Кърмаческа стачка: когато бебето казва “НЕ”

  • 30 932
  • 4
  •   1
Отговори
  • До хладилника, който обичам
  • Мнения: 22 792
Кърмаческа стачка: когато бебето казва “НЕ”

автор: Елена Чукаловская
Консултант по кърмене


Да се опитаме да си представим какво би станало, ако бебето на едно млекопитаещо, например на мечка, слоница или горила, изведнъж откаже да суче от мама? Отговорът е ясен: в естествени условия това бебе не би оцеляло. Затова то не суче от мама само в два случая: или самото то е слабо и нежизнеспособно, или с мама се е случило нещо и мама вече я няма. Във всички останали случаи бебето суче. Природата е устроена така, че кърмаческата стачка е неестествено явление. Отказът от гърдата почти не се среща в природата, не се среща и в човешките общности, запазили архаична култура за отглеждане на деца. В съвременния цивилизован свят обаче отказът от гърдата е често срещано явление. Да се опитаме да обясним защо се получава така.

Основната задача на всяка една популация, в това число и човешката, е да оцелее, да опази своето потомство. В продължение на десетки хилядолетия, в процес на естествения подбор са се утвърждавали признаци, позволяващи на майката да осигури най-добрите условия за опазване на потомството, формирали са се оптимални модели на майчино поведение. Майчиният опит, знания, похвати на майчиното изкуство са били достояние на цялата общност – на рода и племето, и непрекъснато са се предавали от поколение на поколение. В една такава общност младата майка никога не е била оставяна на произвола на съдбата.

Тя е готова за майчинството, защото, на първо място, тя самата е била кърмена и отгледана правилно, както са били кърмени и отгледани всички предшестващи поколения, по най-добрия начин за опазването на здравето на потомството. На второ място, тя има опит в общуването с малки деца, защото е виждала как са се държали другите майки и самата тя се е грижила за бебетата. На трето място, тя винаги е закриляна и подкрепяна от по-опитните майки. Те я учат как да кърми и да се грижи за собственото си бебе и я поправят, когато допуска грешки. Към момента на раждането на четвъртото си дете, жената вече е достатъчно опитна майка, за да се справя без чужда помощ и да споделя опита си с други майки.

За съжаление се е случило така, че веригата за предаване на майчиния опит е била прекъсната. По-голямата част от съвременните майки са били отгледани “по Спок”. Освен това, на практика те никога не са общували с малки деца преди раждането на собствените, не са наблюдавали как опитните жени  кърмят и се грижат за бебетата си. По-голямата част от съвременните баби не са носители на положителен майчински опит, защото именно те са отгледали децата си “по Спок”. Майките и бабите са объркани от противоречивата информация за това как все пак е правилно да се кърми, отглежда и възпитава едно дете. Вместо помощ и подкрепа, знания и опит, проверени от поколения, съвременното общество предлага на младата майка разнообразни “Заместители”, средства за отделяне на бебето от майката във вид на адаптирани млека, шишета с биберони, биберон-залъгалки, бебефони, а също така многобройни модерни методики за възпитание и развитие, противоречащи на самата  човешка природа.
 
В тези условия кърмаческата стачка, който по своята същност е неестествена, отдавна се е превърнала в често срещано явление. В практиката на консултирането в областта на кърменето проблемът на кърмаческата стачка заема трето място след подозрението за недостиг на мляко и запушените канали.

В днешната ситуация кърмаческата стачка е напълно естествен и единствено достъпен на бебето начин да каже на мама “НЕ”, да изрази своето несъгласие с нейните действия.Как изглеждат нормалните отношения между майката и кърмачето


Многобройни наблюдения върху поведението на кърмачетата в естествени условия, а също така върху поведението на онези майки, които са имали щастието да получат гореспоменатия проверен от поколенията майчински опит, ни позволяват да разберем какво всъщност е нормалното поведение на кърмачето и как изглеждат неговите отношения с мама.

