделяли за своето пенсиониране. На една част от студентите, обаче, снимките са обработени така, че да се виждат как биха изглеждали на 68 години. Тази група младежи е написала с 30% по-голям дял на месечно спестяване. Не се състарявайте насила, а само изберете план, в който да спестявате.  

Вижте накратко ТУК как да организирате месечното си спестяване.

Весели празници!  

Сиана Даскалова
Консултант "Финансови услуги"
Тел.: 02/ 81 000 72
Мобилен тел.: 0887 855 031
email: daskalova@elana.net

Информация за спестовни планове и инвестиции във взаимни фондове

Включете се в консултативната ни тема, където можете да зададете всички свои въпроси!

#ELANAFundManagement

Последна редакция: пн, 13 апр 2020, 13:35 от Редактор**