Време за четене: 2 минути

Най-често обсъжданият въпрос сред хората, които търсят възможности за инвестиции, и то основно рискови такива, които могат да им донесат по-голяма печалба в бъдеще, е свързан с разбиране на предимствата и недостатъците при сравнението на взаимни фондове и борсово търгувани фондове. Последните са доста млади инструменти – първият борсово търгуван фонд се появява през 1993 година. Но много бързо станаха популярни и сред непрофесионалните инвеститори – последните са класифицирани така, не защото не могат да се научат да бъдат трейдъри, а просто защото не са в категорията на професионалистите, които отговарят на съответните изисквания на регулацията. Най-често се казва за борсово търгуваните фондове: те са по-ясни за инвеститорите от диверсифицираните портфейли на активно управляваните взаимни фондове и са по-евтини като такса за управление.  

Естествено, човек, който избира, основно пита: кое е по-добро и кое е по-евтино. Има една приказка, че най-добрата инвестиция понякога е тази, която няма да направиш. В това има мъдрост, защото най-добрата инвестиция е информираната и подходящата.

Тук ще отбележим важни специфични неща за двата варианта, не за да убеждаваме някого да инвестира в едното или в другото. А просто да има ясна представа за спецификата на всяка от инвестициите и да си прецени кое е подходящо за него.  

Специфичното за борсово търгуваните фондове (ETF)
Това са фондове, които следят движението на конкретен индекс, конкретна суровина, конкретен икономически сектор. Когато фондът отразява директно движението на индекс, например S&P500, това означава, че човек инвестира във всички компании от този индекс и инвестицията му отразява представянето му – както нагоре, така и надолу. Затова е по-ясно за инвеститора – иска да вземе представянето на американския фондов пазар, избира ETF, свързан с него; иска злато – избира ETF, свързан със злато. Но заедно с тази яснота трябва да има предвид, че поема всички резки движения на акциите на съответните компании или други активи – голям ръст, но и голям спад. И не може да има избор в инвестициите според тяхното качество, в един ETF има компании с добри и лоши резултати – да речем, някакъв сектор започва да страда в съответната икономическа ситуация и компания в индекса буксува, акцията не може да се премахне, продаде и да се замени с друга. Да видим един актуален пример: компанията Boeing, която е част от индекса Dow Jones. Всеки, който има ETF, свързан с Dow Jones, всъщност притежава и акции на Boeing. Компанията е надолу с 60% от началото на годината и със 70% от рекордната си цена в началото на март 2019 г., най-вече заради скандалите със софтуера на самолетите. Макар че това беше най-голямата индустриална компания в САЩ, това не я спаси от лошото представяне. Но разликата с активно управляван фонд е, че фонд мениджърът ще е запознат със събитията в компанията и ще продаде акцията, когато трябва.  

Най-важното да се знае е, че борсово търгуваният фонд се търгува като акция. Той се търгува на борса – затова се нарича борсово търгуван. Условията за инвестиция са като при една акция – тоест не можеш просто да си купиш една акция, ако нейната стойност е по-ниска от минимума, заложен от съответната борса, брокерите имат минимални комисиони, които не са подходящи за малки суми, самите борси имат такси.  

Това, че борсово търгуваният фонд, свързан с един индекс, изглежда по-ясна инвестиция от взаимен фонд с диверсифициран портфейл, не го прави по-ниско рисков. Важно е да се знае, че ETF са високорискови толкова, колкото и акциите. Диверсификацията на един ETF е разпределяне на риска между компаниите в цял индекс, вместо от една компания, но това не е като диверсификация между по-ниско рискови и по-високо рискови активи – това е важно да се знае и много често хората се заблуждават, че поемат по-нисък риск.  

И друга заблуда относно яснотата е,  че човек няма нужда да се занимава.  „Отървахме се от това някой да управлява, избираме пасивен фонд“. Да, фондът е пасивен, но това не значи, че инвестицията не трябва да се управлява – менажира я самият инвеститор. Това е като инвестиция в акции и е добре инвеститорът да е наясно с това какво се случва на пазара, в икономиката, какви са прогнозите. Ако има нещо, което е илюзия както за непрофесионалните, така и за професионалните инвеститори, това е улучването на дъното на пазара. Както за всяка самостоятелна инвестиция на финансовите пазари, изборът на времевия период, обучение в подходите важат и тук. Да, когато купуваш отделни акции, трябва да проследиш отчетите и бизнес стратегията на отделните компании. Докато тук все пак информацията, която се гледа, е по-макро, така да се каже. Но не може да се управлява инвестицията, без да се следи.  


