Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори

Анкета

В какво бихте инвестирали спестяванията си в бъдеще?

Опции:

* Гласуването приключено: нд, 01 дек 2019, 09:28
* Може да изберете максимум 3 опции.

# 45
 • Мнения: 137
Здравейте Simple Smile ,

Имам следния въпрос: мои познати имат възможности да отделят да кажем по 600 лв. на месец и да ги спестяват в спестовен фонд. Да кажем, че аз бих могла регулярно да отделям по сто лева на месец. В първия случай намирам смисъла да спестяват, тъй като в края на годината имаме едни 7 200 лв.(без да коментирам добавената стойност на различните инструменти за спестяване), а в моя случай накрая сметката излиза 1 200 лв., което на мен ми се вижда особено малко. Не ме разбирайте погрешно, наясно съм че сумите са различни, просто търся стимул да го правя Stuck Out Tongue

Предвид моята сума (100 лв. на месец) може ли да ме консултирате кое би било най-подходящо като механизъм за спестяванията ми?

Също така ми е интересно какво бихте посъветвали младите хора, които в момента спестяват, в дългосрочен план в какво да инвестират спестените си пари?

Благодаря предварително.

Здравейте!

За да може спестената сума да се увеличи повече от традиционните депозитни продукти, трябва да използвате силата на инвестирането, но не за кратък период, за да не подложите на голям риск спестяванията. Първо най-добре прочетете новата ни тема „Разликата между спестяване и инвестиране“, за да видите какво означават основните варианти и как се случва увеличението на спестените пари.
Но с редовна вноска от 100 лв. на месец е абсолютно възможно да се натрупа увеличена сума. На първо място е добре да знаете какво време искате да дадете на парите си.

Ще Ви дам примери с нашите спестовни планове чрез инвестиране:
·         Ако правите месечни вноски от 100 лв. в продължение на 3 години, при спестовен план с нисък риск (2.5%) годишно, ще натрупате 3 742 лв., като увеличената сума ще бъде само 142 лв.
·         Ако направите периода 5 години, при същото ниво на риск и доход, ще натрупате 6 397 лв., където увеличената сума е 397 лв.
·         Можете да изберете план с по-висок риск (при който е задължително да имате предвид минимум 5 години), и тогава общата сума от 6 000 лв. ще стане 7 201 лв.
Но първо е добре да се посъветвате според целта на спестяванията си. Има възможности и за малки суми.

Какво да прави един млад човек за инвестиране в дългосрочен план? Вие сте в благоприятна позиция. Колкото си по-млад, толкова повече риск можеш да поемеш в дългосрочен план. Финансовите продукти с нисък риск са подходящи само за средства, които Ви трябват незабавно (за черни дни) или друга скорошна цел. Добре е да заделяте отсега в продукти с по-висок риск, защото можете да си позволите времевия хоризонт и да се възползвате от ефекта на натрупването на доход за дълъг период. Вижте ефекта на сложната лихва в материала за спестяване и инвестиране.

Но тъй като изборът на инвестиционни варианти с висок риск е сложен и е свързан с Вашето възприятие за риск, най-добре е да се посъветвате с консултант като нас, за да сте наясно с всички рискове и да изберете подходящото за Вас. Консултантите правят анализ на рисковия профил на инвеститора и после препоръчват подходящи варианти.


С пожелания за светли Великденски празници,
Сиана Даскалова
Консултант "Финансови услуги"
Тел.: 02/ 81 000 72
Мобилен тел.: 0887 855 031
email: daskalova@elana.net

# 46
 • Мнения: 382
Здравейте, малко се обърках...
Бихте ли ми обяснили със сметки как работи сложната лихва при кредит, че не разбрах? При инвестиция имаме лавина ОК, изкараното от предната година се включва следващата и така снежната топка става по-голяма(вместо да ми носи 500лв инвестицията ми от 10 000лв, вече носи 600лв следващата година, после 700лв и така), но как при кредит (ако имам 10 000лв при 5% лихва), как се постига ефекта на лавината, че нещо не схванах? По вашата логика тези 500лв върнати като лихва на банката през първата година, някак се връщат и мултиплицират задължението ми към банката следващите години ли?  Защото аз мисля, че през следващата година при останали 8 000лв, вече дължа 400лв за годината и не виждам как сложната лихва се включва в задълженията ми за да докара повече на банката...

