В момента чета ... 74

• 42 122
  • 745
  •   1
Отговори
# 600
  • София
Приключих Тайните убежища. Абсолютна 5-ца, и за момента е най-добрата ми книга за 2022.

Започнах Никой не знае за нас.

# 601
Последните няколко години станах върл любител на скандинавския ноар. Но досега не бях чела Стиг Ларшон. Започнах "Мъжете, които мразеха жените". Добре, че отдавна съм гледала филма и доста неща от подробностите съм забравила.
Интересно, че не съм срещнала коментари в темата. Може би защото авторът е отдавна починал и нищо ново не се е появило на книжния пазар. Възползвах се от новото издание.

# 602
Прочетох От онези, които заслужават да бъдат убити.
Както писах и преди, има доста дразнещи  отклонения.
Като се започне едно описание на къщи, гори, клонки и отидат 2 страници.
Книгата е съставена от глави, които представят гледната точка на отделните герои.
Но чак по средата имаше изненада.
Хванах и разминаване при описанието на едно и също действие.
Скрит текст:
Лили мести труп.  " Ханах го за дънковото яке, успях да го преместя от мястото на шофьора до съседната седалка...."
И след това- " лежеше на около метър от кладенеца, но въпреки това не беше лесно да преместя туловището му."

Последна редакция: пт, 04 мар 2022, 15:36 от МАРИ77

# 603
Преполових “Пътни” на Софка Зиновиеф, и това е поредната книга, от която не съм впечатлена. В началото тръгва добре, стилът на писане ми харесва, но в един момент авторката започва да се губи, сякаш не знае как да продължи. И за да разреждам тази протяжна история, започнах “Карма” на Садхгуру - неща, които вече знам, но от време на време обичам да чета езотерична литература Grinning

# 604
Ларшон е издаван по-рано, но и аз тази година едва го четох, със сигурност ще влезе в предпочитаните ми книги за 2022  “Мъжете, които мразеха жените”, а вероятно и цялата трилогия.
Стиг Ларшон вдигна много критериите ми относно трилърите, както и Жером Лубри с “Тайните убежища” -към психотрилърите.
Ларшон за съжаление не е успял да напише повече от 3 книги (смята се, че има нотка на загадъчност в кончината му), а идеята е била 10, “Милениум” има и продължения от друг автор след 3-те книги на Ларшон. Публицистична е по-скоро книгата на Ян Стокласа “Архивът на Стиг Ларшон” (не е част от “Милениум”), който изглежда че доста сериозно се е занимавал с разследване на убийството на шведския премиер Улоф Палме на 28.02.1986 г., покрай книгата на Стокласа се възобновява разследването, даже има части или документи, които са щели да бъдат включени, но които не са публикувани заради това, тази книга се чудех дали да не поръчам също от Сиела, но реших библиотечно да я търся.
А трите на Ларшон от Милениум (защото има още 3, продължения от Давид Лагеркранс) са преиздадени с нови корици (дело на художника Живко Петров и много ми харесват).

Последна редакция: пт, 04 мар 2022, 10:16 от fenyx

# 605
  • София
Приключих "Камък, ножица, хартия" - хареса ми като за твърди 3*
Ето и нЕкои предположения и съображения Grinning

Скрит текст:
Според мен Робин страда от психични проблеми и тя убива не само Амелия, но и Октобър. Подозирам, че стои и в дъното на "нещастния" случай с майка ѝ. Вероятно това е и общата тайна, която споява връзката им с Адам - и двамата са виновни за смъртта на майките си.
Адам ми беше абсолютно нелеп образ. Лицева слепота...? Come on! Joy Много удобно и елегантно извинение за изневери - "Помислих, че си ти" Joy
Накрая не разбрах много този детектив Самюел, който се появи от нищото...
Изобщо, доста въпроси ми останаха неизяснени...

