Това прекрасно събитие – да държите в ръцете си нов живот – ще ви докара и безсъние, и притеснения, и разногласия, и караници.

Като нов татко обаче си припомняйте, че всеки миг с малкото човече е скъпоценен и неповторим. И че в бързо отлитащото време и двамата родители заслужават да присъстват пълноценно в живота на бебето и да споделят и отговорността, и малките, и големи радости.Много изследвания сочат, че именно любовта на таткото има по-определяща роля за това детето да расте уверено в себе си. Друго проучване показва, че децата, за които бащите отрано са полагали активни грижи, имат по-висок коефициент на интелигентност.

И така, кои са нещата, които могат да помогнат на един „нов татко“ да се адаптира бързо и да участва в създаването на един хармоничен нов свят у дома за себе си, бебето и неговата майка?

На първо място, недейте да смятате, че като мъж не сте толкова „важен“ за бебето. Разбира се, майката е понесла цялата физическа тежест на бременността и раждането, но вашата роля не е второстепенна – просто е различна.

След като детето се появи, единственото нещо, в което не можете да заместите майката, е кърменето. За всичко останало с нея можете да се погрижите заедно или като се редувате. Къпането на малкото човече, сменянето на памперсите, обличането, гушкането и успокояването са все неща, с които с малко практика и увереност и вие като мъж можете да се справите прекрасно. Всъщност, в много семейства разказват истории за това как новороденото се е чувствало по-спокойно именно в ръцете на таткото, например по време на къпане. Този вечерен ритуал е наистина хубава възможност да се погрижите самостоятелно за бебето и да се почувствате равностоен и пълноценен родител, а в това време мама да получи няколко безценни минути, в които да отдъхне. Дайте ѝ и допълнително време след това – като направите на мъничето успокояващ масаж с подходящата нежна козметика за деликатната бебешка кожа. Ние препоръчваме гамата Lipikar, подходяща за използване още от първите дни и ефективна дори при екстремна сухота, каквато нерядко се среща при бебетата и малките деца.

Не се самоизолирайте. Често след появата на бебето жената е особено протективна, притеснява се дали прави всичко достатъчно добре и може би на всяка крачка наднича през рамото ви и ви напомня: „Придържай му главичката!“ или „Не стягай толкова много лепенката на памперса!“

Бъдете сигурен в едно – това не означава, че половинката ви може всичко по-добре сама и едва ли не не ѝ трябвате в тези моменти.

Тъкмо обратното е, нейната екстремна бдителност е начинът ѝ постепенно да се адаптира към огромната майчина отговорност за новия живот. Успокойте я и ѝ покажете, че сте отдаден и равностоен партньор в това емоционално житейско приключение. Не реагирайте импулсивно, ако ви се скара за това, че не държите шишето под най-добрия ъгъл или за това, че сте обули ританките наобратно. Отвърнете с някоя шега, покажете търпение и обич. Вслушвайте се в критиката ѝ, преди да отвърнете.

Бъдете готов да приемете помощ. Родителите ви, колегите и приятелите, които вече са минали по този път, може и да не знаят всичко по-добре от вас, но със сигурност могат да бъдат полезни със съвет понякога. Питайте – една добра препоръка в правилния момент може да подобри ежедневието на семейството ви като с магическо заклинание. Как да изберете педиатър, на когото се доверявате, как да успокоите коликите, как да подпомогнете спокойния сън на бебето, как с майката да си разпределите задълженията и всички подобни „малки“ неща често представляват сериозна главоблъсканица за двойката, която току-що е посрещнала бебе. Няма нужда да откривате топлата вода – бъдете готови да приемате съвети и помощ, те могат да снемат много от напрежението през първите седмици и месеци с новороденото, а и след това.

Приемете, че ще има добри дни и по-лоши дни. Понякога бебето е спало спокойно, двамата родители се събуждат в кондиция и с енергия. Идват и първите бебешки усмивки – на седмото небе сте и щастието изтрива и умората, и мисълта за това, че са се натрупали дрехи за две перални и два пъти по толкова сметки за плащане.

Има и дни, в които сте нервни и отпаднали. На бебето пък му се появява лек обрив и докато едната баба вече е проучила всички дерматолози в града и с връзки е записала час за преглед в частна клиника още утре, другата баба се е заинатила, че всичко ще се излекува с компреси с най-обикновена отвара от лайка. Бъдете спокойни – появата на дете е наистина, наистина сериозно нещо и е повече от нормално понякога емоциите да ескалират. Приемете тези моменти като време да се учите на търпение. Не изпадайте в крайности, не се отчайвайте, уважавайте близките си, но поставяйте граници и най-вече не превръщайте скандалите в условен рефлекс. В крайна сметка, след лошите дни винаги идват по-добри.

Страшно важно! Говорете с половинката си за това как се чувствате вие през този период и как се чувства тя. Ако до този момент във връзката ви сте водили споделен начин на живот, например и двамата сте работили и градили кариера, то с появата на детето имате да решавате поотделно уравнения с безброй неизвестни. Обикновено през деня жената поема цялата грижа за бебето, отделена от своя социален кръг, стопирала кариерата си и изправена пред десетки непознати и понякога плашещи отговорности. За бащата този период е свързан с други специфични трудности. В масовия случай той е също толкова уморен и недоспал, но и изправен пред задължението да осигури финансово спокойствие на порасналото семейство. Към това може да се прибави и тъгата от това, че по цял ден е далече от бебето, докато майката получава привилегията да споделя с общото дете всеки миг от денонощието. Не се затваряйте в себе си и споделяйте, а също така изслушвайте. През тези първи месеци, а може би и години, ще е нужно да полагате допълнително усилие, за да сте в час с това какво чувства другият, от какво се терзае, как се променят нуждите му. Ако съумеете да запазите спойката помежду си, това е сигурна и дългосрочна инвестиция за отглеждането на щастливо дете.

Последна редакция: пн, 12 апр 2021, 10:56 от Редактор**