Време за четене: 3 минути

Дали има човек в света, който да не знае какво е злато? Може би във всеки дом има нещо от злато – дали бижута, дали наследени стари монети…, а може би и финансови инвестиции в компютъра. Няма как да се учудваме, че когато настане хаос и хората не могат да преценят предстоящите опасности, идва и времето на „треската за злато“. Не като онази във филма на Чарли Чаплин, ако си го спомняте, а съвременната – в света на инвестициите.  


 
Какво трябва да се знае за златото като инвестиция

Когато има притеснение и турбуленция, погледите се вторачват в цената на златото. Тя се покачва с увеличаване на икономическите рискове и страховете от инфлация. А при ситуацията, в която се намираме в последното десетилетие – на рекордни стимули от централните банки във вид на печатане на пари – това по принцип обезценява парите спрямо златото.

На финансовите пазари „златото равно на убежище“ е клише, което непрекъснато се прилага, но и дебатира. Защото движенията на цената му са толкова екстремни и това го превръща в капан, а не убежище за дългосрочните инвеститори, които просто искат да увеличат спестените си пари. Тези инвеститори не са пред котировките на екраните непрекъснато и не познават завоите, които правят спекулантите, и как това обръща графиките.  

При голямата криза от 2008 г. златото загуби 25% от цената си, но след това в процеса на възстановяване пък почти я утрои. След първите мерки и стабилизирането на банковата система златото пое нагоре за следващите три години – от цена 700 щатски долара за тройунция надхвърли 1900 щатски долара. Сега, за 6 месеца от началото на кризата, борсово търгуваните фондове, които купуват злато, са надминали рекорда от 2009 г.  – ръстът на вложенията е от около 40 млрд. долара (източник: World Gold Council). Но съществува и рискът от предстояща дефлация, а златото не обича падащи цени на стоките. Древната вяра в златото, което е изложено днес на много глобални фактори, може да донесе неприятни изненади за тези, които не са спекуланти на финансовите пазари и нямат възможност да реагират бързо според анализите и новините.
 
Какви са вариантите за инвестиция в злато

Най-популярно, естествено, е да държиш в ръцете си златно кюлче. Защото е нещо материално, което можеш да пипнеш. Трябва да се има предвид обаче, че при кюлчетата и монетите има разходи за съхранение, освен ако не решите да ги държите в шкафа в хола. И когато трябва да превърнете златото в кеш – има голям диапазон между цените купува/продава (т.нар. на финансов език спред), който може да варира до 20% и това да „изяде“ доходността от нарасналата цена.  

Най-лесните варианти са чрез финансови инструменти. Има борсово търгувани фондове (ETF), които следят цената на златото – те представляват акции, които се търгуват на борсите както акциите на компаниите. Има акции на златодобивни компании, които правят печалби, когато суровината им поскъпва. За човек, който няма да става трейдър на финансовите пазари, има взаимни фондове, които инвестират както в акции на златодобива, така и в борсово търгуваните фондове, свързани с ценния метал. Тук можете да прочетете за разликите между борсово търгуваните и взаимните фондове.

Злато и златодобивни компании

В началото на юли 2020 г. златото достигна 1800 долара за тройунция, с което достигна рекорда отпреди 9 години. Ръстът за 7 месеца бе 17%. Но както винаги показва практиката в такива периоди, цените на акциите на златодобивните компании отново изпреварват стойността на самата суровина. Книжата им са направили растеж от 23% за периода, ако погледнем индекса, който ги измерва (NYSE Arca Gold Miners index). Най-големите добивни бизнеси в областта поотделно са повишили цените си с около 40%.  

Къде е най-лесният достъп до инвестиции в златодобивния сектор

Най-лесно за инвеститорите е да ползват взаимни фондове, които инвестират в подобни компании. Тези акции обикновено са част от структуриран портфейл, който е предвидил как да се тушират ефектите в различни етапи на пазара, но да се ползват доходността на сектора.  

ЕЛАНА Глобален Фонд Акции е един вариант от„ ЕЛАНА Фонд Мениджмънт“ за готовите на дългосрочна рискова инвестиция. Фондът инвестира в подбрани бизнеси, от които зависи бъдещето на глобалната икономика, както и в най-големите златодобивни компании.  

За хората, които искат да спестяват с малки суми, но редовно, има спестовни планове, свързани с глобалната инвестиция, в които със 100 лв. или евро на месец могат да планират вложението си за бъдещето.

Казват, че мълчанието е злато. Не и когато се отнася до най-подходящите варианти за инвестиции, които точно на Вас да донесат резултати. Обадете се и говорете с финансов консултант, за да се възползвате от тенденциите.

Николай Павлов
Директор "Връзки с инвеститорите" и
член на СД на „ЕЛАНА Фонд Мениджмънт“
Мобилен тел. 0889 022 537
email: pavlov@elana.net

Информация за взаимни фондове и спестовни планове
Образователни материали за инвестиране

#ElanaFundManagement #инвестиции

Последна редакция: ср, 22 юли 2020, 10:11 от Редактор***