Изследване на ХОРМОНИ – 24 (тема за взаимопомощ и мнения върху резултати)

• 48 720
  • 734
  •   1
Отговори
# 105
  • София
Скрит текст:
Относно ПКЯ наскоро гледах няколко интервюта с водещи репродуктивни, единият от тях (Станулов) каза същото - жените с ПКЯ влизат в менопауза много по-късно. Същото четох и в една от книгите за добавки, забременяване и т.н, но не помня в коя тъй като аз нямам ПКЯ, просто го запомних без детайлите.

Редактирам се: тъй като ми стана интересно, разрових се в интернет, медицинска литература на английски и това, което намирам е, че жени с ПКЯ влизат е менопауза средно 2 години по-късно от жени без ПКЯ. Така че, според мен можете да се доверие на лекаря си и да бъдете спокойна. Ако ви интересува, има страшно много информация на английски, с графики, статистика и т.н. Не попаднах на информация опровергаващо казаното от вашата лекарка, но това на първо четене.
Ако Денис има някаква медицинска литература доказваща обратното, ще ми е интересно да я прочета.
Не е коректно, да ме намесвате във вашите коментари. Никъде, дори не намеквам, за връзка между ПКЯ и настъпване на менопауза. Ако някой си е направил извода, че НЯР или дори ИЯР ( но и това не съм споменала) е равносилно на ранна менопауза, е редно той да обясни каква е връзката.

# 106
Аз поне това разбрах от написаното.
Цитирам:
Проблемът е, че тя се причинява от хормонален дисбаланс при някои хормони ( Пролактин, Инсулин,  ТСХ, Андрогените...), които носят риск при бременност, а в дългосрочен план се изчерпва ЯР ... защото вместо да се образува всеки МЦ по един ДФ, + 5-6 броя примордиални фоликули, които подпомагат правилното развитие на ДФ, се образуват 4-5 пъти повече фоликули. ... а яйцеклетките при жената са заложени ( като брой и кач-во) още с раждането.

# 107
Здравей, Денис. Може ли мнение и за моите резултати.
Правени са на 5 ден от МЦ, в момента имам задържан фоликул.
Благодаря предварително.

# 108
  • София
Аз поне това разбрах от написаното.
Цитирам:
Проблемът е, че тя се причинява от хормонален дисбаланс при някои хормони ( Пролактин, Инсулин,  ТСХ, Андрогените...), които носят риск при бременност, а в дългосрочен план се изчерпва ЯР ... защото вместо да се образува всеки МЦ по един ДФ, + 5-6 броя примордиални фоликули, които подпомагат правилното развитие на ДФ, се образуват 4-5 пъти повече фоликули. ... а яйцеклетките при жената са заложени ( като брой и кач-во) още с раждането.
Това не е извод, а си е моето мнение.
Това, че го свързвате с ранна менопауза е ваш извод, не мой?!

Както и да е - не ми се спори.

# 109
Здравейте!

Може ли мнение за долните резултати и предложение за добавки дали може да ми дадете?
Благодаря ви.

# 110
Аз не разбрах да има спор. Поне аз не споря. Питам, защото нямам специализирани познания по темата. Също така смятах, че ако една жена е с изчерпан яйчников резерв, то значи влиза в менопауза. А ако ПКЯ води до по-бързо изчерпване, значи и по-рано трябва да влезе в менопауза. Което моята лекарка каза, че не е така - ПКЯ не изчерпват ЯР по-рано. С нея не съм го обсъждала подробно. Смятах, че тук може да има обсъждане, без някой да се почувства засегнат. Със сигурност нямам такова намерение, на мен темата ми е много полезна и то години наред.

# 111
Аз също не споря. Освен това единствено попитах на каква база е изказаното твърдение, но сега разбрах, че става въпрос за мнение. Тъй като видях обсъждане на хормони и други медицински състояние, вярвах, че казаното е базирано на някаква медицинска информация, но сега ми стана ясно, че става въпрос за мнение, както сама написа.

Последна редакция: вт, 01 мар 2022, 21:09 от Pink_Lips

# 112
А защо се коментира годност изобщо? То и да има годност, други проблеми може да попречат. Дискусията е само по отношение ПКЯ - ИЯР.

