В момента чета ... 74

• 42 239
  • 745
  •   1
Отговори
# 375
Франзен си е графомански настроен, въпреки претенциозността и възхвалата му.

Питър Мей има нов роман - Нощна порта, дали някой го е пробвал вече?

# 376
Cioccolata, коя е книгата, за която пишеш?

Книгата е шведска, не е издавана у нас - заглавието в оригинал е Självmedkänsla (Agneta Lagercrantz). Но тя само представя конценцията за самосъстрадание и стъпва върху работата на автори като цитираните Кристин Неф и Пол Гилбърт. На английски със сигурност може да се намери не малко на тази тема - self-compassion.

# 377
  • София
Прочетох "Свекървата" на Сали Хепуърт. Не съм разочарована, но и очарована не съм. Като оставим настрана сюжета, нещо вече ми идва в повече този шаблон с представяне историята от името на отделните герои, че и откъслечно - в миналото и сега. Оригинално е като идея, но в сто и първото й превъплъщение вече става досадно.
В момента чета книга, за която научих от Goodreads - предложиха ми я, аз "захапах", била японски вариант на "Престъпление и наказание".  Май не е преведена още на български, аз я чета на руски, има я и на английски - заглавието й е "Out", автор - Natsuo Kirino, спечелила е Награда на авторите на мистерии на Япония . Не съм фен на азиатските автори, но дотук поне книгата ме увлече, макар и да е доста депресиращ криминален психотрилър. Ако не друго - поне от шаблоните избягах, пък ще видим нататък...

# 378
Чела съм книгите на Natsuo Kirino. Определят я като криминален автор. Не съм й голям почитател, не ми допада стилът й, който самоцелно търси някакъв трилър ефект, но това като че ли е проблем на много японски автори в жанра напоследък.
Чета “Всичко, което не ви казах”. Aвторката е писала и “Малки пожари навсякъде”,, която няма да чета (от сериала изгледах 2 епизода). За моите предпочитания книгата е доста наивно написана и банална, въпреки че засяга социални теми. Приключвам я от добра воля.

Последна редакция: нд, 20 фев 2022, 14:05 от Tsugumi_

# 379
Let. It. Be, след книгата-гледай и филма Пържени зелени домати,много добър кастинг(един от любимите ми филми).

# 380
..................................................................
Паралелно запознах да чета и Пържени зелени домати. След всички хубави ревюта за нея, съм учудена, че към момента не ме "грабва". Обожавам темата за американският юг, но ме дразни историята, да бъде разказвана от името на баба в старчески дом и анонси от вестник. Някак си не ме пренася в обстановката, а все едно чета мемоари.
Дали става по-интересна нататък?

Да, да, и пак да! И на мен ми е изключителни любима, както и филма. Книгата намерих в Амазон,  30 (упс, може би 15 Satisfied) години след като бях гледала филма Х пъти и го знаех наизуст. Една от първите ми книги на Киндъл беше.
Филмът е незабравим, със мега звездно участие (Кати Бейтс). Само суперлативи мога да сипя и за двете (и книгата, и филма).
Ако не те грабне, гледай филма непременно.
Трейлър:
https://www.imdb.com/title/tt0101921/?ref_=vp_back

И аз харесвам Сара Уотърс, четири нейни книги съм чела, най-много ми харесаха "Крадлата" и "Affinity". Не съм чела "Нощна Стража", пиша си я.

# 381
Дези,
ти май четеш основно книги на английски Simple Smile Вече няколко пъти ми се случва много да се "надъхам" на книги, които си препоръчала и да открия, че ги няма преведени на български. Адмирации за което!
Смея да твърдя, че знам сносно английския, гледам филми и сериали без превод, но ми трябва концентрация и повишено внимание. Та и затова не чета на английски.
Иначе днес вече преполових Пържени зелени домати и много се радвам, че не се отказах да я чета Simple Smile

# 382
  • Пловдив
Квартеронката я четох бая след гимназията, беше средна работа, вече и цялостнана картина съм загубила.
Преди години тръгнах да чета Пържени зелени домати...и я зарязах, буквално ми изпиваше енергията за съсредоточване, не можа да ме грабне, след всичките страхотни мнения за нея очаквах да ме "засмуче историята".

# 383
Аз съм от големите фенове на Майн Рид, четен като дете - 5-6 кл. Любими са ми били тази негова, както и "Ямайски марони" - даже най-любима, Оцеола, Белият вожд, Бялата ръкавица и, разбира се - Конникът без глава Simple Smile

# 384
И за Ямайски марони си спомням, че ми хареса - правех някаква асоциация с Робинята Изаура Simple Smile

Започнах Трупът в библиотеката на Агата Кристи. Сега се чудя как да проверя колко са били 50 000 лири по времето, когато е писана книгата, щом се предполага да са огромна сума.

# 385
  • София
Започнах Харем и предвид заглавието се опасявах да не е фокусирана върху секса с всичките му детайли. Но не е… чак така, върви лесно, подобна като усещане ми е  Вечната Амбър, и някои от книгите за крале на Ф.Грегъри. Лесно се чете.

# 386
  • Бургас
Аз започвам ,, Караконджо,, на Чанко Райчев
Нещо се лутам из домашната си библиотека и се чудя,какво да хвана да чета.

# 387
Харем е страхотна, четох я с удоволствие.
Днес една приятелка изненадващо ми подари Дивите палми на Фокнър.
Мислила, че е точно в мой стил.
Резюмето не ме грабна особено, чели ли сте я и какво мислите?

# 388
Дочетох "Морска порта" - интересна история, заплетена, но без да е претрупана със събития и все пак не ми хареса особено - стилът на писане не ми допадна, една идея по-сладникава е, отколкото ми понася, а двата женски образа, на които авторката силно симпатизира, мен ме дразнеха през цялото време и така и не ги харесах.
"Плитката" на Летисия Коломбани вече много ми хареса - три успоредни истории на три жени, които по изненадващ начин имат нещо общо. Всъщност идеята е да се илюстрира дискриминацията от различни гледни точки. Който е чел "Крехко равновесие", ще си припомни непоносимите пътувания с влак през цяла Индия, мизерията и измамите на всяка крачка, невъзможността да се измъкнеш от калта ако принадлежиш към най-низшето съсловие. И все пак историята е жизнеутвърждаваща и в края има надежда, а не отчаяние.

# 389
  • София
От няколко дни се каня да пиша - прочетох "Грехът на Малтица" на Лиляна Михайлова. Прекрасна книга. За мен е класи над "Глина", която също ми хареса, междудругото. Прочетох я на един дъх и сега не мога да почна друга книга. Това е признак, че книгата е била мнго добра. Обикновено веднага почвам следващата.
Свалила съм си и препоръчаната тук "Тътени", може би тя ще е следващата.

Общи условия

Активация на акаунт