Казвам „отпуската на живота ми“ и вече аз започвам да си представям зелен остров под слънцето, бели пясъци и други картинки, които ни карат да въздишаме. Но всъщност нямам предвид това. Във времето на отпуските реших да споделя нещо, което научих от хората, които често консултирам как да използват парите си по-работещо за живота си. Става въпрос за нещо, което вълнува милениълите (поколението, родено през 80-90-те), които срещам често, като идват на #финансова консултация при мен и разговаряме за проблемите, които ги вълнуват.    
Те първи заговориха за вече често описвания „бърнаут“ или професионално прегаряне, което тази година Световната здравна организация посочи като медицинско състояние, свързано с професионалната среда. Последно четох данни за проучване, че 60% от българите са стигали до бърнаут, но не мога да се сетя за източника, за да го цитирам. А това не е българско явление, то е тема на много 30-годишни по света. В това се убедих, след като разговорите с моите млади клиенти ме накараха да започна да чета статии в западните издания.


 
Сабатикал – решение, което може да се планира
В най-подредените страни като скандинавските отново са се заели с решението на бърнаута като неизбежен проблем на времето ни още от началото на 21-ви век. Макар че в университетските среди в западните общества т.нар. #сабатикал да съществува отдавна и без да трябва хората да стигат до прегаряне.
Практиката на „сабатикал“ е излизане в отпуск за определен период от време – няколко месеца или година – за да се откъснеш от ежедневието и да потърсиш нови умения или преживявания, които ще възродят любопитството и вдъхновението или просто ще използваш почивката, за да преразгледаш какво точно искаш и дали вървиш към постигането му. Идва от иврит – „шабат“, който е седмият ден, в който се почива.  
В много страни, а според HR експерти и в България има случаи, когато работодателите дават едногодишен неплатен отпуск на служителите си, които имат нужда да се откъснат и да правят нещо друго. Често изводът е, че те се връщат с нови идеи и най-вече заредени с енергия.  В Швеция от 2002 г. са започнали да експериментират с държавни средства да се финансира платен сабатикал за служители, които получават около 70% от дохода си, докато пътуват, учат или експериментират със стартиране на свой бизнес. Често това е периодът, в който младите хора могат да огледат наученото и да започнат да живеят по-реализиран живот. Само благодарение на един отпуск.


 
Спестяването отрано – ключът към свободния избор  
Дали работодателите в България ще последват примера на Швеция – няма нужда да се чудим кога ще стане.  Но младите хора могат да разберат едно основно правило за парите: те могат да работят за тях чрез времето – младежите имат достатъчно дълго време, за да спестяват и колкото по-рано го направят, толкова по-голям избор и свобода на избора имат само след 10 години!
Вместо да се фокусираш изцяло как да печелиш повече #пари, съсредоточи се отрано върху редовното #спестяване на 10% от дохода. Това съветвам всеки младеж, който дойде при мен. И му правя сметката, че ако беше започнал да отделя дори и 5% от добрата си заплата от началото на кариерата си, сега на 30 години щеше да има натрупани с печалба 20-30 000 евро.  
С тези пари винаги може да каже: „Стоп!  Няма да гледам околосветски пътешествия на филм, а ще го направя!“ Или просто да спре, преди да прегори професионално и да си организира „отпуската на живота“. Не един и два са примерите в западните страни за сабатикал като решението на „кризата на милениълите“, което всъщност никак не е тяхно, просто е дошло поколението и времето да се говори открито за тези възможности.  Точно докато си млад, можеш да използваш най-големите предимства на увеличаването на парите в дълъг хоризонт  - тук можете да прочетете простичко за сложната лихва.

Пример за портфейл за спестяване за 10 години
Да речем, че взимате средната #заплата в ИТ индустрията, която по данни на НСИ от 2019 г. е почти 3 000 лв. Добре е да отделите 10% от нея, но разпределите месечната вноска за различни цели.
Отделете 100 лв. в нещо сигурно – на депозит в банка или в сметка: просто за да ги ползвате като авариен фонд за проблемни ситуации. Останалата част от месечната вноска можете да разпределите в рискова инвестиция, която ще оставите за период от 10 години, за да вземе оптималното от финансовите пазари. Това може да е балансиран фонд или фонд, инвестиращ в акции, а тези, които имат повече време и финансовите пазари са им интересни, могат да отделят и за акции с дивиденти (за да им носят постоянен годишен доход). Така за 10 години от рискова #инвестиция можете да натрупате около 20 000 евро, които дават съвсем различен избор пред вас.


 
Информация за фондове и спестовни планове

Ако не „прегорите“ и не искате да ползвате сабатикал, тогава пък винаги можете да ползвате тази сума за 20% вноска за апартамент или къща, или каквото се окаже приоритет в живота Ви тогава.

Идея за HR специалисти
Разпитах HR специалисти, с които работим, но не получих информация в България да се предлагат платени програми за сабатикал. Това, което бих дал като идея на работодателите, е да пробват да въведат минимално редовно спестяване за своите служители, като в един момент могат да ги стимулират с един платен сабатикал вместо да им дават платен отпуск.  
Надявам се, че темата вълнува и съм на разположение както да споделя лично опита си с милениъли, така и за финансова консултация.

Пишете/обадете ни се директно или се включете в консултативната ни тема, или ни пишете лично съобщение, за да зададете всички свои въпроси!

Николай Павлов
Директор „Връзки с инвеститорите“ и
член на СД на ЕЛАНА Фонд Мениджмънт
моб. тел.: 0889 022 537
Email: pavlov@elana.net

Информация за спестовни планове

#ELANAFundManagement

Последна редакция: пн, 13 апр 2020, 10:52 от Редактор**