Да се ОПЛАЧЕМ, да го обсъдим, да намерим подкрепа...през февруари

• 101 609
  • 3 179
  •   1
Отговори
# 525
  • Somewhere in the World
Меркурий ли, планети ли , незная, ама аз отново съм в кофти серия от 01.02

Последна редакция: сб, 05 фев 2022, 09:00 от Pretty_Mama

# 526
Прити, много съжалявам да те прочета, чак аз се огорчих. Обаче съм те запомнила с други оплаквания, които все се въртят около това, че мъжа ти буквално не понася сина ти. Не знам как стоиш с него, аз такъв сигурно ще го убия, докато спи! Не е криза на средната възраст и, ако очакваш да му мине - няма да стане. Най-много да си развалиш отношенията със собственото ти дете.

Стрейнджъра е прав за уредите на батерии, бях си купила точно прахосмук на батерии за колата, изхвърлих я след едно ползване, така се вбесих, че даже не исках да се занимавам да я връщам. Директно в кофата отиде. Не изчисти нищо, ама нищичко, няма мощност, бръмчи като четка за зъби и толкоз. А не беше и много евтина.
Колежка ми рекламираше Дайсън на батерии, много хубава била. Викам мерси, втори път не се лъжа. Как ли няма да дам 600 долара  и да се чудя после как да си доизчистя. Купих си на кабел, с функция за косми, че котки имам, много съм доволна.

Взех си ден да уча, а как ме мързииии, и как ядоооох, да не ви разправям. И то лазаня дето не обичам. Какво ли щеше да е ако имах нещо дето го обичам..

# 527
Вреда няма, хляб и сол не ти искат,така че е само ваш плюс!

Аз съм съгласна с Феломена (извинявам се, че се натрапвам в разговора). След 20+ години живот в чужбина, съм се сблъсквала единствено с вредата от двойното гражданство и нито веднъж с ползата му.
Иначе, да, хляб и сол не искат, но искат задължителна поддръжка на валидни документи (паспортите ни са с кратък срок, защото в бюрокрацията и попълването на бланки ни е силата), а често българските посолства се намират на три месеца път с камили от местожителството ни. Също, наскоро се замислих да проверя как се движи казусът, в който всеки пълнолетен гражданин става автоматичен клиент на здравната каса, без значение дали е ползвал услугите им. Просто е криво в един момент да отидеш на гости, след като повечето ти съзнателен живот е минал другаде и да установиш, че си с няколко хиляди длъжник на държавата, която ти е дала ЕГН. И се започва едно писане, писане, писане. Само пример, моля не се хващайте за това.

Последна редакция: сб, 05 фев 2022, 04:04 от Aerin

# 528
Aerin, как така ставаш автоматичен клиент на НОИ? Плашиш ме, бе, жена...
Да не се окаже, че и аз и сина ми дължим здравни например, нищо че от сто години не живеем там.

Иначе и ние имахме премеждия на българската митница преди 2 години заради изтекли документи. Едни фасони, едни сурати, гледане отвисоко от някакъв сърдит дебелак, защото паспорта ми изтекъл. И ми вика - сега как ще влезеш тука? Викам ей с тоя канадски паспорт дето влизам безпроблемно във всяка държава. Много се ядосах, ама много.

Тука подновяването на БГ паспорта е голяма хамалогия, защото не живея в столицата, където е посолството и трябва да се ходи на място. И за какъв ли чеп ми е?

Ей, тая лазаня тежи в корема ми, не мога да се движа направо. Дали да не я полея с едно вино отгоре? Винцето ми решава всички проблеми на мене.

А, на Адрианка забравих непоискан акъл да дам - не си оставяй магарето в калта! Той като вика, викай и ти. Не го оставяй да се разпищолва и да се държи като някакъв ефенди, да крещи на тебе, че и на майка ти, че така ще си откарате цял живот.

Честно, ако на мене мъж ми кресне някога пак, ще му отвъртя главата!

