Изследване на ХОРМОНИ – 24 (тема за взаимопомощ и мнения върху резултати)

• 47 267
  • 734
  •   1
Отговори
# 75
Здравей, Денис, може ли коментар на тези изследвания:

Взимам Вигантол 16 капки 1 път в седмицата, но ги спрях за 2 седмици, заради изследването. Най-вече за хомоцистеина питам, тъй като четох в друга тема, че трябва да е около 5. Благодаря!

# 76
Здравейте! Да започна с това, че съм на 29г. От повече от 1 година не мога да забременея. Преди 10 месеца посетих гинеколог. Прегледа ме, направи ми цитонамазка + изследвания за хормони. Абсолютно всичко ми беше наред, даже и в кръвната картина нямах никакъв проблем. На приятеля ми спермограмата също е перфектна. Успокоихме и продължихме с опитите, но отново не се получава. От послесните три месеца имам нередовен цикъл. След повторни посещения при гинеколог и андролог, при него всичко е наред, а аз имам поликистозни яйчници. На единият яйчник 9 кисти, на другия 4. Пуснаха ми отново хормони + антимюлеров хормон. Теста е правен в деня, в който трябваше да ми дойде цикъла, но цикъл няма вече три дни.. Чакам да излезе резултата от антимюлеровия и да ходя при гинеколога, но резултатите ме притесняват. Само тесторона и пролактина са ми нормални..

# 77
Здравей, Денис. Ще може ли коментар за тези изследвания. Благодаря!

# 78
  • София
Здравей, Денис, може ли коментар на тези изследвания:
Скрит текст:

Взимам Вигантол 16 капки 1 път в седмицата, но ги спрях за 2 седмици, заради изследването. Най-вече за хомоцистеина питам, тъй като четох в друга тема, че трябва да е около 5. Благодаря!
Здравей!
Вит. Д е нисък - трябва да е поне 40-50ng/ml.
16 капки на седмица са 8 000IU, което е ниска доза за попълване на дефицит. На  ден трябва да приемаш поне 5-6000 IU/дн.
Хомоцистеинът е висок, а това носи риск за ССС-ма и т.н., вкл. риск за бременността и развитието на ембриона, ако  се правят опити за бебе.
В12 е нисък - трябва да е на горна граница, 850-880.
Следи нивата и на ФК и В6, защото ако там също има дефицит, няма как да държиш Хомоцистина в оптимални граници.

Здравейте! Да започна с това, че съм на 29г. От повече от 1 година не мога да забременея. Преди 10 месеца
Скрит текст:
посетих гинеколог. Прегледа ме, направи ми цитонамазка + изследвания за хормони. Абсолютно всичко ми беше наред, даже и в кръвната картина нямах никакъв проблем. На приятеля ми спермограмата също е перфектна. Успокоихме и продължихме с опитите, но отново не се получава. От послесните три месеца имам нередовен цикъл. След повторни посещения при гинеколог и андролог, при него всичко е наред, а аз имам поликистозни яйчници. На единият яйчник 9 кисти, на другия 4. Пуснаха ми отново хормони + антимюлеров хормон. Теста е правен в деня, в който трябваше да ми дойде цикъла, но цикъл няма вече три дни.. Чакам да излезе резултата от антимюлеровия и да ходя при гинеколога, но резултатите ме притесняват. Само тесторона и пролактина са ми нормални..
Здравей!
ЛХ е много важен и по него се преценява ( на база хорм. изследвания) дали има или не ПКЯ... при теб той липсва.
ЛХ, ФСХ и Е2 се изследват точно на 3 ден от МЦ, а не в края на ЛФ.
Тези изследвания, не показват проблем, но те не са и много обективни.

Посетете клиника по репр. медицина.

Здравей, Денис. Ще може
Скрит текст:
ли коментар за тези изследвания. Благодаря!
Здравей!
В12 и вит. Д  може да са по-високи.
Другите са добре.

Последна редакция: пт, 25 фев 2022, 13:45 от denis.

# 79
Хомоцистеинът е висок, а това носи риск за ССС-ма и т.н., вкл. риск за бременността и развитието на ембриона, ако  се правят опити за бебе.

Може ли малко разяснение - какво е ССС-ма и какво се прави, за да се свали хомоцистеина?

# 80
Сърдечно-съдовата система.

# 81
Скрит текст:
Здравей Денис!
Прекрасна тема, поздравления! Flowers Bouquet Благодаря за времето, което отделяш да помагаш на всяка една от нас!
Бих желала коментар по следните изследвания, направени на 22ри и на 4ти ден от МЦ.
На 37 години съм.  
Сърдечно благодаря! Gift Heart

Здравей Денис!
Ще помоля за коментар на изследванията. Благодаря от сърце!
TSH  е висок, Т4 е нисък и показват, че си с Хипофункция на ЩЖ, нямаш Хашимото.
Прогестеронът, може да е и по-висок... ако е изследван точно на 7-ми ден след О.
ЛХ е висок и показва, че си с ПКЯ ( проявена или не, лекаря преценява).
Е2 е доста висок - може да е от ПКЯ, но може да е имало/има и ЗФ или киста.
Добре е да те видят и на УЗ, защото само по тези изследвания е трудно да се прецени какво се случва... може да е имало и ЛУФ и затова Прогестерона да е висок, но не и толкова, колкото при нормална О.
Ще чакам да споделиш какво е мнението на лекаря.