 
Специфичното за класически активно управляваните взаимни фондове
Взаимните фондове  имат инвестиционни портфейли, които включват различни инструменти, в зависимост от избраната от мениджъра и одобрена от надзора инвестиционна стратегия. Те могат да са с консервативен профил, балансирани (съчетават 50/50 ниско рискови и високорискови), високорискови, които основно инвестират в акции и борсово търгувани фондове, и други стратегии. Борсово търгуваните фондове могат да са част от портфейлите на взаимните фондове в случай, че те са най-подходящия инструмент за постигане на резултат за инвеститорите. Голямата разлика е, че при активно управлявания взаимен фонд отзад стои един екип от професионалисти, които употребяват знания и анализи, за да правят избори за стратегията, която е избрана, реагират на пазарите, като предвиждат и действат спрямо тях и подбраните инвестиции – компании, сектори, фондови пазари по света. Тези експерти подбират подценени активи, компании с добри дивиденти и други инструменти така, че да постигнат най-оптималното за инвеститора.    

Коя е основната разлика при представянето
Основната разлика между инвестиция директно в индекс и взаимен фонд, който включва представяне на акции от този индекс и други, в съчетание с други инструменти, е в нивото на риска. Активно управляваният фонд няма да вземе резките високи на индексите, но също няма да стигне и дълбоките им спадове. Това не му дава предимство или недостатък, просто е специфично и инвеститорът трябва да го има предвид, когато избира, за да е наясно със степента на рисковете. Така да се каже, този вид фондове (тук отново има връзка с конкретната стратегия на управляващите) дават на инвеститорите „златната среда“ от пазарите. Разбира се, и при двата типа фондове не е важно само представянето на самия фонд, а и в кои моменти инвеститорите са влезли и излезли от инвестицията – те получават доходност само за периода, в който притежават инвестицията.  

Можем да покажем примери от тъжното първо тримесечие на 2020 година:
•   Спадове при индекси: американският S&P500  (-12.51%),  европейският DAX (-16.44%)
•   Спад на ETF, свързан с глобален индекс (iShares MSCI ACWI ETF, фондът е преизчислен в евро) (-19.19%)
•   Спад при фонд на „ЕЛАНА Фонд Мениджмънт“ с инвестиции на тези пазари: „ЕЛАНА Глобален Фонд Акции“ (-8.38%)

А какви са данните за месец април 2020 г.:
•   Ръст на ETF, свързан с глобален индекс (iShares MSCI ACWI ETF, фондът е преизчислен в евро) – резултат +10.17%
•   Ръст на фонд на „ЕЛАНА Фонд Мениджмънт“ с инвестиции на тези пазари: „ЕЛАНА Глобален Фонд Акции“ - резултат +8.10%  

*Източник на данните: Bloomberg, БАУД

Ако сравните данните за глобалните инвестиции, ще видите, че борсово търгуваният фонд е направил значително по-голям спад от активно управлявания глобален фонд за първото тримесечие на 2020 г., а през април – ETF-ът е постигнал малко по-висок резултат от „ЕЛАНА Глобален Фонд Акции“.  

Прочетете още: По-евтино и по-добро за инвестиция:  Борсово търгуван или взаимен фонд?.

Виждате, че информацията не е малко. Има и още. Затова говорете с финансови консултанти, не ни жалете.

Ако се чудите какво можете да очаквате от среща с финансов консултант, прочетете ТУК.

Николай Павлов
Директор "Връзки с инвеститорите" и
член на СД на „ЕЛАНА Фонд Мениджмънт“
Мобилен тел.: 0889 022 537
email: pavlov@elana.net
Образователни материали за взаимни фондове

#ElanaFundManagement
#фондове
________________________________________
Пишете/обадете ни се директно или прочетете повече в консултативната ни тема!

Последна редакция: пн, 18 май 2020, 10:27 от Редактор***