Когато майката слага бебето на гърдата, то винаги започва да суче. Дори точно в този момент да няма такава потребност, то ще поеме гърдата. Просто в този случай ще направи няколко сукателни движения и спокойно ще я пусне. Защо е така? От природата е отредено, че новороденото човешко бебе е безпомощно същество, напълно зависимо от майката. Затова отношенията в двойката мама-бебе не са симетрични: майката е лидер, тя изпълнява водеща роля. Щом майката предлага гърдата – значи така трябва да бъде, и бебето започва да суче.

Обикновено майката не злоупотребява със своето лидерство и предлага на бебето да суче само когато то наистина има такава потребност или в извънредна ситуация, когато тя самата се нуждае от помощ. Например, поради някаква причина тя има прекалено много мляко и изпитва дискомфорт. Струва си да се отбележи, че описаното по-горе поведение си остава в сила през целия период на кърменето, а средната продължителност на този период при човека е около три години и половина.

Нещата изглеждат така, когато отношенията между майката и бебето са нормални. Ако са нарушени, бебето може да започне кърмаческа стачка.


Как се нарушават взаимоотношенията

Когато бебето се ражда на бял свят, то със сигурност знае, че има мама. По време на 9-те месеца живот в утробата бебето е свикнало със съвсем определени усещания: свикнало е да чува звуците на майчиния организъм, нейния глас, ритъма на нейните крачки, свикнало е с определена температура и комфортна поза, с миризмата на мама. Новороденото бебе се нуждае от непрекъсната близост с майката, защото само в ръцете й, сучейки от гърдата й, то попада в атмосферата на привични усещания, атмосфера на умиротвореност и комфорт. Бебето очаква от майката напълно определени действия, насочени към пълно удовлетворение на всичките му потребности. То очаква, че нейното поведение като цяло няма да се отличава от поведението на праисторическата жена или на жена, живееща в индианско племе, изолирано от цивилизацията. Това са генетично вродени очаквания, формирани в хода на еволюцията, които всяко новородено бебе притежава. Ако майката не отговаря на неговите очаквания, бебето губи вяра в нейната надеждност, а това винаги е повод за възможна стачка.

Например бебето може да бъде обидено заради начина на раждане. Когато ходът на естествения процес е бил нарушен поради външна намеса. В такава ситуация бебето може да откаже да суче още в първите дни от живота си. Такива ситуации не са разпространени, но се срещат.

Може би майката се опитва да научи бебето да се гмурка и да плува, прави динамична гимнастика с него, държи го неудобно, неправилно се грижи за него, спазва строг режим на хранене, рядко го взима на ръце, слага го да спи в отделно легло. Във всички тези случаи бебето изпитва негативни преживявания. То не е очаквало, че мама може да се държи по подобен начин, защото хиляди предшестващи поколения майки са се държали съвсем различно.Какво представлява кърмаческата стачка


В отговор на предложението на майката бебето не засуква от гърдата. То може мълчаливо да се обърне на другата страна, може да пищи при опит да му се подаде гърдата или когато гърдата се окаже в устата му, или дори при вида на майката и гърдата, често се опъва.

Срещат се различни варианти:

1. Бебето отказва да суче от двете гърди.
2. Бебето суче добре от едната гърда, но отказва да суче от другата.
3. Бебето започва да суче, но след като направи няколко сукателни движения, внезапно спира и плаче.
4. В периодите на бодърстването бебето отказва да засуче или спира да суче и плаче, но по време на сън суче по съвсем различен начин.  


Видове кърмаческа стачка


В зависимост от поведението на детето и причините, които са го предизвикали, се обособяват няколко видове стачка:
1. При лъжлива или мнима стачка се наблюдава поведение, което прилича на стачка, но то не е предизвикано от нарушени взаимоотношения, а от други причини.
2. Причината за истинска стачка са винаги нарушени взаимоотношения. В зависимост от степента на нарушенията поведението на детето може да се различава. В случай на мека форма на стачка бебето засуква понякога, в случай на твърд отказ отказва да суче въобще.