# 113
Ако не бъркам, темата е предимно за забременяване и се обсъждаха ПКЯ в този аспект. Сподели в какъв контекст сте обсъждали с лекаря забавената менопауза при ПКЯ и какво е имал предвид той?

# 114
Извинете, но темата се разводнява. Има много отделни  теми за СПКЯ, който се интересува или му се дискутира/ спори, тук се предполага да  се осбъждат резултати от хормонални изследвания.

# 115
  • София
Здравей,Денис.
Скрит текст:
На 20,21 и 22 правих тестове за овулация,уточнявам,че не съм видяла положителен,но тези на 20-ти и 21-ви бяха да кажем близки до +,на 22 направих вечерта и беше изцяло отрицателен. Все пак реших да пусна прогестерон и естрадиол,смятайки,че може на 22-ри сутринта да е щял да бъде положителен и излезе пак ниска стойност на прогестерон,явно и за естрадиола това е ниска стойност. Пояснявам,че са пуснати днес на обяд. Тъй като и преди ми излезе ниска стойност на прогестерон,38 n/mol, 7 дни след като АГ беше видял фоликул, който всеки момент щял да се спука, вече почвам да се притеснявам дали въобще има овулация, въпреки че АГ беше видял фоликул,и не само сега ,преди също,както и като съм ходила след овулация е виждал жълто тяло,но какво е най-добре да изследвам след преглед при аг,за да се изясни въпросът с овулацията.И ниският прогестерон винаги ли значи липса на качествена овулация или може да означава недостатъчност на жълтото тяло ,необходимо да се приема допълнително? Прикачвам резултатите.

П.С. Знам,че при ановулаторен цикъл стойността на прогестерона трябва да е много по-ниска...

Благодаря предварително!
Здравей!
Ако се предполага, че О. е била на 22.02,  то 01.03 е 7-ми ден след О. и ако е така, прогестерона е нисък и не е сигурно, дали е имало О.
Много е вероятно, да има разминаване и това да не е точно 7-ми ден след О.
Е2 е добре, не показва да има киста или ЗФ... макар, че ако е ЛУФ или лутеинова киста, той може и да не е висок.
Не искам да те плаша - коментирам това, което виждам.
Добре е да те видят и на УЗ - заедно с резултатите от изследванията, лекаря ще може да прецени, какво точно се случва.
ФМ се прави поне с два УЗ-ви прегледа: преди самата О. и 6-8 дни, след нея - ако има ЖТ, това означава, че е имало О.
О. в домашни условия се засича с тестове за О. + измерване на БТ.

По-ниските нива на прогестерона може да показват както проблем с яйцеклетката, така и проблем с ЛФ, или т.н. Дефект на ЛФ ( лошо производство на Ф., преждевременно загиване на ЖТ, и неспособност на МЛ да реагира на нормалните нива на прогестерона). Нива под 14 ng/ml  или 44,5 nmol/L  показват, че производството на прогестерон в ЛФ  е неадекватно...   не е сигурно, дали е имало О., а ако е имало, дали всичко с нея е наред.
Върху синтеза на прогестерона, влияние оказват също и някои хормони - напр. Пролактина. Ако е висок - потиска синтеза на Прогестерон.

Здравей Дениз,
Скрит текст:
Имам оплаквания (прескачане на сърцето, кратък сън, изпотяване, )
Ендокринологът твърди,че са ми "перфектни" хормоните, но аз не съм убедена,че е така. FT3 ми се струва завишено.
Ти какво мислиш?
Здравей!
Хормоните и антителата са добре, не показват проблем.

Здравей, Денис. Може ли мнение и за моите резултати.
Скрит текст:
Правени са на 5 ден от МЦ, в момента имам задържан фоликул.
Благодаря предварително.

Здравей!
Няма Е2, а той е важен за тълкуването на ФСХ и ЛХ.... и в случая да се прецени, дали ЗФ търпи обратно развитие или не.
ЛХ е висок - може да е от ЗФ, не мога да преценя без Е2.
ТСХ е добре, но само той, не е достатъчен за да се прецени как функционира ЩЖ.
ИР е малко висок - има вероятност да си с ИР - просто да го имаш предвид.
НОМА индексът не винаги показва ИР.

