Коледните празници са на няколко седмици разстояние и вече започва подаръчната треска. За четири седмици се завихря едно пазаруване, на което в един момент му се губи краят точно в пика на Коледната еуфория. На всички ли ни се случва после през януари да се питаме: „Е, какво толкова купих, че похарчих толкова пари?!“? Всяка година си казвам, че пак дадохме #пари за купища джунджурии и на вятъра, но бързо обръщам погледа към предстоящата година с изречението: "Абе, да сме живи и здрави."  


 
Коледните празници гълтат 2 милиарда лева
Миналата година данните на #НАП показаха, че ние, българите, харчим над 2 милиарда лева за празниците. Тук влизат парите, които отделяме за подаръци, пътувания и празничната трапеза. В проучване сред 19 държави, ние сме на четвърто място по дял от дохода, който харчим за Коледа и Нова година. Повече от нас харчат Мексико, Бразилия и Румъния, като първите пръскат 48% от дохода си. Няма да добавям това, което чуваме и си повтаряме всеки ден за „най-бедната страна в ЕС“. Според направеното изследване сред 23 000 души данните за българите показват, че харчим средно 25% от дохода си за празничния период. Най-популярният подарък за миналата Коледа се оказва облеклото – този отговор е посочен от 16% от анкетираните. Други предпочитани подаръци са играчки (10%), сладкиши (9%) и забавления за семейството (8%). Като причина за огромните #разходи по празниците се посочва спонтанното пазаруване, особено онлайн. Знаем също, че започва атаката на намаленията и всички цветове петъци, които ни убеждават, че ще сме пълни идиоти, ако не си купим веднага на минус 70%. Това, което ще видим през януари – минус по минус, та 2 милиарда лева. И после – казваме си, че трудно спестяваме дори 5% от дохода си. А става въпрос за бъдещето на децата ни, за семейството.
 


„Баба ще те изучи“
Сигурно и при вас се получава така, че освен лудницата по пазаруване и подготовка за празниците, на които се събираме с нашите родители и роднините, най-нервни за избора на подаръци за децата са бабите. Аз все не успявам да се съсредоточа в обсъждането какво да вземат, дали ще се хареса и пр. До миналата година, когато просто си казах: а защо пак ще се хвърлят 100 лв. за нещо, което след 1 януари вече сме го забравили?! И казах на бабите: „Стига с тези дрехи, вземете и подарете един спестовен план да изучите внуците“. И това изведнъж успокои всички. Сега всяка баба си е посветила по един спестовен план за внучката и без темите за Оксфорд и Кеймбридж не сядаме на Бъдни вечер.  
Вижте как може да изглежда коледният подарък от баба, дядо, леля, чичо: Спестовен план за университета!

Вариант с 10 години:Спестовният план е изчислен в съответствие с доходността на консервативна #инвестиция в „ЕЛАНА Еврофонд“.

Вариант 18 години:Спестовният план е изчислен в съответствие с доходността на консервативна инвестиция в „ЕЛАНА Еврофонд“.  

Дори да не е спестовен план за висшето образование на детето, при всички случаи първа вноска за спестовен план е един полезен подарък за Коледа – виждате как лесно 100 лв. отиват за китайски дядоколедовци, лампички, светещи и пеещи неща, които ще изхвърлите после. Дайте идея на роднините си!

Успешна подготовка за празниците!

Включете се в консултативната ни тема, където можете да зададете всички свои въпроси!

Николай Павлов
Директор "Връзки с инвеститорите" и
член на СД на „ЕЛАНА Фонд Мениджмънт“
Мобилен тел.: 0889 022 537
email: pavlov@elana.net
Информация за спестовни планове


#ELANAFundManagement

Последна редакция: пн, 13 апр 2020, 13:33 от Редактор**