# 529
Babri, чупките в българските митница винаги са били актуални, а сега са направо задължителни.  

Може би не си чула тогава или си от по-скорошните имигранти, но някъде края на 2000 се чу, че всички, които сме български граждани сме длъжници към НОИ, понеже здравната каса изплащала…един бог знае какво и на кого. Имаше си страница към НОИ и с ЕГН си показваше съвсем легитимно каква точно вересия щедрата татковината ти е отпуснала. Идеята беше да започнат да спират длъжниците на излизане от страната.
И се започна едно писане, ходене, бюрокращина, декларации…
Скоро се замислих, че дъщеря ми е с българско гражданство и като нищо дължи някъде пари и някой може да тръгне да й ги търси на излизане от България, макар че никога не е живяла там. Не казвам, че ще стане така, казвам, че трябва да проверя дали още е така…

Последна редакция: сб, 05 фев 2022, 05:03 от Aerin

# 530
Добри, прегръдка за теб! Разбирам те прекрасно за какво говориш.
Само идея преводът и заверката на справката от английското посолство ще е по-лесно, ако имате време и ви трябва за тук, а не сега веднага за там.

Нямам мнение за двойното гражданство. Всъщност имам принципно такова и съм против
С нои не е точно така, ама нали е само пример, няма смисъл да се обсъжда.

Последна редакция: сб, 05 фев 2022, 06:28 от Ули

# 531

Добре, че ми отворихте очите за прахосмукачката. 7.4V мощност и 2200mAh батерия. То това е абсолютна детска играчка и въобще никаква няма да я върши. Телефонът ми е с по-яка батерия, а е модел от преди три години. Наистина не мога да си представя каква е смукателната сила на 7.4V, при условие, че другата в къщи е купувана преди въвеждането на ограничението за мощност и е с регулируема до 1500V. Специални благодарности на Стрейнджър и Бабри. Спестихте ми едни разправии.

Добри, гуш! Hug

Последна редакция: сб, 05 фев 2022, 07:54 от 💙 Clo 💙

# 532
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
да са живи и здрави.
предполагам, че работят по стриктно по процедурите, като сестрата в бърза помощ във Враца. Sad
и ми е криво, че чуждата държава прави каквото трябва, а нашата не.
всеки селски кмет може да действа като нотариус и да ти завери документ, а консул/посланик - не. хем в България винаги можеш да отидеш до най-близкия град и да си свършиш работа при истински нотариус, а тук нямаш избор.
живи и здрави да са - приемаме, че са по-ниско от селския кмет и толкоз.
Simple Smile

# 533
Всъщност тъжното или по-точно вбесяващо то е, че за почти половин век нищо не се е променило и работещите в посолствата си мислят, че ти вършат висша услуга ако си вършат работата. Няма да се отървем от комунизма никога...
Добри, аз се вбесих, не ми се мисли на теб какво ти е.

# 534
не съм бясна. тъжна съм. и разбирам, че имат процедури, но и разбирам, че другите са мръднали напред, отчели са, че живота се е променил - хората в чужбина са повече, трябват им по-различни документи и услуги и са променили каквото трябва за да са полезни.
при нас... Sad

# 535
Като се замисля, аз бях взела бележка навремето от директора на училището, в което учих, в България я преведохме и заверихме при заклет преводач и това беше. Без нея не ме допускаха до приравнителни изпити.

# 536
като се върнем в България ще еоще по-интересно Wink
предполагам, че за системата той е като циганчетата, отпаднали от обучение.
 нищо чудно там да ни чака Фандъкова в засада и да държи глоба в ръце.
разказвала съм как щеше да ни глоби защото детето не се води записано за предучилищно обучение, нали?
смешници.

а да се засладим малко. Wink

# 537
Ей, Добри, съжалявам, дано се реши проблема. Наистина няма отърване от комунизма, или по-скороот комунистическото мислене. Толкова години след падането му и ние не сме мръднали на йота. Не мога да си обясня защо, както и защо други държави се съвзеха и си вървят по пътя, а ние като орел, рак и щука - застинали на едно място.
Понякога така ми тежи емигрантският живот, че ми се плаче. Ама бях 2020 в БГ и не мога да живея и там вече.

Кафе щях да ви сервирвам, ама Кло ме изпреварила гледам. Аз освен сега да почерпя тия, които са в друи часови зони и сега наспОртват. Заповядайте - джин и тоник!

# 538
  • sf
Ола, чикас! Работна събота ми е, смотано ми е. Ако мама беше жива, днес щеше да навърши 60 години! Пие ми се...лошо е, че е от сутринта.

# 539
Амче, Донси, сервирала съм! Почерпи се!

Съболезнования, дано ти мине леко деня днес и пий едно по-късно за възпоминание.

Общи условия

Активация на акаунт