Здравейте!
Скрит текст:
Може ли мнение за долните резултати и предложение за добавки дали може да ми дадете?
Благодаря ви.
Здравей!
Дай рефер. граници.

Последна редакция: ср, 02 мар 2022, 15:42 от denis.

# 116
Ето граници:

Казаха ми,че въпреки границите TSH  трябва да е под 2.

# 117
  • София
И аз съм с молба за разчитане на хормони и по-скоро на ТСХ.

На 42г съм, с ИР, пия една шепа добавки, до преди седмица пих и Дуфастон 10 дни, защото бях с много объркани хормони последните 1-2 месеца по неясна причина. Подготвят ме в Надежда за ЗЕТ и според лекарката ми ТСХ не се мерело на МЦ 2 както направих аз, само че аз нещо не мога да се успокоя че е нормално това ТСХ при положение че никога не съм имала ТСХ над 1.5.

Дали наистина е завишен защото не се мери на МЦ 2, може ли инцидентно да е завишен, другите хормони които бяха дармадан напоследък са му повлияли или наистина да ида на ендокринолог да ме изследват по-обстойно? Нямам в семейството ми хора с проблемна ЩЖ.

# 118
Ами то не е само ТСХ, фт4 и фт3 също показват класическа хипофункция.

# 119
  • София
Ето граници:
Скрит текст:
Казаха ми,че въпреки границите TSH  трябва да е под 2.

При опити и желание за бебе, ТСХ трябва да е под 2.0, дори идеалните граници са 0,5 - 1.0, за първи триместър.
При бременност, ТСХ доста и много бързо скача и това носи риск, за ембриона и самата бременност...времето да се реагира е малко, а и тогава, ЩЖ може да не реагира адекватно. Дали ще го коригираш и държиш в тези граници - ти си решаваш. Трябва да се следят също Т3 и Т4.
Ако не са изследвани антителата, ТАТ и МАТ, е желателно да се проверят.
АМХ е нисък, но той е желателно да се изследва заедно с Инхибин В - на 3 ден от МЦ... защото, АМХ не е много обективен и реагира на доста неща.
Провери за всички възможни дефицити - те също му влияят, негативно.

И аз съм с молба за разчитане на хормони и по-скоро на ТСХ.
Скрит текст:
На 42г съм, с ИР, пия една шепа добавки, до преди седмица пих и Дуфастон 10 дни, защото бях с много объркани хормони последните 1-2 месеца по неясна причина. Подготвят ме в Надежда за ЗЕТ и според лекарката ми ТСХ не се мерело на МЦ 2 както направих аз, само че аз нещо не мога да се успокоя че е нормално това ТСХ при положение че никога не съм имала ТСХ над 1.5.

Дали наистина е завишен защото не се мери на МЦ 2, може ли инцидентно да е завишен, другите хормони които бяха дармадан напоследък са му повлияли или наистина да ида на ендокринолог да ме изследват по-обстойно? Нямам в семейството ми хора с проблемна ЩЖ.

Здравей!
ТСХ е висок и показва, че си с Хипофункция на ЩЖ ( вече писах за това).
ТСХ се изследва на чист ден ( не на 2-ри ден от МЦ), защото в началото на МЦ, физиологично е по-нисък, а трябва да се проверят най-високите му нива.
Една от причините да си с ИР е Хипофункцията на ЩЖ, защото тя влияе на метаболизма ( на мазнини, въглехидрати...)  ... и много често са взаимозависими... или, трудно се контролира ИР, ако не си нормализирал функцията на ЩЖ. Освен това, постоянните, неправилни и чести диети, влияят зле на  Т3 ( грубо казано) в дългосрочен план.
КЗ е висока - това уврежда ССС-ма и други органи и системи ... и показва, че храненето ти не е правилно .
Е2 е доста висок, ФСХ - също... може да е от годините или да има и нещо друго, което да повишава Е2 - лекар трябва да прецени.
Може да се консултираш с Ендокринолог, но е желателно той да има познания и по репр. медицина или да работи в клиника по репр. медицина.

Последна редакция: пт, 04 мар 2022, 07:52 от denis.

Общи условия

Активация на акаунт