Съжалявам, но малко се е обърках от цялата информация.... Може ли малко уточнения?

Е2 казваш, че е притеснително нивото му.
Щом е така, какви допълнителни изследвания да пусна, за да разбера на какво се дължи това повишаване? Искам да се ориентирам какво да търся, накъде да го търся ... Disappointed
Доколкото четох си писала на едно момиче, че Е2 се свърза с андрогените, и по-високи нива на Инсулина. Да ги пусна ли? Както и затлъстяването също влияе на Е2? Аз имам 10тина кг в повече, които качих последните 2 години, възможно ли е и те да оказват влияние?

Не разбрах, колко трябва да е Прогестеронът? След като 57 след О не е ок, колко е оптимално да бъде?
На горна граница, тоест да е около 45 ли? Всъщност как мога да повлияя на прогестеронът?

Също, виждам често че съветваш момичетата да си проверят и други дефицити: вит Д, В12, В6, Биотин, цинк, мед, селен, желязо, феритин, хемоглобин, трансферин, ЖСК, ИР.
Моля за съвет кое е уместно да пусна за изследване или всичките?

Благодаря ти!

# 82
Здравейте, бихте ли препоръчали лаборатория в София за изледване на AMH?

# 83
  • Варна
Благодаря, Денис!
Андрогените на винаги са били ниски, а вече са и под долна граница ... Нямам мазнини,фина жена съм и винаги това е било обяснението на всякакви специалисти, че жени като мен е нормално да са с ниски нива на андрогените. Нямам киста, гледат ме редовно на ехограф. Нямах проблем с НБЖ, последно преди 2 г. д-р Начев ми беше назначил обстойни изследвания, защото и тогава бях с ниски андрогени. Общо взето, няма обяснение за тези стойности на хормоните. Е2 скочи след прекаран Ко-вид, Април 2021 г. АМХ и Инхибин не искам да изследвам повече, предразположена съм към ранна менопауза, а и имам 2 лапароскопии преди 11 г. ЖДА е в следствие на обилна менструация вече 3 г... Началото на Ноември ми премахваха полип, чрез хистероскопия и положението мааалко се подобри, от към кръвоизливи. Изследванията са правени на 2-ри ден от МЦ.

# 84
  • София
Скрит текст:
Скрит текст:
Здравей Денис!
Прекрасна тема, поздравления! Flowers Bouquet Благодаря за времето, което отделяш да помагаш на всяка една от нас!
Бих желала коментар по следните изследвания, направени на 22ри и на 4ти ден от МЦ.
На 37 години съм.  
Сърдечно благодаря! Gift Heart

Здравей Денис!
Ще помоля за коментар на изследванията. Благодаря от сърце!
TSH  е висок, Т4 е нисък и показват, че си с Хипофункция на ЩЖ, нямаш Хашимото.
Прогестеронът, може да е и по-висок... ако е изследван точно на 7-ми ден след О.
ЛХ е висок и показва, че си с ПКЯ ( проявена или не, лекаря преценява).
Е2 е доста висок - може да е от ПКЯ, но може да е имало/има и ЗФ или киста.
Добре е да те видят и на УЗ, защото само по тези изследвания е трудно да се прецени какво се случва... може да е имало и ЛУФ и затова Прогестерона да е висок, но не и толкова, колкото при нормална О.
Ще чакам да споделиш какво е мнението на лекаря.

Съжалявам, но малко се е обърках от цялата информация.... Може ли малко уточнения?
Скрит текст:
Е2 казваш, че е притеснително нивото му.
Щом е така, какви допълнителни изследвания да пусна, за да разбера на какво се дължи това повишаване? Искам да се ориентирам какво да търся, накъде да го търся ... Disappointed
Доколкото четох си писала на едно момиче, че Е2 се свърза с андрогените, и по-високи нива на Инсулина. Да ги пусна ли? Както и затлъстяването също влияе на Е2? Аз имам 10тина кг в повече, които качих последните 2 години, възможно ли е и те да оказват влияние?

Не разбрах, колко трябва да е Прогестеронът? След като 57 след О не е ок, колко е оптимално да бъде?
На горна граница, тоест да е около 45 ли? Всъщност как мога да повлияя на прогестеронът?

Също, виждам често че съветваш момичетата да си проверят и други дефицити: вит Д, В12, В6, Биотин, цинк, мед, селен, желязо, феритин, хемоглобин, трансферин, ЖСК, ИР.
Моля за съвет кое е уместно да пусна за изследване или всичките?

Благодаря ти!
Моят съвет е да се консултираш с лекар. Посочих няколко причини, но заключението се прави от лекар - така е редно.
Всеки един, мой коментар е субективен и се отнася точно и само за този, на когото са изследванията - всяка друга интерпретация и сравняване с други изследвания е много неправилна, погрешна и не трябва да се прави.  Не може да си сравнявате изследвания.
Тълкуването на изследвания е нещо като пъзел и всяка една част от него е важна за да може да се види картината. Два елемента да не съвпадат - картината се променя
... грубо и простичко казано.
Ако на един съм казала, че прогестерона е нисък а на друг, че не е - то е на база стойности и на други хормони.