" Всички, които вече са взимали кредит, са запознати с ефекта на сложната лихва. Вие виждате един лихвен процент, но в погасителния план той се начислява постепенно и сумите, които връщате на банката, са много по-различни след 5 – 10 – 20 години. Затова и Айнщайн обръща внимание, че човек може да я плаща, но да не разбира, че може да я ползва и за себе си – чрез редовното инвестиране. "

И втория ми въпрос е свързан с чудесните примери, които сте приложили. Всички те допускат 6% доходност, за да постигнем тези чудесни/удивителни шест цифрени суми след десетки години Simple Smile, но накрая предлагате продукт, който за 5г. е донесъл само 2,5%!!! Да не би да е защото продукта на Елана, който трябва да донесе 6% и повече процента, е донесъл за последните 5г. едва средна 1,86% доходност, което при 3% инфлация е притеснително?!?! Е как да заработи сложната лихва, когато на сайта Ви не намирам продукт, който за последните 5г. да е носил дори 3% анюализирана доходност? Simple Smile По друг начин казано ако преди 5г.  бях пред дилемата дънки за 100лв или да инвестирам във фонд щях да съм направил по добър избор ако купя дънките, защото днес дънките щяха да ми струват повече от инвестицията Simple Smile От друга страна фонда ежегодно си е взимал 3% такса ГОДИШНО, въпреки че се е представил по зле... Или аз греша някъде?

П. П. Всъщност сега погледнах. От създаването си 2005г. до днес 14-15години, средна доходност е под 1%!!! За Елана ВИСОКОДОХОДЕН Фонд при изключително високи нива на борсите по всички земни кълбета.

Последна редакция: ср, 24 апр 2019, 10:51 от kokopapa

# 47
 • Мнения: 36 027
Много интересен коментар, kokopapa. Peace
И с т.нар. "спестовни" застраховки е същото положение.
Накрая вземаш пари за едни дънки.
Поне при мен така се получи.

# 48
 • Мнения: 137
Здравейте, малко се обърках...
Бихте ли ми обяснили със сметки как работи сложната лихва при кредит, че не разбрах? При инвестиция имаме лавина ОК, изкараното от предната година се включва следващата и така снежната топка става по-голяма(вместо да ми носи 500лв инвестицията ми от 10 000лв, вече носи 600лв следващата година, после 700лв и така), но как при кредит (ако имам 10 000лв при 5% лихва), как се постига ефекта на лавината, че нещо не схванах? По вашата логика тези 500лв върнати като лихва на банката през първата година, някак се връщат и мултиплицират задължението ми към банката следващите години ли?  Защото аз мисля, че през следващата година при останали 8 000лв, вече дължа 400лв за годината и не виждам как сложната лихва се включва в задълженията ми за да докара повече на банката...

" Всички, които вече са взимали кредит, са запознати с ефекта на сложната лихва. Вие виждате един лихвен процент, но в погасителния план той се начислява постепенно и сумите, които връщате на банката, са много по-различни след 5 – 10 – 20 години. Затова и Айнщайн обръща внимание, че човек може да я плаща, но да не разбира, че може да я ползва и за себе си – чрез редовното инвестиране. "

И втория ми въпрос е свързан с чудесните примери, които сте приложили. Всички те допускат 6% доходност, за да постигнем тези чудесни/удивителни шест цифрени суми след десетки години Simple Smile, но накрая предлагате продукт, който за 5г. е донесъл само 2,5%!!! Да не би да е защото продукта на Елана, който трябва да донесе 6% и повече процента, е донесъл за последните 5г. едва средна 1,86% доходност, което при 3% инфлация е притеснително?!?! Е как да заработи сложната лихва, когато на сайта Ви не намирам продукт, който за последните 5г. да е носил дори 3% анюализирана доходност? Simple Smile По друг начин казано ако преди 5г.  бях пред дилемата дънки за 100лв или да инвестирам във фонд щях да съм направил по добър избор ако купя дънките, защото днес дънките щяха да ми струват повече от инвестицията Simple Smile От друга страна фонда ежегодно си е взимал 3% такса ГОДИШНО, въпреки че се е представил по зле... Или аз греша някъде?

