Радост за малчуганите, късане на нерви за родителите - много майки са приели тази ситуация за норма, когато става дума за лятна почивка с малки деца.

Традиционен източник на най-голям стрес е пътуването. Но вместо да се принасяме в жертва на стереотипите и да се примиряваме, че в колата/ самолета ще царят стрес, хаос и рев, можем с малко хитрост да направим пътуването на семейството доста по-добре организирано и лежерно.

Тръгнете с по-малко багаж

Склонни сме да си мислим, че ще пътуваме по-добре, ако имаме "всичко необходимо". Така падаме в капана на камарите куфари и чанти, в които после нищо не можем да намерим. Вместо това, вземете най-необходимото. Ще ви бъде в пъти по-лесно да намирате в багажа това, което търсите във всеки един момент.

Поговорете с детето, преди да тръгнете

Ако детето ви е по-голямо, добре е да му обясните какво предстои. Кажете му колко време се очаква да пътувате и на какви интервали ще спирате за почивка. Когато има ясна идея какво следва, детето ви няма да се изнерви толкова бързо, чакайки да пристигнете.Съобразете се с режима за сън на детето

Планирайте пътуването така, че да съвпада с времето за сън да детето. Това ще ви осигури най-голямото възможно спокойствие, дори ако означава да пътувате през нощта.

Пригответе играчки и лакомства

С подходящите занимавки и нещо вкусно за похапване имате шанс пътуването да мине почти неусетно. Вие най-добре знаете с какво ще поддържате интереса на вашето дете максималко дълго според възрастта му - играчки, таблет (на който предварително можете да свалите нови филмчета), разнообразни любими снаксове.

Не очаквайте чудеса!

С малки деца изненадите са винаги възможни, това някой да се размрънка или разплаче - също. Тръгнете с нагласата, че децата все пак са деца и могат да изгубят търпение в някакъв момент. Важно е да не жертвате с лека ръка доброто си настроение, и то заради дреболии. Фокусирайте мисълта си върху красивата дестинация, към която сте се отправили и за приятните моменти, които предстои да споделите. Лятото е време да ни е леко на душата!

Последна редакция: пт, 25 юни 2021, 09:41 от Редактор (Петя)