# 606
Към Mijjj
Скрит текст:
За майките интересно, ще помисля.
А този Самюел не се появи от нищото. Нали той 10 години следи, снима и докладва на бащата за двойката. И получава големи хонорари.
Скрит текст:

# 607
Бих казала, че е интересна. Заплетена и а си мислиш , че е ясно ,,коя е,, и следва да разбереш,, как ,, , но пак си в задънена улица.
Имам и втората му книга ,,Нищо не може да те заличи,,.  Трудно ми е дори да определя мистерия, трилър, психотрилър или криминален роман е или от всичко по-малко.
С автора се запознах с "Мама греши" и доста ми беше харесала, макар че отзивите като цяло не са особено ласкави. В списъка ми е точно "Без теб" и "Черните лилии". Принципно трилърите не са ми любимият жанр, но тези от френски автори по някакъв начин ми допадат - освен Мишел Бюси, още Жером Лубри, Гийом Мюсо, Лейла Слимани.
Чета с интерес какво споделяте за "Камък, ножица, хартия" и по коментарите ми се струва, че напомня по нещо на "Седемте смърти на Ивлин Хардкасъл" с тези недоизяснени моменти и голямата бъркотия в събитията. Може ли някой, който е чел и двете, да сподели има ли наистина някаква прилика?
Разнообразявам с "Мексиканска готика" - засега слаба работа, но бързо се чете. Може би натам ще си променя мнението.

# 608
  • Mostly in my mind
Приключих "Камък, ножица, хартия" - хареса ми като за твърди 3*
Ето и нЕкои предположения и съображения Grinning

Скрит текст:
Според мен Робин страда от психични проблеми и тя убива не само Амелия, но и Октобър. Подозирам, че стои и в дъното на "нещастния" случай с майка ѝ. Вероятно това е и общата тайна, която споява връзката им с Адам - и двамата са виновни за смъртта на майките си.
Адам ми беше абсолютно нелеп образ. Лицева слепота...? Come on! Joy Много удобно и елегантно извинение за изневери - "Помислих, че си ти" Joy
Накрая не разбрах много този детектив Самюел, който се появи от нищото...
Изобщо, доста въпроси ми останаха неизяснени...
ех, жалко, че не ти е харесела толкова Simple Smile

Скрит текст:
И аз мисля, че Робин е убила майка си

Райна, според мен нямат общо. Да, заплетени са, но чисто сюжетно сякаш не си приличат.

# 609
  • София
О, хареса ми! Много майсторски е оплела интригата Simple Smile
Просто съм чела толкова много подобни, че трудно нещо ме изумява вече.

Сега започвам "Шъги Бейн". С големи очаквания съм, дано се оправдаят.

# 610
  • Mostly in my mind

Просто съм чела толкова много подобни, че трудно нещо ме изумява вече.
Абсолютно. Simple Smile както и аз днес по-рано бях написала същото за "Миракъл Крийк". Simple Smile
Скрит текст:
беше ясно кой е извършителят доста от рано, още като прочетеш  "На какво е способен човек, за да защити семейството си? Да пази тайните им? Да игнорира лъжите им?"

# 611
Мишел Бюси въобще не го харесвам. С радост ще го пратя в приемно семейство.

Направо март ще е като литературна сбирка с книга на месеца… не се издържате с тази Камък, ножица, хартия
Започнах я!

# 612
Малко ще ви отклоня от “Камъка” - за когото представлява интерес “Аномалията” на Ерве Льо Телие - авторът идва в София за представяне на книгата си на 9.03. На мен тази книга ми беше доста интересна, макар че някои неща не харесах в нея.

# 613
  • София
И аз я почнах сутринта в метрото. Не можах много да прочета, но изглежда интригуващо. Подстрекателки такива.

# 614
Сюжетът на "Камък,ножица,хартия" не е ли подобен на "Лотарията" на Хулио Кортасар?

Общи условия

Активация на акаунт