П. П. Всъщност сега погледнах. От създаването си 2005г. до днес 14-15години, средна доходност е под 1%!!! За Елана ВИСОКОДОХОДЕН Фонд при изключително високи нива на борсите по всички земни кълбета.Здравейте!

Поласкани сме, че отделяте толкова време и енергия за нашите материали, а пък Вие сте с професионални финансови знания и нямате нужда от тях.  Винаги е добре да има и крайна негативна гледна точка, защото тя дава възможност за сравнение и предизвиква по-ясно да се вижда и разбира материята.

Както и преди казахме, те са насочени към хората, които не са длъжни да стават финансисти, само защото се налага на всички ни да си управляваме парите и да търсим финансова сигурност. Затова принципите, свързани с парите, се опитваме да обясним на много достъпен език. Няма нужда на сложен език да обясняваме кумулативния ефект на сложната лихва – тези, които го знаят на сложен и с формули, и работят във финансовата индустрия, са длъжни да направят материята достъпна на ползващите финансови продукти, а не да бъдат високомерни и арогантни към тях.

Ще обърна внимание само на три важни теми, засегнати в изложението Ви, които биха подвели човека, който не знае това, което Вие знаете много добре.

1.       Както във всички материали подчертаваме, никой не трябва да обещава доходност, когато тя е свързана с инвестиране. Ние не обещаваме определена доходност с дадените примери. Използваме исторически стойности.

2.       Периодите за инвестиране от 30-45 години са свързани само с международните финансови пазари и за подобен период исторически се приема средна доходност от 6% годишно. Българската фондова индустрия съществува официално от 2002 г., т.е. само почти 17 години. Българският капиталов пазар като законодателство и институции в европейския си вид съществува от края на 1998 г. Няма как да се получат сравними примери с „всички земни кълбета“.

3.       Не е коректно да се спекулира свободно с квалифициране на доходности, без тяхната връзка с поетия риск. Текстът Ви внушава, че има някаква точно определена доходност, която трябва да се получи от инвестиране по принцип, което самият Вие знаете, че не е вярно. „Само 2.5%“ годишно за период от 5 години е подвеждащо за читателите, след като е посочено, че става въпрос за консервативна стратегия (фонд, който инвестира средствата в ниско рискови инструменти като облигации и депозити, с до 10% инвестиция в акции). Тя може да се сравнява като резултат с банковите депозити за периода – което е посочено (1% средна доходност за последните 5 години) или със средното за фондовата индустрия в същата категория фондове:  общо за всички ниско рискови фондове средният доход е 0.5%, а само за отделната ниско рискова категория смесени консервативни е 0.1%. Данните са от БАУД за съответните години.

Желая Ви спокойни светли Великденски празници!


С уважение,
Сиана Даскалова
Консултант "Финансови услуги"
Тел.: 02/ 81 000 72
Мобилен тел.: 0887 855 031
email: daskalova@elana.net
 

Дисклеймър:
Информираме настоящите и потенциални инвеститори, че стойността на финансовите инструменти и доходът от тях може да се понижат. Не се гарантират печалби и съществува риск за инвеститорите да не си възстановят пълния размер на вложените средства. Инвестициите във взаимни фондове, както и инвестициите на самия фонд, не са гарантирани от гаранционен фонд или с друг вид гаранция. Всеки работен ден инвеститорите могат да получат документа с ключова информация, проспекта, правилата / устава на КИС в офисите на ЕЛАНА Фонд Мениджмънт, както и на www.elana.net.


 

# 49
 • Мнения: 137


Колко често се надяваме на непредвидимото, вместо да опитаме познати и предвидими начини за постигане на финансова сигурност?
Спестяването винаги изглежда по-трудно от това да изтрием набързо едно талонче.  Но знаем ли какво реално и предвидимо може да стане с 2 лв.?  
Прочетете в материала ни „За късмета и предвидимия доход“ ТУК.

