При последната ни среща през месец март разбрахме, че имате много въпроси за това как да изберете подходяща #възглавница за вас и за любимите ви хора. Това не е учудващо – на избора на възглавница влияят много фактори. В тази статия сме изброили някои от тях.

Започнете от матрака

Защо е важно?
Твърдостта на матрака влияе значително на начина, по който усещате възглавницата. Ако спите на по-мек #матрак, тялото ви потъва повече в него и възглавницата ще дава съвсем различна #опора на главата, отколкото ако спите на твърд матрак.

Какво да направите?
Съветваме ви, когато пробвате различни модели възглавници в магазина, да лежите върху матрак с възможно най-близка твърдост до тази на вашия или, в идеалния случай – върху мостра на матрака, който имате вкъщи. Така ще добиете максимално добра представа как ще усещате възглавницата по време на #сън у дома.

Позата на сън има значение

Защо е важно?
В зависимост от това как предпочитате да спите, ще имате нужда от различна по височина и твърдост възглавница, която в комбинация с матрака да даде правилна опора на целия гръбначен стълб, включително врата.

Как да изберете?Ако спите по корем, подходяща за вас е възглавница с класическа форма, която не повдига главата твърде много, за да не се изкривява и напряга вратът. Добре е височината да е до 12 см. Мека сърцевина от високоеластична пяна или мемори пяна ще позволи на главата да потъне удобно.

Специалистите не препоръчват да се спи често по корем, тъй като по този начин вратът може да  се изкриви, предизвиквайки допълнително напрежение и възможни болки. Промяната в навиците за сън може да бъде предизвикателство, но в дългосрочен план ще се отрази положително на почивката ви.

Ако спите настрани, един от подходящите варианти за вас е анатомичната възглавница, позната със своята вълнообразна форма. Ухото ви ще прилегне към извивката и по този начин главата и вратът ще са в правилна позиция по време на сън. Анатомичните възглавници са с различна височина от двете страни. Благодарение на това можете да спите на по-високата или по-ниската част според предпочитанията си.

Може да изберете и възглавница в класическа форма. В този случай е важно тя да е с височина, която позволява вратът да е изправен и отпуснат. Това може да е и висока възглавница, ако такава ви е най-удобна.Ако спите по гръб, ви препоръчваме умерено твърда възглавница, за да може вратът ви едновременно да се отпусне, но и да не потъва прекалено много в нея. Ако сте открили, че най-удобна за вас е по-високата възглавница, не се колебайте да изберете такава. Най-важно е възглавницата да осигури правилна опора на извивката на врата между гърба и главата. Тук също добър вариант би била анатомичната възглавница, но и много възглавници с класическа форма могат да предоставят комфорт.Какви са предимствата на различните материали?

Възглавниците от пяна са подходящи за всички позиции за сън. Те съчетават различна форма, височина и твърдост. Също така, високоеластичната пяна е дишащ, антиалергичен, антиакарен и екологичен материал.

Високоеластична пяна

Има висока плътност и еластичност, които дават различни ползи за пълноценния и здравословен сън. Едно от основните ѝ предимства е, че постоянната ѝ проветривост не позволява задържането на влага и не създава среда за алергени.

Мемори пяна

Възглавниците от мемори пяна могат да бъдат меки, твърди, анатомични, високи, ниски и т.н. Това позволява широка гама от продукти, които да отговорят на индивидуалните предпочитания на всеки човек. Мемори пяната може да бъде по-мека или по-твърда, да има релеф или прорези и да се комбинира по различни начини в една възглавница. Възглавниците с ядра изцяло от мемори пяна са антиалергични, антиакарни, не задържат прах и поддържат високо ниво на хигиена. Те запазват правилна позиция на главата и врата по време на сън.  Гел пяна
Гел пяната е дишащ материал, който осигурява постоянно суха среда и усещане за свежест и прохлада. Особено подходяща е за хора, на които често им е топло, когато спят. В комбинация с мемори пяна тя допринася за комфортен и приятен сън.Повече за видовете пяна можете да прочетете в статията ни за материалите и текстилите, използвани при матраците и възглавниците ТУК.

Гъши или силиконизиран пух
Гъшият пух е естествен материал, който предлага изключително меко усещане по време на сън. В него главата потъва много, затова обикновено тези възглавници са с височина над 12 см. Tози тип възглавници обаче са благоприятна среда за развитието на микроорганизми и не се препоръчват за дългосрочна употреба.
Цената на възглавниците от гъши пух е по-висока. Алтернативата е пълнеж от силиконизиран пух, който напомня усещането за гъши пух, но е на по-ниска цена.

Възглавниците за най-малките

Въпросът дали има подходящи възглавници за деца е широко обсъждан. Специалистите препоръчват деца до 2 години (според някои – дори до 5 години) да не използват възглавница. Причините за това включват: възможни изкривявания на гръбнака в периода на активен растеж, неправилна опора за врата и раменете, опасност от задушаване и др.

При малко по-големи деца е добре да се заложи на ниска и мека възглавница. Възглавницата от мемори пяна също е вариант за деца над 5 години, ако им е удобна.

Заведете детето с вас в магазина, за да изпробва различни модели и да намери онзи, който е най-удобен за него. Помнете, че чувството за комфорт е индивидуално – възглавница, която е удобна за вас, може да не хареса на детето и обратно.Пълната гама възглавници на Magniflex можете да видите ТУК.  


Разгледайте матраците и възглавниците на Magniflex на сайта ни или ни задайте въпрос в консултативната тема, за да ви помогнем с допълнителна информация.

#Magniflex
#ЕкспертиВСъня
#ИзборНаВъзглавница

Последна редакция: ср, 22 апр 2020, 12:27 от Редактор***