Инвестиции - къде, как, какво? - Тема 5

• 10 043
  • 271
  •   1
Отговори
Новата пета по ред инвестиционна тема.

Въпросите, коитo ще обсъждаме и тук са: къде, в какво и как инвестираме, защо избираме дадени инвестиции пред други, какви инвестиционни цели си поставяме, с какъв хоризонт избираме да инвестираме, инвестиции с какъв риск сме готови да поемем, каква доходност целим, с каква цел инвестираме...

Също си говорим и за различни брокери, банки и сметки, подходящи за инвестиране на нашите пари, както и за особеностите на данъчното облагане на инвестиции.

И не забравяйте, колкото по-конретно задавате или отговаряте на въпросите толкова по-полезни са те. Числа, дати, имена, обикновено в това се изразява конкретиката.

Ето и малко конкретика лично от мен актуална към дата на този пост:
-За инвестиции на фондови пазари аз ползвам Интерактиве брокерс от 5 години вече и го препоръчвам на всеки интересуващ се от това.
-За доходност от свободни пари по левова сметка плюс бонуса да превалутирам без разходи ползвам ТБИ банк от 2 години.
-За доходност от свободни пари във валути EUR, USD, GBP ползвам на Revolute Flexible cash сметките.

Линк към старата тема: https://www.bg-mamma.com/?topic=1669945

# 1
Който каквото и да ми говори  - продължавам да вярвам, че в БГ имаме сериозни и рядко ползвани предимства пред чуждите инвеститори. В коя друга страна може да се докоснете до фаундъра на компанията и на чаша кафе в паузата между презентациите да научите неща, факти и планове които ги няма в слайдовете и в новините?
Вчера от форума на Инвестор БГ - Яни Драгов/ Смарт Органик, Драго Иванов/ Хидрогенера, Пелагия Виячева/ Софарма, Ники Мартинов/ Импулс и много други....

Последна редакция: ср, 12 ное 2025, 07:50 от kokopapa

# 2
atom3, а какво мислите за приложението Trading 212?

Последна редакция: чт, 13 ное 2025, 00:25 от Анонимен

# 3
212 Simple Smile
В момента пак има безплатни акции, ако поканиш приятел.

# 4
Не съм ползвал 212, не съм се и интересувал от тях, само виждам, че е популярно. Имат много клиенти и в България, което предполага, че трябва да е добър вариант.

# 5
Аз съм го ползвала няколко месеца с малка сума, за да видя как се движи. През цялото време варираше с по няколко % на минус  и когато даде малък плюс спрях да се занимавам .

# 6
Не съм ползвал 212, не съм се и интересувал от тях, само виждам, че е популярно. Имат много клиенти и в България, което предполага, че трябва да е добър вариант.

Компанията е българска - разположена е в Литекс Тауър. Преди оперираха под бранда трейдърБГ, като дейността им е в UK и мисля че там са надзиравани.

# 7
Платформата е много удобна за ползване. Може да купуваш части от акции и ETF, не е нужно да влагаш огромни суми.

# 8
Аз ползвам Interactive Brokers. Легенди се носят, че е много трудна. Нямам опит с други, но не я смятам за трудна.

# 9
Някой ще се пробва ли на cg:nasdaq?

# 10
  • София
Не знам дали си струва риска, прекалено много неизвестни.

# 11
Само Иран, а и няма индикации въобще да се пробват. Узбекистан е държавно контролиран актив, но няма военни действия и някакви особенни рискове. Шах Дениз е добра хапка, както и цялата Европа. Мексико също. Не знам, просто събирам мнения не само тук. Мисля да пробвам с две пет, срокът е къс. Даже и без Иран все пак става дума за 22 дори и на половина да има сделка си е жива далавера

# 12
Здравейте,
Много съм боса в инвестициите.
Имам само спестявания, наскоро една допълнителна пенсионна направих.
В Булбанк бях на скоро и много симпатична служителка ми каза, че така като си държа парите и се обезценяват и се губят. И предложи инвестиции. Като банката ги управлява, аз не се занимавам и не било нужно.
Имало високорискови,имало по-слабо рискови.
И много се чудя дали да не опитам една част да са в такива продукти.
А тия дни попаднах във фейсбук на Огнян Станоев.
Имате ли наблюдения за този човек. Днес има безплатен уебинар. Като се записах, пишеше безплатно обучение по инвестиране. Но се оказа, че за истинското обучение иска парички. И то не 300 лв, а много повече. Някъде над 5000 беше премиума, стандарта 3000 и някакъв много мижав за 1000.
Иначе представи обучението, много раздели, много видеа, всичко подробно, дори и консултации с него имало + и от счетоводна къща помощ за данъчните декларации.
Е, научих някой неща поне, но страшно дълъг уебинар.
От 19 и сега продължава. Много изморително.

# 13
Булбанк предлагат различни ЕТФ-и. Вярно, имат висока входяща такса и са скъпи за управление, но пак са много по-добри от влог. И наистина нищо не правиш. Няма и данъци за повечето (да се пита при избора). Разбира се има риск, но той е по-скоро моментен (има върхове и спадове). Лошото е ако ти потрябват парите по време на спад...
Но с всичките си кусури това е добра първа стъпка към инвестирането за хора, не искащи влог с отрицателни лихви.

# 14
Не си губи времето с такива неща, Елора.
За който не разбира, депозит е най-сигурният начин. Биг Банк имат 2.25% за Бих Сейф.
Отрицателни лихви може в ДСК да има.
Или ЕТФ, в Trading 212, няма комисионни. Купувай си всеки месец.

Общи условия

Активация на акаунт