Пълно е със съвети как да забогатеем и да станем #милионери. На всеки ъгъл има някой талон за изтъркване. А ние и този месец сме употребили кредитната карта повече пъти и се чудим как ще се оправим с парите.

Време е да се огледаме за съвети как да подреждаме личните си #финанси. Как да ги накараме да работят за нас, за да сме защитени от промени и изненади в икономиката или в личния ни живот.  

Няколко прости принципа могат да поставят личните ни финанси на по-стабилна база:

·         Започнете да записвате какво харчите
Ще блесне пред очите Ви къде отиват парите. Това не е, за да се чувствате виновни. Ще Ви е лесно да зачеркнете ненужните #разходи. Или да знаете колко точно пари да отделите за „глупости“. Започнете с един файл и го правете поне три месеца – това ще Ви даде пределно ясна картина.

·         Определете си месечен бюджет
След като познавате разходите си, вече можете да си определите месечния #бюджет. Може и да кривнете тук-там от него, но поне ще имате основа за движението на финансите си.

·         Сложете си приоритети при изплащането на кредитите
Винаги изплащайте първо и най-бързо кредита с по-високата лихва. Подредете дълговете си по разхода за ползването им. Това е важно, защото често мислим за кредитите като месечни вноски и не се усещаме, че 18 – 20% #лихва (кредитните карти) е доста. Особено ако се трупа дълг върху дълг – трудно се разбира как се изплаща. Идеята е да ги изплатите бързо с най-малък разход. Защо да давате повече пари за лихви по карти, когато можете да ги спестите за себе си?

·         Първо заделете парите за спестяване
Когато вземете #заплата, първо заделете процента от дохода, който искате да спестите. Ако не го направите веднага, винаги ще намерите разход за покриване и оправдание да не спестявате. Сигурно Ви изглежда дребно, но точно това е най-важната първа стъпка при спестяването.
 
·         Структурирайте спестявания с различни цели
#Спестяването трябва да има цел. За да се стигне до реализирането ѝ. Пари за образование на децата, за къща, за пенсия и т.н. Кажете си: „100 лв. заделям за университета на детето след 10 години, а други 100 лв. за вноска за къщата ми – мечта.“ Но тези дългосрочни #спестявания няма да се увеличат, ако ги слагате в буркан или в банка. Те трябва да бъдат инвестирани – във #финансови инструменти, на финансовите пазари. Инвестиционните мениджъри ще вложат парите в добри компании, които от своя страна ще печелят и ще носят доход обратно и така след 10 години ще се окажете с една по-значителна сума, за която не сте правили нищо – тя само се е добавила към спестените средства. ТУК можете да прочетете за ефекта на сложната лихва.

Не се бавете, а вкарайте в ред личните си финанси – есента е много подходящо време за това. И се обадете на консултанти, когато имате нужда от съвет.


Сиана Даскалова
Консултант "Финансови услуги"
Тел.: 02/ 81 000 72
Мобилен тел.: 0887 855 031
email: daskalova@elana.net


Информация за фондове и спестовни планове


Пишете/обадете ни се директно или се включете в консултативната ни тема, или ни пишете лично съобщение, за да зададете всички свои въпроси.

#ELANAFundManagement

Последна редакция: пн, 13 апр 2020, 13:22 от Редактор**