„Имам чувството, че ремонтът не свършва с години“ – скоро ми каза един приятел и аз много добре го разбирам, защото казвах същото допреди година. Всяка година, като дойде лятото, започвах да планирам ремонт, който след това ми се струваше безкраен и все недовършен. Вкъщи все бяхме недоволни, че не е станало всичко, което искаме, но още по-неприятното бе, че парите потъваха като в черна дупка – спестявания, кредити…  

Не е случайно, че наскоро проведено проучване отчита най-много взети потребителски кредити за ремонт. По данни на Gemius средната сума за #кредит за ремонт е 12 800 лв. Средните стойности са хубаво нещо, но никога не се случват на мен – моите все са двойни на средните. След няколко години вечен ремонт вече си дадох сметка за основните грешки, които ми попречиха да планирам добре и ми натрупаха #разходи и #заеми.


 
Ще споделя с Вас грешките си, ако мога да помогна другите да ги избегнат:
•   Исках да направя всичко наведнъж
Смятах, че наведнъж ще оправим банята и ще стане боядисването, пък и дограма ще се сложи... В резултат на желанието да се направи веднъж завинаги, в рамките на месец излизат още 5 нови проблема, цялото ми време отива в търсене на нещо и в разговори с майстора, който от време на време изчезва. След повече от месец вече си забравил какво искаше да направиш и взимаш решенията само и само да свърши. Сега знам, че трябваше да си направя един списък с най-важните неща и просто всяка година да планирам по нещо. А дребните интериорни неща изобщо не трябва да се решават по време на ремонт, те може да се добавят през годината.  
•   Ремонт през август
През пролетта започвахме разговора за ремонт през лятото и разпределяхме как по-малко #пари да отидат за кратка почивка, а след това да се отдадем на ремонт. Няколко години дори се лишавахме от пътуване и почивка, само и само наведнъж да свършим с ремонта. И докато търсехме и се договаряхме с майстори, оставахме с един-двама за август. Само че през август всички говорят за море и за почивки. И майсторите започваха да изчезват за по три дни, после седмица. Така едва ги накарах да свършат поне част от нещата до края на октомври.
•   Похарчих много повече пари
Разходът излезе много по-голям, защото исках да направя всичко наведнъж и да не се разправям повече. Тази година вече си направих по-подробна сметка: ако бях разпределял за всяка година по 1 – 2 неща и бях спестявал за тях, а не да скачам на кредитите на банките, семейството нямаше да е с няколко хиляди назад. Затова бих посъветвал човек да си направи списък и да си го разпредели във времето, като, разбира се, най-приоритетни са големите неща: електрическа инсталация, водопровод, дограма. Можех да отделям пари всеки месец и да мога да ползвам собствени пари за по-кратък период, вместо варианта да #изплащам 7 години по-голяма сума.  

Как впоследствие организирах спестяване
Вкъщи решихме, че ще си направим #спестовен #фонд за ремонти. Отделяме автоматично месечна сума, а понякога добавяме пари, когато изпадне допълнителен доход или някой познат върне заем. Само че спестовният ни фонд е чрез спестяване във взаимен фонд. Идеята ни е да имаме винаги пари, които да се трупат за ремонт, така че когато решим да направим нещо от списъка с приоритети, да не се налага да теглим заем.  

Ето как изглежда вариантът за 5 години:


Данни: Спестовен план, свързан с консервативен фонд – на база резултати на ЕЛАНА Еврофонд за последните 5 години по данни на БАУД.  

Да Ви кажа честно, след всички неволи и разправии, няма да се учудя, ако семейството ни реши да приложи фонда към някое пътуване, за което все си казваме, че не е дошло времето. Но е много по-добре да знам, че мога да разчитам на средствата от спестовния си план, който когато искам мога да спра и да си взема всички пари, за да ги изхарча. И да гледам истории за майстори само в някой от старите филми за „Баш майстора“.  
Ако някой иска да му изчисля варианти за различни периоди, да не се колебае да се свърже с мен.  

Пишете/обадете ни се директно или се включете в консултативната ни тема, или ни пишете лично съобщение, за да зададете всички свои въпроси!


Николай Павлов
Директор „Връзки с инвеститорите“ и
член на СД на ЕЛАНА Фонд Мениджмънт
моб. тел.: 0889 022 537
Email: pavlov@elana.net
Информация за спестовни плановеДисклеймър:
Информираме настоящите и потенциални инвеститори, че стойността на финансовите инструменти и доходът от тях може да се понижат. Не се гарантират печалби и съществува риск за инвеститорите да не си възстановят пълния размер на вложените средства. Инвестициите във взаимни фондове, както и инвестициите на самия фонд не са гарантирани от гаранционен фонд или с друг вид гаранция. Всеки работен ден инвеститорите могат да получат документа с ключова информация, проспекта, правилата/устава на КИС в офисите на ЕЛАНА Фонд Мениджмънт, както и на www.elana.net.


#ELANAFundManagement

Последна редакция: пн, 13 апр 2020, 10:56 от Редактор**