Мнима кърмаческа стачка


Да разгледаме най-често срещаните случаи на мнима кърмаческа стачка и действията, с помощта на които майката би могла да се пребори с нея.

1.   Някои майки се плашат, приемайки за стачка поведение, при което новороденото бебе си върти главичката до гърдата. При новороденото бебе подобно поведение не е свързано със стачка. Това е инстинктивно поведение, проява на рефлекса на откриване на зърното, който помага на бебето да се ориентира и да намери гърдата. В този случай майката трябва да се научи правилно да поставя бебето на гърдата и да контролира неговото поведение. Тогава рефлексът скоро ще изчезне, тъй като вече няма да е необходим. При правилно поставяне на бебето на гърдата устичката му е широко отворена, устните са отпуснати и обърнати навън, обхващат ареолата почти изцяло, езичето лежи върху долната челюст. При правилно поставяне бебето суче безшумно, не мляска, не поглъща въздух. За контрол майката следва винаги да слага свободната си ръка върху главичката на бебето, за да не му позволява да се върти, да изпуска или да дърпа зърното.

2.   Бебето може да започне да се безпокои на гърдата, когато изпитва физически дискомфорт. Например заради нуждата да се изпишка или да ака. Майката трябва да прояви разбиране, да гали и успокоява бебето. В такава ситуация си заслужава бебето отново да се сложи на гърдата, защото сукането му помага да се справи с подобни проблеми. Когато се научи да държи бебето в подходяща за изхождане поза, майката ще може още по-добре да му помогне в подобни ситуации.

3.   Бебето може да стачкува, когато изпитва болка при сукане. Това се случва когато детето е болно, например страда от хрема, ангина, стоматит, млечница. Ако бебето е болно, то следва да бъде лекувано. Възможно е по време на болестта да суче по-добре на сън. Възможно е да го безпокоят зъбки. За преодоляването на болката, свързана с никненето на зъби, може да се използват локални обезболяващи средства, предназначени за тази цел. Когато болката премине, бебето отново ще суче с охота.

Другият случай, свързан с болка, са коликите. При колики бебето редовно е неспокойно вечер. Може да пищи при смяна на положението на тялото му, при всяко напрежение и да не може да суче. То свива крачетата към коремчето, рязко ги изправя, плаче, заради това грешно се смята, че го безпокои болка в коремчето. В същност малкото бебе се държи еднакво при всякакъв вид болка, защото то все още няма локализация на усещанията. Действителната причина за появата на колики не са проблеми с храносмилането, а главоболие от съдов произход, кърмаческа мигрена. При напрежение болката се засилва, затова бебето реагира болезнено към всичко, което изисква усилие. Когато бебето страда от колики, то може да бъде чувствително към геомагнитни явления, промяна на налягането, лунната фаза. При колики майката трябва да се държи спокойно. По време на пристъп не предлагайте на бебето да суче, то няма да успее, защото това изисква усилие от негова страна и усилва болката. Носете бебето на ръце, опитайте се да намерите такова положение на тялото му или ритъм на люлеене, при които то ще може да се успокои и да заспи. Когато бебето заспи, не променяйте положението на тялото му. Важно е да не го събудите, да изчакате да се събуди само. Опитайте се да се настаните удобно и търпеливо чакайте. Ако бебето се е събудило само, значи пристъпът е преминал. Предложете му да суче, сега то отново ще може да го прави.

Склонността на бебето към колики може да бъде предизвикана от грешки в отглеждането му. Ако вашето бебе страда от колики, се опитайте да организирате отглеждането му правилно, научете се на похвати на майчиното изкуство.


4.   Понякога на бебето му е трудно да суче, когато млякото тече от гърдата прекалено силно. През периодите на бодърстването бебето има проблем със сукането. Обикновено тези трудности са временни – на около три-четири месеца всичко се нормализира. Реагирайте спокойно, опитайте се да успокоите бебето, говорете му нежно, галете го и го люлейте. Опитайте се да се нагодите към ситуацията, като с помощта на консултант по кърмене, подберете възможно най-удобната поза за кърмене. Най-често бебето не изпитва затруднения при сукане по време на сън, опитайте се да се възползвате от това.