Последна редакция: пт, 17 май 2019, 15:20 от Pедактop

# 50
 • София
 • Мнения: 24 756
В България всички продукти са под 1%.
Като сложим и такса управление, тотално се губи смисъла и за малки, и за големи суми.

Темата е "Всеки може да спестява". Според КНСБ, 4 членно семейство се нуждае от 2442 лв на месец, за да покрие базовите си нужди.
Ха сега ми обяснете, как ще спестява това семейство при доход 2000лв ?
От закуските на децата може би?
Между другото, средната нетна работна заплата е 937 лв. По две е 1874. Малко се разминава с 2442.
Та колко хора реално са "Всеки може да спестява"?

# 51
 • Мнения: 137


Обещахме да се опитаме да обясним достъпно какво значат различните степени на риск във финансовата сфера. Наглед скучно, но необходимо като знание за потребителите. Защо е необходимо? В случай че знаете тези неща, Вие можете да направите разлика между продукти и експертни мнения и да направите изгоден избор. А ако не ги знаете – трябва да се доверите на някого, без да разбирате дали можете да му се доверите.
Днес ще се спрем само на темата за безрискови финансови варианти и ниска степен на риск, защото човек първо търси как да защити парите си и се интересува кой е най-близкият вариант до по-голямата защита.

Прочетете материала ТУК.


# 52
 • Мнения: 807
Дали наистина ще има стопяване нана парите в България-деноминация през 2020? Може ли да ми отговорите? Или не смеете.
Кокопапа, аз спестявам от дрехи, не купувам маркови и изобщо миналите 10 г сестра ми ми дава от подаръци и аз не се сърдя. Само за една година се спестява доста ако има кой д ати поеме телефона и тока. Wink успех.

Последна редакция: сб, 18 май 2019, 01:04 от Blagoslovena

# 53
 • Мнения: 3 553
И аз тук Simple Smile
Отделно от това, от около 10-12 години събираме в касички по 1 и 2 лева - със събраната сума ходим на почивка лятото Simple Smile
И аз от години имам такава касичка. Добър приятел в трудни моменти, неусетно се събира сума, която не е за пренебрегване.
Ще следя темата с интерес. Спестяването ми е трудна работа като цяло. Спестявам, но не достатъчно.

# 54
 • Мнения: 137
В България всички продукти са под 1%.
Като сложим и такса управление, тотално се губи смисъла и за малки, и за големи суми.

Темата е "Всеки може да спестява". Според КНСБ, 4 членно семейство се нуждае от 2442 лв на месец, за да покрие базовите си нужди.
Ха сега ми обяснете, как ще спестява това семейство при доход 2000лв ?
От закуските на децата може би?
Между другото, средната нетна работна заплата е 937 лв. По две е 1874. Малко се разминава с 2442.
Та колко хора реално са "Всеки може да спестява"?

Здравейте!

Благодаря Ви за коментара, разбирам Вашата загриженост. Права сте за всички данни, които споделяте.

Казваме „всеки може да спестява“, защото спестяването не е свързано с очакване на някакъв конкретен доход, от който нататък да се спестява. То е свързано с някои знания както за нещата, които определят стойността на парите, така и как я определят.

Като казвате „В България всички продукти са под 1%“, имате предвид всички банкови депозити или всички финансови продукти?
Може би ще Ви бъде полезно да научите, че има и други финансови продукти, освен банковите депозити, защото за да може човек да прави избор, трябва да има информация за наличните възможности, какво представляват те и да прецени доколко са подходящи за него самия и целите, които си поставя.

В нашия кратък материал за спестяване и инвестиране можете да видите какви варианти има за над 1% и какво означават.

Ще Ви дам конкретен пример със спестовно планиране с малки месечни вноски с доход над 1% за дълъг период:
- Ако спестявате с автоматични месечни вноски по 50 лв. в продължение на 10 години при спестовен план с най-ниска доходност от 2.5% (консервативна стратегия на взаимен фонд), ще получите накрая сума от 6 823 лв., от които 823 лв. ще са сума, която получавате отгоре, без да правите нищо.
- Ако спестявате по същия начин със спестовен план, но с балансиран риск, то тогава в края на 10-те години ще имате 7 797 лв. или 1 197 лв. отгоре на събраните от Вас, които получавате като допълнителен доход.