Е2, на 3 ден от МЦ,  трябва да е на долна граница. Когато неговите нива са високи - се търси причината и тя се коригира.
Да, причина за по-високи нива може да са високи нива на андрогените и високи нива на инсулина - и за да се отхвърли тази вероятност, всеки които иска може да си ги проверява и следи.
Е2 може да е висок също от киста, ЗФ, ЛУФ, ПКЯ ... първо това се проверя - на УЗ, от лекар
При наднормено тегло - Е2 също може да е висок, защото самата мастна тъкан продуцира/синтезира/образува естрогени... и когато техните нива са високи, това създава хормонален дисбаланс, проблем с О. и дори липса на О. .... дали ще се вземат мерки и за това - всеки си решава сам
Прогестерон  на 7-ми ден след О., трябва да е на горна граница, дори и да е по-висок, не е проблем ...... който иска полага усилия, за подпомагане синтеза на прогестерон, който не иска си се примирява и с по-ниски нива.
Прогестеронът е единствения хормон, който контролира и тушира, ако има по-високи нива на андрогените и естрогените, важен е и за нормалното развитие на бременността в най-ранните фази, преди да се образува плацентата.
Ако нивата  на Прогестерона са ниски и респ. нивата на андрогените високи, това носи риск за бременността и правилното/нормално развитие на ембрионите и самата бременност.
Когато настъпят промени в нормалното развитие на ембриона - тялото го изхвърля (аборт) и това е т.н. естествен подбор ... защото, целта на природата е да се развиват само здрави и силни ембриони.
Или правилния подход, когато са по-ниски нивата на Прогестерона  е да се търси причината, която потиска неговия синтез и тя да се контролира и коригира ако е възможно, а не само да се попълват дефицити с вкарване на прогестерон отвън ( медикаменти).... защото в много случи и това не помага и се стига до аборт или до увреждане на ембриона.

За дефицитите - те са си едни и същи и който иска си ги следи и своевременно коригира.
Темата не е за дефицитите, но понякога си позволявам да давам съвети и за тях  - осъзнавам, че са непоискани, който иска да ги взема под внимание, който не желае - да не го прави.
Проблема е, че не всички разбират за какво става въпрос, каква е връзката  - като не искам да обидя никого - никой не е длъжен всичко да знае и от всичко да разбира.

Когато не кажа всичко - ме упрекват, когато кажа повече неща и посоча евентуални рискове - също, че съм ги плашела и стресирала - така че и моята не е много лесна и трудно преценявам, на кой какво да посоча и какво да премълча.
Винаги се старая, ако има нещо по-сериозно, което трябва да се каже - това да го направи лекар.

Хубаво е човек да получи кураж и подкрепа и да чуе думите, че всичко ще бъде наред и няма да има проблем, но тези теми не са за това.
Темите за хормоните са за  тези, които не са бременни и които трябва да направят всичко, което е възможно преди зачеването, така че да си имат здрави и силни бебета.

Здравейте, бихте ли препоръчали лаборатория в София за изледване на AMH?
Здравей!
Кандиларов  - вземи си ваучер - на 1 стр. на темата съм посочила откъде.
АМХ е добре да се изследва заедно с Инхибин В - точно на 3 ден от МЦ... тълкуват се заедно.

Последна редакция: сб, 26 фев 2022, 07:32 от denis.

# 85
Благодаря!

# 86
Здравей, Денис!
Може ли мнение за тези резултати? Инхибин Б и 17 OH прогестерон не са готови все още. Правени са 3-ти ден от цикъла.

# 87
  • София
Здравей, Денис!
Скрит текст:
Може ли мнение за тези резултати? Инхибин Б и 17 OH прогестерон не са готови все още. Правени са 3-ти ден от цикъла.
Здравей!
ЛХ е висок и показва, че си с ПКЯ - в каква степен, лекар трябва да прецени. Може да има и някоя киста, ЗФ, които търпят обратно развитие, напр. ...?! защото и Е2 е малко висок
Другите са добре.
ПП.
Пролактин и Андростендион са леко повишени, като цяло нищо притеснително, но може да показват/загатват, че имаш проблем с ЩЖ . Ако не са правени изследвания е добре да провериш как функционира ЩЖ + наличие на антитела ТАТ и МАТ... защото така или иначе това е важно, ако планираш бременност.

# 88
Благодаря за изчерпателния отговор!
Това са последните ми изследвания за ЩЖ.

# 89
  • София
Благодаря за изчерпателния отговор!
Това са последните ми изследвания за ЩЖ.
Скрит текст:
Инсулинът е малко висок - може да си с ИР и от там и по-високи нива на Андростендион.
Хормоните на ЩЖ са добре, но антителата ТАТ са високи - каква е причината лекар трябва да прецени, но това може да е причина за по-високите нива на Пролактина.

Общи условия

Активация на акаунт