5.   Има случаи на еднократен отказ. Ако майката отсъства известно време, при завръщането си тя може да установи, че бебето отказва да суче.

Опитайте се да се държите спокойно, да не реагирате на случващото се. Приспете бебето на ръце. Когато заспи, легнете до него и се опитайте да му подадете гърдата, веднага щом помръдне.  Обикновено след сън всичко се нормализира.

Не забравяйте, че кърмачето трябва да суче само от гърда. Не бива да му се дава шише с биберон или биберон-залъгалка дори когато майката отсъства. Човекът, който ще гледа бебето, трябва да може при необходимост да дохрани бебето от лъжичка, чашка или спринцовка без игла.

Еднократният отказ заема междинно положение между мнимата и истинската стачка. Еднократният отказ може да не е случаен. Ако това се е случило, задължително се замислете дали правите всичко както трябва, дали бебето е сигурно, че винаги може да разчита на вас.


Истинска стачка

Истинската стачка възниква, когато са нарушени взаимоотношенията между майката и бебето, когато нейните действия са довели до това, че бебето е загубило вяра в нейната надеждност. Когато бебето вече не е сигурно, че винаги може да разчита на мама и най-малкия повод е достатъчен за да провокира стачка. Това може да е отсъствие на майката или отиване до поликлиниката, посещение от гости, масаж... Обикновено в продължение на две седмици преди началото на стачката се случва някакво събитие, последната капка, която препълва чашата, и бебето започва да стачкува.

Поведението на бебето е израз на неговото отношение към майката. В зависимост от тежестта на нарушенията, бебето се държи по различен начин. Ако все пак понякога суче, това е протест против действията на майката, опит да я “превъзпита”. Ако бебето изобщо не суче, това е истински ултиматум, истински отказ от майката. По-голямата част от майките тежко преживяват стачката, изпитват дълбоко чувство на вина пред бебето, чувстват се разсеяни и безпомощни. И все пак какво може да се направи в случай, че бебето наистина се отказва от гърдата?

Как да преодолеем истинската кърмаческа стачка

Преди всичко е необходимо да разберем защо е започнала стачката, да открием причините. Ще отбележа, че това невинаги е лесно, обикновено неопитната майка не забелязва  своите грешки. Консултантът по кърмене ще ви помогне да откриете причините за стачката и по възможност да ги отстраните.

Понякога не е възможно да отстраните причините. Ние не можем да променим миналото, но след като осъзнаем грешките си, сме способни да не ги повтаряме в бъдеще. Помнете, че във всяка една конкретна ситуация човек избира най-доброто от достъпните му решения. Тогава вие не сте знаели как да постъпите правилно и не сте имали до себе си човек способен да ви помогне, да ви научи и коригира.  Опитайте се да не се обвинявате за грешките, които сте допуснали в миналото, а гледайте напред.

Преди всичко на бебето му е необходимо вашето съчувствие и разбиране. В момента му е много трудно. На вас също никак не ви е лесно. Вярвайте, че ако действате уверено, без да се съмнявате, че постъпвате правилно, и ако изпълнявате препоръките, със сигурност ще постигнете успех и съвсем скоро вие с бебето отново ще се наслаждавате на близостта си.


Първи етап (подготвителен)


Не е лесно да се справите със стачка, затова се постарайте да приключите всичките си неотложни ангажименти и да се подсигурите с подкрепа. Помолете близките си да поемат домакинските задължения за две-три седмици, за да можете вие да посветите цялото си време и внимание на детето. Опитайте се да им обясните какво и защо възнамерявате да правите и ги помолете да не ви се бъркат минимум три седмици. Добре е, ако до вас има жена, която да е способна, след като чуе всичките ви оплаквания, да каже нещо от рода: “ И все пак браво на теб! Постъпваш правилно и със сигурност ще постигнеш успех”. Подготовката може да отнеме от няколко дни до няколко седмици. Всеки ден е от значение, затова тя не бива да се проточва прекалено дълго във времето.