В тази наша статия можете да намерите някои практични съвети за спестяването.

Относно данните от КНСБ и други от Националния статистически институт, които рисуват картината на най-бедната страна в Европейския съюз, само ще добавя и някои други данни от българската действителност:
- В края на март 2019 г. домакинствата в България имат депозити на обща стойност от 52.4 милиарда лв., по данни на БНБ
- През 2018 г. заради телефонни измамници през балкони са изхвърлени около 1 милион лв., по справките на МВР
- През 2017 г. в страна с население около 7 милиона души са продадени 100 милиона талони за търкане от лотарии
- В най-бедния регион на България – Северозападният – 10% от гимназистите си купуват талони от лотарията всеки ден, според проучване на НПО в региона

Колко пари можеха да изкарат тези ученици, ако правеха друго с 2 лв. на ден, можете да видите в статията ни „За късмета и предвидимия доход“.

Не се колебайте да се обърнете към нас с всички въпроси, които Ви притесняват относно спестяването. Не е нужно Вие да ставате финансист, има финансови консултанти за това.

Желая Ви здраве и работещи пари!


Николай Павлов
Директор "Връзки с инвеститорите" и
член на СД на „ЕЛАНА Фонд Мениджмънт“
Мобилен тел.: 0889 022 537
email: pavlov@elana.net


 

# 55
 • Мнения: 36 027
Само, че тази сума от 800 лв. след 10 г. ще е колкото вноската от 50 лв. даже и по-малко.
Сумата от 6000 лв. сега не е същата като стойност, като преди 10 г. и няма да е същата след 10г.
А дори не е сигурно дали ще има такъв приход, след като се приспаднат таксите.
Също като "спестовните" застраховки ми изглежда този спестовен план. Или като детските влогове. Чиста загуба и заблуда.

# 56
 • Мнения: 218
Вече все по-малко вярвам в статистически данни, защото рядко отразяват реалността.
Често са на базата на извадка от населението, в която има 1  човек със свръх доходи и 10 с под минимума, та средно да се преглътне.
Онзи ден по телевизията представиха статистика, според която 70% от населението в Бг живее с доходи под минимума, в друга- колко стотин хиляди излизат на почивка в страната, друга- в най-бедния край на страната- във Видин има една открадната кола за мин година, във Враца нито една!!! Иначе половината автокъщи са там.

 Ако трябва  чрез фондове да се трупат пари, според мен, то те трябва да са сериозни- най-малко 2-3 хил.

Засега единственото нещо/продукт с възвръщаемост за мен, е златото, но не инвестиционното ( цената му по принцип си е висока), а това втора ръка по заложните къщи. Купено сега, ще може да се продаде след 7-8 години поне за същата сума пак там.

# 57
 • Мнения: 25
Здравейте, Елана Simple Smile
Много полезна информация научих от вас. След като прочетох част от полезните материали особено тези за различните видове спестяване - средносрочно, осъзнах, че точно по този начин с приятелят ми преди две години събрахме пари, за да си обзаведем апартамента.
Опитвам се да спестявам, като основният ми стимул е за пътувания. Искам да попитам дали вие имате спестовен фонд или подобна услуга, която бих могла да използвам за средносрочни цели поне на този етап.
Другото, което ме интересува са готовите спестовни планове на вноски или други варианти за редовно спестяване. Имат ли определена продължителност и предлагате ли различни варианти с различни суми?

# 58
 • Мнения: 137
Вече все по-малко вярвам в статистически данни, защото рядко отразяват реалността.
Често са на базата на извадка от населението, в която има 1  човек със свръх доходи и 10 с под минимума, та средно да се преглътне.
Онзи ден по телевизията представиха статистика, според която 70% от населението в Бг живее с доходи под минимума, в друга- колко стотин хиляди излизат на почивка в страната, друга- в най-бедния край на страната- във Видин има една открадната кола за мин година, във Враца нито една!!! Иначе половината автокъщи са там.