Втори етап (основен)

Той се провежда чрез малка “обсада”. За две-три седмици майката остава насаме с бебето, затваря се от външния свят и възстановява изгубените взаимоотношения, осигурявайки на бебето условия, максимално напомнящи състоянието на комфорт вътре в утробата.

Цялото това време тя прекарва много време с бебето на ръце или като лежи, гушкайки го. Често майката практически не напуска пределите на стаята или дори на леглото. Когато излиза от стаята, взема бебето със себе си. Изключва се всичко, което би могло да отвлече вниманието на бебето от мама: разходки, посещения от гости, отиване до поликлиниката, масаж. Бебето не се взима на ръце от други хора. Две-три седмици само майката докосва бебето.

Премахват се всички предмети за смукане: шишета с биберони и залъгалки. Те се премахват завинаги. Ако дохранвате бебето от шише, се научете да го правите с лъжичка. Това може да стане постепенно за три-четири дни. След това махнете биберон-залъгалката. Ако бебето е по-малко от два месеца, веднага забравете за нея. Ако бебето е по-голямо и е свикнало със залъгалка, я оставете за няколко минути преди заспиване, а след това я махнете изцяло. По-нататък следва да научите бебето винаги да заспива на гърдата.

Ако бебето се дохранва с адаптирано мляко, се намалява неговото количество. За това винаги трябва да се съветвате с консултант. Състоянието на бебето се контролира според количеството на отделяната урина.

Майката следва максимално да се съблече, идеалният вариант е да облече къси панталонки и лека риза с копчета, максимално да съблече бебето. Важно е бебето колкото се може по-често да докосва майчината кожа, да усеща, че гърдата е наблизо и е винаги достъпна.

Честотата, с която бебето се слага на гърдата, зависи от възрастта и пола на детето, както и вида на кърмаческата стачка. Винаги предлагайте на бебето да суче преди заспиване, при събуждане, както и при всяка проява на безпокойство. Предлагайки му да суче, не настоявайте. Ако опитът не е бил успешен, успокойте бебето. Спете прегърнати и през деня, и през нощта. По време на сън предлагайте гърдата веднага, щом бебето помръдне.

Не бива да допускате бебето да плаче на гърдата. Ако това се е случило, покрийте гърдите си и го успокойте, отвлечете вниманието му с нещо друго.

Ако бебето суче, не му отнемайте гърдата, докато само не я пусне.

Обикновено, ако майката изпълнява всички препоръки, след около три до пет дни бебето започва да отстъпва. Борбата със стачката се смята за приключена, когато бебето започне само да си иска да суче. При всички случаи продължавайте “обсадата” не по-малко от две седмици.


Трети етап (затвърждаване на постигнатите резултати)

За да затвърдите постигнатото, бъдете особено внимателни, докато бебето не навърши осем месеца. Бебе, което поне веднъж се е усъмнило в надежността на мама, се нуждае от продължителна рехабилитация. Най-вероятно то ще иска отново да провери дали може да разчита на вас, ще се държи предизвикателно. Струва си майката да прави тестове за “лоялност”, като по своя инициатива предлага на бебето да суче 1-2 пъти на ден. При повторна стачка се придържайте към изложените по-горе препоръки. Бебето ще изгради устойчиво отношение към гърдата едва след навършването на осем месеца.

Тук са изложени най-общите препоръки. Ако не се получава, се обърнете за помощ към консултант. След като преодолеете стачката, ще ви се наложи да се научите да живеете по друг начин. Инструктор по отглеждане на детето ще ви помогне да усвоите всички тънкости на майчиното изкуство. Ако нямате възможност да поканите инструктор, се обърнете за помощ към опитна майка. Важно е жената, с която ще се съветвате, да е имала положителен опит в кърменето, т.е. да е кърмила не по-малко от година и половина и да си спомня за това с удоволствие.

Накрая ще отбележа следното:

1. Кърмаческата стачка не е повод за прекратяване на кърменето, а е повод да се замислите дали правите всичко както трябва. Това е важно и в случаите на еднократен отказ.

2. Ако бебето отказва да суче, винаги си струва да се борите, за да запазите кърменето, но да се справите със стачката след навършването на осем месеца ще е по-трудно.
 
3. Не е лесно да се справите с кърмаческата стачка, но вашите усилия ще бъдат оправдани. Та нали става дума за продължаване на кърменето – основата на вашите взаимоотношения с детето, основата на неговите взаимоотношения със света и другите хора. Целият му живот е пред него, помогнете на вашето бебе да не загуби вярата си във вас още в самото начало на своя път.


Преведе Duol от http://www.rojana.ru/

Последна редакция: нд, 18 юли 2021, 13:09 от Редактор*

# 1
  • София
  • Мнения: 5 079
Страхотна статия, много благодаря!  Heart Eyes
  bouquet

# 2
  • Мнения: 1 559
  Много хубава и изчерпателна статия Grinning Благодаря за положения труд, Дуол!  bouquet

# 3
  • Мнения: 485
  Много хубава и изчерпателна статия Grinning Благодаря за положения труд, Дуол!  bouquet

Моля, моля  Simple Smile А ти си почисти кутията, че не мога да ти пиша.

Бу, по принцип аз съм на линия ако има нещо за превод от руски  smile3521

# 4
  • Мнения: 72
Цитат
molia vi se niakoi da mi odgovori  imam 22 mese4no bebe kyrmim see no kogatoo  su4i su4i i si zaspiva sled edin dva 4asa pak e gladen i taka ne moga da mu napravia nikakuv rejim kogato si poiska mu davam ne e problem tova no ve4erta pak sme taka na vseki 4as se xranim po malko i zaspiva mu4ase da go budia da se naxrani dobre no ne stava taka lsdko si spii  i re6ix da probvam s lactanata davax mu samo v 12 4isa ve4erta za da vida  kolko 6te spi  i da spaa  mi zeli 4 4asa bez da mrudne taka i az se naspivam i sum otpo4ivam  no prez denia gledam da si go kurmia za da nes e  otkaje ot karmata no newsm78 tezi dni zabeliazvam  kato po4va da sy4i i po4va da reve slagam my pak gardata i ne6te zasykva malko i tova e vaprosami e da ne go otbia taka ot karmata kato mu davam lactanata  i imamesi i semeini problemi i sestrami mi vidia kurmata i mi kaza 4e e mnogo vodnista ? mojeli da e  ot tova ne6to offfffffffffff  neznam moliavi daitemi savet a kato my dam lactanata spi spokoe  newsm78 newsm78

моля ви се някой да ми одговори  имам 22 месечно бебе кърмим сее но когатоо  съчи съчи и си заспива след един два часа пак е гладен и така не мога да му направя никакъв режим когато си поиска му давам не е проблем това но вечерта пак сме така на всеки час се храним по малко и заспива мучасе да го будя да се нахрани добре но не става така лсдко си спии  и реших да пробвам с лактаната давах му само в 12 чиса вечерта за да вида  колко ще спи  и да спаа  ми зели 4 часа без да мръдне така и аз се наспивам и съм отпочивам  но през деня гледам да си го кърмя за да нес е  откаже от кармата но newsm78 тези дни забелязвам  като почва да съчи и почва да реве слагам my пак гърдата и неще засуква малко и това е въпросами е да не го отбия така от кармата като му давам лактаната  и имамеси и семейни проблеми и сестрами ми видя кърмата и ми каза че е много водниста ? можели да е  от това нещо оффффффффффффф  незнам моляви дайтеми съвет а като му дам лактаната спи спокое  newsm78 newsm78


---
Моля, пишете на кирилица!

Последна редакция: пт, 04 ное 2011, 20:51 от Бу

Общи условия

Активация на акаунт