 Ако трябва  чрез фондове да се трупат пари, според мен, то те трябва да са сериозни- най-малко 2-3 хил.

Засега единственото нещо/продукт с възвръщаемост за мен, е златото, но не инвестиционното ( цената му по принцип си е висока), а това втора ръка по заложните къщи. Купено сега, ще може да се продаде след 7-8 години поне за същата сума пак там.

Здравейте!

Абсолютно сте права, че в медиите непрекъснато се бъркат и припокриват данни от националната статистика с данни от проведени анкети/проучвания. За последните е важно каква извадка е използвана, за да може човек изобщо да погледне към резултатите. Доста объркващо действа всичко това на хората, които се натъкват на подобни данни и изявления.

Само ще добавя към коментара Ви, че ние се опитваме да покажем, че инвестицията във фонд чрез спестовен план е възможна с много малки суми и пак се натрупват пари. Не е необходимо човек да има голяма сума, за да спестява. Ефектът от сложната лихва важи за всички суми. Ясно е, че от 50 лв., милиони няма да се натрупат.  Винаги по-голямата сума ще акумулира повече във времето. Това не пречи да използваме и 2 лв., които имаме, да влязат в работа за нашето бъдеще, вместо да ги хвърлим. Simple Smile

За съжаление, нямам информация за златото втора ръка по заложните къщи /това вероятно са заложени бижута?/, тъй като не са част от финансовия свят и не са инвестиция. Но със сигурност има много продукти, които носят възвръщаемост и те всички са свързани с финансовите пазари, защото това е предвидимият начин за постигане на възвръщаемост върху пари.

Вие какви финансови инструменти познавате? Между другото, златото като суровина за инвестиция на финансовите пазари не е ниско рисков продукт. Ако погледнете цената на златото през последните 10 години, най-високото ниво е било 1890 долара, а най-ниското – 909 долара. Това са много рискови резки движения. Ако сте инвестирали в злато /като вложение във фонд, който купува злато, например/ или друг финансов инструмент, отразяващ цената на златото, щяхте да имате доходност за последните 10 години от 36%. А ако бяхте инвестирали в консервативен фонд /като ЕЛАНА Еврофонд/, щяхте да имате всяка година доход и накрая на периода 34%. Както се казва, без инфарктни ситуации.

Ако се интересувате от различни варианти, за да знаете за различни възвръщаемости, не се колебайте да се свържете с мен.

С пожелания за успешни решения,

Сиана Даскалова
Консултант "Финансови услуги"

Тел.: 02/ 81 000 72
Мобилен тел.: 0887 855 031
email: daskalova@elana.net

# 59
 • Мнения: 137
Здравейте, Елана Simple Smile
Много полезна информация научих от вас. След като прочетох част от полезните материали особено тези за различните видове спестяване - средносрочно, осъзнах, че точно по този начин с приятелят ми преди две години събрахме пари, за да си обзаведем апартамента.
Опитвам се да спестявам, като основният ми стимул е за пътувания. Искам да попитам дали вие имате спестовен фонд или подобна услуга, която бих могла да използвам за средносрочни цели поне на този етап.
Другото, което ме интересува са готовите спестовни планове на вноски или други варианти за редовно спестяване. Имат ли определена продължителност и предлагате ли различни варианти с различни суми?


Здравейте!

Спестяване чрез инвестиране във взаимен фонд е подходящо за средносрочни цели. Ако става въпрос за периоди от 3 до 5 години, това може да са консервативни варианти или с балансиран рисков профил.  Спестовните планове са организиран начин с вноски от 50-100 или 150 лв. на месец с автоматично внасяне да се натрупват и увеличават спестявания.

Свържете се с мен, когато Ви е удобно, за да обсъдим конкретните Ви желания, за да обясня вариантите подробно.

С пожелания за успех,

Сиана Даскалова
Консултант "Финансови услуги"


Тел.: 02/ 81 000 72
Мобилен тел.: 0887 855 031
email: daskalova@elana.net

Общи условия

Активация на акаунт